Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    6. து³தியஸம்பதா³ஸுத்தங்

    6. Dutiyasampadāsuttaṃ

    76. ‘‘அட்டி²மா , பி⁴க்க²வே, ஸம்பதா³. கதமா அட்ட²? உட்டா²னஸம்பதா³, ஆரக்க²ஸம்பதா³, கல்யாணமித்ததா, ஸமஜீவிதா, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³, ஸீலஸம்பதா³, சாக³ஸம்பதா³, பஞ்ஞாஸம்பதா³. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, உட்டா²னஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ யேன கம்மட்டா²னேன ஜீவிதங் கப்பேதி – யதி³ கஸியா யதி³ வணிஜ்ஜாய யதி³ கோ³ரக்கே²ன யதி³ இஸ்ஸத்தேன யதி³ ராஜபோரிஸேன யதி³ ஸிப்பஞ்ஞதரேன – தத்த² த³க்கோ² ஹோதி அனலஸோ, தத்ருபாயாய வீமங்ஸாய ஸமன்னாக³தோ, அலங் காதுங் அலங் ஸங்விதா⁴துந்தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, உட்டா²னஸம்பதா³.

    76. ‘‘Aṭṭhimā , bhikkhave, sampadā. Katamā aṭṭha? Uṭṭhānasampadā, ārakkhasampadā, kalyāṇamittatā, samajīvitā, saddhāsampadā, sīlasampadā, cāgasampadā, paññāsampadā. Katamā ca, bhikkhave, uṭṭhānasampadā? Idha, bhikkhave, kulaputto yena kammaṭṭhānena jīvitaṃ kappeti – yadi kasiyā yadi vaṇijjāya yadi gorakkhena yadi issattena yadi rājaporisena yadi sippaññatarena – tattha dakkho hoti analaso, tatrupāyāya vīmaṃsāya samannāgato, alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātunti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, uṭṭhānasampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஆரக்க²ஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தஸ்ஸ போ⁴கா³ ஹொந்தி உட்டா²னவீரியாதி⁴க³தா பா³ஹாப³லபரிசிதா ஸேதா³வக்கி²த்தா த⁴ம்மிகா த⁴ம்மலத்³தா⁴ தே ஆரக்கே²ன கு³த்தியா ஸம்பாதே³தி – ‘கிந்தி மே போ⁴கே³ நேவ ராஜானோ ஹரெய்யுங், ந சோரா ஹரெய்யுங், ந அக்³கி³ ட³ஹெய்ய, ந உத³கங் வஹெய்ய, ந அப்பியா தா³யாதா³ ஹரெய்யு’ந்தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஆரக்க²ஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, ārakkhasampadā? Idha, bhikkhave, kulaputtassa bhogā honti uṭṭhānavīriyādhigatā bāhābalaparicitā sedāvakkhittā dhammikā dhammaladdhā te ārakkhena guttiyā sampādeti – ‘kinti me bhoge neva rājāno hareyyuṃ, na corā hareyyuṃ, na aggi ḍaheyya, na udakaṃ vaheyya, na appiyā dāyādā hareyyu’nti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ārakkhasampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, கல்யாணமித்ததா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ யஸ்மிங் கா³மே வா நிக³மே வா படிவஸதி, தத்த² யே தே ஹொந்தி க³ஹபதீ வா க³ஹபதிபுத்தா வா த³ஹரா வா வுத்³த⁴ஸீலினோ வுத்³தா⁴ வா வுத்³த⁴ஸீலினோ ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா ஸீலஸம்பன்னா சாக³ஸம்பன்னா பஞ்ஞாஸம்பன்னா, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்திட்ட²தி ஸல்லபதி ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜதி; யதா²ரூபானங் ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னானங் ஸத்³தா⁴ஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் ஸீலஸம்பன்னானங் ஸீலஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் சாக³ஸம்பன்னானங் சாக³ஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் பஞ்ஞாஸம்பன்னானங் பஞ்ஞாஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கல்யாணமித்ததா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, kalyāṇamittatā? Idha, bhikkhave, kulaputto yasmiṃ gāme vā nigame vā paṭivasati, tattha ye te honti gahapatī vā gahapatiputtā vā daharā vā vuddhasīlino vuddhā vā vuddhasīlino saddhāsampannā sīlasampannā cāgasampannā paññāsampannā, tehi saddhiṃ santiṭṭhati sallapati sākacchaṃ samāpajjati; yathārūpānaṃ saddhāsampannānaṃ saddhāsampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ sīlasampannānaṃ sīlasampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ cāgasampannānaṃ cāgasampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ paññāsampannānaṃ paññāsampadaṃ anusikkhati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kalyāṇamittatā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸமஜீவிதா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, துலாதா⁴ரோ வா துலாதா⁴ரந்தேவாஸீ வா துலங் பக்³க³ஹெத்வா ஜானாதி – ‘எத்தகேன வா ஓனதங், எத்தகேன வா உன்னத’ந்தி; ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஸசாயங், பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ அப்பாயோ ஸமானோ உளாரங் ஜீவிகங் கப்பேதி, தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வத்தாரோ ‘உது³ம்ப³ரகா²தீ³ வாயங் குலபுத்தோ போ⁴கே³ கா²த³தீ’தி. ஸசே பனாயங், பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ மஹாயோ ஸமானோ கஸிரங் ஜீவிகங் கப்பேதி, தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வத்தாரோ – ‘அஜெட்ட²மரணங் வாயங் குலபுத்தோ மரிஸ்ஸதீ’தி. யதோ ச கோ²யங், பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸமஜீவிதா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, samajīvitā? Idha, bhikkhave, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā vayañca bhogānaṃ viditvā samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Seyyathāpi, bhikkhave, tulādhāro vā tulādhārantevāsī vā tulaṃ paggahetvā jānāti – ‘ettakena vā onataṃ, ettakena vā unnata’nti; evamevaṃ kho, bhikkhave, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā vayañca bhogānaṃ viditvā samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Sacāyaṃ, bhikkhave, kulaputto appāyo samāno uḷāraṃ jīvikaṃ kappeti, tassa bhavanti vattāro ‘udumbarakhādī vāyaṃ kulaputto bhoge khādatī’ti. Sace panāyaṃ, bhikkhave, kulaputto mahāyo samāno kasiraṃ jīvikaṃ kappeti, tassa bhavanti vattāro – ‘ajeṭṭhamaraṇaṃ vāyaṃ kulaputto marissatī’ti. Yato ca khoyaṃ, bhikkhave, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā vayañca bhogānaṃ viditvā samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, samajīvitā.

    ‘‘கதமா ச பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ ஸத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸத்³த³ஹதி ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca bhikkhave, saddhāsampadā? Idha, bhikkhave, kulaputto saddho hoti, saddahati tathāgatassa bodhiṃ – ‘itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, saddhāsampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸீலஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸீலஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, sīlasampadā? Idha, bhikkhave, kulaputto pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, sīlasampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, சாக³ஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி…பே॰… யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோ. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, சாக³ஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, cāgasampadā? Idha, bhikkhave, kulaputto vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati…pe… yācayogo dānasaṃvibhāgarato. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, cāgasampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாஸம்பதா³? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ பஞ்ஞவா ஹோதி…பே॰… ஸம்மா து³க்க²க்க²யகா³மினியா. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாஸம்பதா³. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட² ஸம்பதா³’’தி.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, paññāsampadā? Idha , bhikkhave, kulaputto paññavā hoti…pe… sammā dukkhakkhayagāminiyā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, paññāsampadā. Imā kho, bhikkhave, aṭṭha sampadā’’ti.

    ‘‘உட்டா²தா கம்மதெ⁴ய்யேஸு, அப்பமத்தோ விதா⁴னவா;

    ‘‘Uṭṭhātā kammadheyyesu, appamatto vidhānavā;

    ஸமங் கப்பேதி ஜீவிகங், ஸம்ப⁴தங் அனுரக்க²தி.

    Samaṃ kappeti jīvikaṃ, sambhataṃ anurakkhati.

    ‘‘ஸத்³தோ⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னோ, வத³ஞ்ஞூ வீதமச்ச²ரோ;

    ‘‘Saddho sīlena sampanno, vadaññū vītamaccharo;

    நிச்சங் மக்³க³ங் விஸோதே⁴தி, ஸொத்தா²னங் ஸம்பராயிகங்.

    Niccaṃ maggaṃ visodheti, sotthānaṃ samparāyikaṃ.

    ‘‘இச்சேதே அட்ட² த⁴ம்மா ச, ஸத்³த⁴ஸ்ஸ க⁴ரமேஸினோ;

    ‘‘Iccete aṭṭha dhammā ca, saddhassa gharamesino;

    அக்கா²தா ஸச்சனாமேன, உப⁴யத்த² ஸுகா²வஹா.

    Akkhātā saccanāmena, ubhayattha sukhāvahā.

    ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதத்தா²ய, ஸம்பராயஸுகா²ய ச;

    ‘‘Diṭṭhadhammahitatthāya, samparāyasukhāya ca;

    ஏவமேதங் க³ஹட்டா²னங், சாகோ³ புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’தி. ச²ட்ட²ங்;

    Evametaṃ gahaṭṭhānaṃ, cāgo puññaṃ pavaḍḍhatī’’ti. chaṭṭhaṃ;







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3-9. மரணஸ்ஸதிஸுத்தத்³வயாதி³வண்ணனா • 3-9. Maraṇassatisuttadvayādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-10. ஸத்³தா⁴ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-10. Saddhāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact