Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૨. દુતિયસમુદ્દસુત્તં

    2. Dutiyasamuddasuttaṃ

    ૨૨૯. ‘‘સમુદ્દો, સમુદ્દો’તિ, ભિક્ખવે, અસ્સુતવા પુથુજ્જનો ભાસતિ . નેસો, ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે સમુદ્દો. મહા એસો, ભિક્ખવે, ઉદકરાસિ મહાઉદકણ્ણવો. સન્તિ, ભિક્ખવે, ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા રૂપા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે સમુદ્દો. એત્થાયં સદેવકો લોકો સમારકો સબ્રહ્મકો સસ્સમણબ્રાહ્મણી પજા સદેવમનુસ્સા યેભુય્યેન સમુન્ના તન્તાકુલકજાતા કુલગણ્ઠિકજાતા 1 મુઞ્જપબ્બજભૂતા, અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં સંસારં નાતિવત્તતિ…પે॰….

    229. ‘‘Samuddo, samuddo’ti, bhikkhave, assutavā puthujjano bhāsati . Neso, bhikkhave, ariyassa vinaye samuddo. Mahā eso, bhikkhave, udakarāsi mahāudakaṇṇavo. Santi, bhikkhave, cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyassa vinaye samuddo. Etthāyaṃ sadevako loko samārako sabrahmako sassamaṇabrāhmaṇī pajā sadevamanussā yebhuyyena samunnā tantākulakajātā kulagaṇṭhikajātā 2 muñjapabbajabhūtā, apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ saṃsāraṃ nātivattati…pe….

    ‘‘સન્તિ , ભિક્ખવે, જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યા રસા…પે॰… સન્તિ, ભિક્ખવે, મનોવિઞ્ઞેય્યા ધમ્મા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે સમુદ્દો. એત્થાયં સદેવકો લોકો સમારકો સબ્રહ્મકો સસ્સમણબ્રાહ્મણી પજા સદેવમનુસ્સા યેભુય્યેન સમુન્ના તન્તાકુલકજાતા કુલગણ્ઠિકજાતા મુઞ્જપબ્બજભૂતા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં સંસારં નાતિવત્તતી’’તિ.

    ‘‘Santi , bhikkhave, jivhāviññeyyā rasā…pe… santi, bhikkhave, manoviññeyyā dhammā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyassa vinaye samuddo. Etthāyaṃ sadevako loko samārako sabrahmako sassamaṇabrāhmaṇī pajā sadevamanussā yebhuyyena samunnā tantākulakajātā kulagaṇṭhikajātā muñjapabbajabhūtā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ saṃsāraṃ nātivattatī’’ti.

    ‘‘યસ્સ રાગો ચ દોસો ચ, અવિજ્જા ચ વિરાજિતા;

    ‘‘Yassa rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;

    સો ઇમં સમુદ્દં સગાહં સરક્ખસં, સઊમિભયં દુત્તરં અચ્ચતરિ.

    So imaṃ samuddaṃ sagāhaṃ sarakkhasaṃ, saūmibhayaṃ duttaraṃ accatari.

    ‘‘સઙ્ગાતિગો મચ્ચુજહો નિરુપધિ, પહાસિ દુક્ખં અપુનબ્ભવાય;

    ‘‘Saṅgātigo maccujaho nirupadhi, pahāsi dukkhaṃ apunabbhavāya;

    અત્થઙ્ગતો સો ન પુનેતિ 3, અમોહયી, મચ્ચુરાજન્તિ બ્રૂમી’’તિ. દુતિયં;

    Atthaṅgato so na puneti 4, amohayī, maccurājanti brūmī’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. ગુળાગુણ્ઠિકજાતા (સી॰), કુલગુણ્ડિકજાતા (સ્યા॰ કં॰), ગુણગુણિકજાતા (પી॰), કુલાગુણ્ડિકજાતા (ક॰)
    2. guḷāguṇṭhikajātā (sī.), kulaguṇḍikajātā (syā. kaṃ.), guṇaguṇikajātā (pī.), kulāguṇḍikajātā (ka.)
    3. ન પમાણમેતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. na pamāṇameti (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨-૩. દુતિયસમુદ્દસુત્તાદિવણ્ણના • 2-3. Dutiyasamuddasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨-૩. દુતિયસમુદ્દસુત્તાદિવણ્ણના • 2-3. Dutiyasamuddasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact