Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi |
4. து³தியஸத்தஸுத்தங்
4. Dutiyasattasuttaṃ
64. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா யேபு⁴ய்யேன காமேஸு ஸத்தா ( ) 1 ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி⁴தா முச்சி²தா அஜ்ஜோ²பன்னா அந்தீ⁴கதா ஸம்மத்தகஜாதா காமேஸு விஹரந்தி.
64. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sāvatthiyā manussā yebhuyyena kāmesu sattā ( ) 2 rattā giddhā gadhitā mucchitā ajjhopannā andhīkatā sammattakajātā kāmesu viharanti.
அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யா தே மனுஸ்ஸே யேபு⁴ய்யேன காமேஸு ஸத்தே ரத்தே கி³த்³தே⁴ க³தி⁴தே முச்சி²தே அஜ்ஜோ²பன்னே அந்தீ⁴கதே ஸம்மத்தகஜாதே காமேஸு விஹரந்தே.
Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Addasā kho bhagavā sāvatthiyā te manusse yebhuyyena kāmesu satte ratte giddhe gadhite mucchite ajjhopanne andhīkate sammattakajāte kāmesu viharante.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘காமந்தா⁴ ஜாலஸஞ்ச²ன்னா, தண்ஹாச²த³னசா²தி³தா;
‘‘Kāmandhā jālasañchannā, taṇhāchadanachāditā;
பமத்தப³ந்து⁴னா ப³த்³தா⁴, மச்சா²வ குமினாமுகே²;
Pamattabandhunā baddhā, macchāva kumināmukhe;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 4. து³தியஸத்தஸுத்தவண்ணனா • 4. Dutiyasattasuttavaṇṇanā