Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૫. દુતિયસેનાસનસિક્ખાપદવણ્ણના

    5. Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā

    ૧૧૬-૭. એત્તકમેવ વુત્તમટ્ઠકથાસુ, તથાપિ પદટ્ઠાદયોપિ લબ્ભન્તિ એવ. અનુગણ્ઠિપદે ‘‘અઞ્ઞં અત્થરણાદિ અકપ્પિયત્તા ન વુત્ત’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘મઞ્ચં વા પીઠં વા વિહારે વા વિહારૂપચારે વા’તિ ઇમિનાપિ સંસન્દનત્થં ‘કિઞ્ચાપિ વુત્તો, અથ ખો’તિઆદિ આરદ્ધ’’ન્તિ ચ વુત્તં. ઉપચારમત્તઞ્ચેતં ‘‘રુક્ખમૂલે’’તિ, તત્થ વત્તબ્બં નત્થિ.

    116-7.Ettakameva vuttamaṭṭhakathāsu, tathāpi padaṭṭhādayopi labbhanti eva. Anugaṇṭhipade ‘‘aññaṃ attharaṇādi akappiyattā na vutta’’nti vuttaṃ. ‘‘Mañcaṃ vā pīṭhaṃ vā vihāre vā vihārūpacāre vā’ti imināpi saṃsandanatthaṃ ‘kiñcāpi vutto, atha kho’tiādi āraddha’’nti ca vuttaṃ. Upacāramattañcetaṃ ‘‘rukkhamūle’’ti, tattha vattabbaṃ natthi.

    ૧૧૮. અનાપુચ્છિત્વાપિ ગન્તું વટ્ટતીતિ અસતિયા ગચ્છતોપિ અનાપત્તિ, આપુચ્છનં પન વત્તં સઞ્ચિચ્ચ અનાપુચ્છતો વત્તભેદદુક્કટત્તા. પુગ્ગલિકસેનાસને સઙ્ઘિકસેય્યં, સઙ્ઘિકસેનાસને વા પુગ્ગલિકસેય્યં અત્થરિત્વા ગચ્છન્તસ્સ દુક્કટં યુત્તં વિય. કસ્મા? ‘‘સેય્યામત્તમેવ નસ્સેય્યા’’તિ વુત્તત્તા. ઇધ પન ‘‘પલિબુદ્ધં પલિબુદ્ધો’’તિ દુવિધમ્પિ અત્થિ.

    118.Anāpucchitvāpi gantuṃ vaṭṭatīti asatiyā gacchatopi anāpatti, āpucchanaṃ pana vattaṃ sañcicca anāpucchato vattabhedadukkaṭattā. Puggalikasenāsane saṅghikaseyyaṃ, saṅghikasenāsane vā puggalikaseyyaṃ attharitvā gacchantassa dukkaṭaṃ yuttaṃ viya. Kasmā? ‘‘Seyyāmattameva nasseyyā’’ti vuttattā. Idha pana ‘‘palibuddhaṃ palibuddho’’ti duvidhampi atthi.

    દુતિયસેનાસનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ભૂતગામવગ્ગો • 2. Bhūtagāmavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૫. દુતિયસેનાસનસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. દુતિયસેનાસનસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૫. દુતિયસેનાસનસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. દુતિયસેનાસનસિક્ખાપદં • 5. Dutiyasenāsanasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact