Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ૧૦૩૦. ભિક્ખુની ચે ભિક્ખું અક્કોસતિ, ઇમિના સિક્ખાપદેન પાચિત્તિયં. ભિક્ખુનિં ચે અક્કોસતિ, ઓમસવાદેન આપજ્જતિ. ઓમસવાદે સમ્મુખાવ રુહતિ, ઇધ પન પરમ્મુખાપિ.

    1030. Bhikkhunī ce bhikkhuṃ akkosati, iminā sikkhāpadena pācittiyaṃ. Bhikkhuniṃ ce akkosati, omasavādena āpajjati. Omasavāde sammukhāva ruhati, idha pana parammukhāpi.

    તત્રાયં વિચારણા – ભિક્ખુવિભઙ્ગે ઓસમવાદસિક્ખાપદે ભિક્ખુની અનુપસમ્પન્નટ્ઠાને તિટ્ઠતીતિ કત્વા ભિક્ખુનિવિભઙ્ગેપિ ઓમસવાદસિક્ખાપદે ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા અનુપસમ્પન્નટ્ઠાને તિટ્ઠતીતિ સિદ્ધં. ઇધ ચ અનુપસમ્પન્નસ્સ અક્કોસને દુક્કટં વુત્તં, ભિક્ખુસ્સ ઉપસમ્પન્નસ્સ અક્કોસને પાચિત્તિયં વુત્તં, તસ્મા ઇમાનિ દ્વે સિક્ખાપદાનિ ભિક્ખુમ્હિ સંસન્દિયમાનાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞં ન સમેન્તિ. યથા સમેન્તિ, તથા જાનિતબ્બં. તત્થ પોરાણગણ્ઠિપદે વુત્તનયેન ભિક્ખુનીનં ઓમસવાદસિક્ખાપદે અનુપસમ્પન્નોતિ ન ગહેતબ્બો, ઇદમેત્થ યુત્તં. પરિભાસેય્યાતિ અઞ્ઞત્ર અક્કોસવત્થૂહિ. તેસુ હિ અઞ્ઞતરસ્મિં સતિ ઓમસવાદપાચિત્તિયમેવાતિ એકે, તં ન યુત્તં . ઓમસવાદે પાળિમુત્તકઅક્કોસે હિ દુક્કટં હોતીતિ. દુક્કટોકાસે ઇદં પાચિત્તિયં તેહિ નિદ્દિટ્ઠં હોતિ, તસ્મા ‘‘બાલા એતા’’તિ પાળિયં ઇધ આગતપદાનંયેવ વસેન પરિભાસનં વેદિતબ્બં.

    Tatrāyaṃ vicāraṇā – bhikkhuvibhaṅge osamavādasikkhāpade bhikkhunī anupasampannaṭṭhāne tiṭṭhatīti katvā bhikkhunivibhaṅgepi omasavādasikkhāpade bhikkhu bhikkhuniyā anupasampannaṭṭhāne tiṭṭhatīti siddhaṃ. Idha ca anupasampannassa akkosane dukkaṭaṃ vuttaṃ, bhikkhussa upasampannassa akkosane pācittiyaṃ vuttaṃ, tasmā imāni dve sikkhāpadāni bhikkhumhi saṃsandiyamānāni aññamaññaṃ na samenti. Yathā samenti, tathā jānitabbaṃ. Tattha porāṇagaṇṭhipade vuttanayena bhikkhunīnaṃ omasavādasikkhāpade anupasampannoti na gahetabbo, idamettha yuttaṃ. Paribhāseyyāti aññatra akkosavatthūhi. Tesu hi aññatarasmiṃ sati omasavādapācittiyamevāti eke, taṃ na yuttaṃ . Omasavāde pāḷimuttakaakkose hi dukkaṭaṃ hotīti. Dukkaṭokāse idaṃ pācittiyaṃ tehi niddiṭṭhaṃ hoti, tasmā ‘‘bālā etā’’ti pāḷiyaṃ idha āgatapadānaṃyeva vasena paribhāsanaṃ veditabbaṃ.

    દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૧૦૩૩. તતિયસિક્ખાપદં ઉત્તાનત્થમેવ.

    1033. Tatiyasikkhāpadaṃ uttānatthameva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
    ૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
    ૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact