Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
10. து³தியஸிக்க²த்தயஸுத்தங்
10. Dutiyasikkhattayasuttaṃ
91. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கா². கதமா திஸ்ஸோ? அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அதி⁴சித்தஸிக்கா², அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா².
91. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, sikkhā. Katamā tisso? Adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhā.
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அதி⁴ஸீலஸிக்கா²? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸீலவா ஹோதி…பே॰… ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அதி⁴ஸீலஸிக்கா².
‘‘Katamā ca, bhikkhave, adhisīlasikkhā? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti…pe… samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, adhisīlasikkhā.
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அதி⁴சித்தஸிக்கா²? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அதி⁴சித்தஸிக்கா².
‘‘Katamā ca, bhikkhave, adhicittasikkhā? Idha, bhikkhave, bhikkhu vivicceva kāmehi…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, adhicittasikkhā.
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அதி⁴பஞ்ஞா ஸிக்கா². இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ ஸிக்கா²’’தி.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, adhipaññāsikkhā? Idha, bhikkhave, bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, adhipaññā sikkhā. Imā kho, bhikkhave, tisso sikkhā’’ti.
‘‘அதி⁴ஸீலங் அதி⁴சித்தங், அதி⁴பஞ்ஞஞ்ச வீரியவா;
‘‘Adhisīlaṃ adhicittaṃ, adhipaññañca vīriyavā;
‘‘யதா² புரே ததா² பச்சா², யதா² பச்சா² ததா² புரே;
‘‘Yathā pure tathā pacchā, yathā pacchā tathā pure;
யதா² அதோ⁴ ததா² உத்³த⁴ங், யதா² உத்³த⁴ங் ததா² அதோ⁴.
Yathā adho tathā uddhaṃ, yathā uddhaṃ tathā adho.
‘‘யதா² தி³வா ததா² ரத்திங், யதா² ரத்திங் ததா² தி³வா;
‘‘Yathā divā tathā rattiṃ, yathā rattiṃ tathā divā;
அபி⁴பு⁴ய்ய தி³ஸா ஸப்³பா³, அப்பமாணஸமாதி⁴னா.
Abhibhuyya disā sabbā, appamāṇasamādhinā.
தமாஹு லோகே ஸம்பு³த்³த⁴ங், தீ⁴ரங் படிபத³ந்தகு³ங்.
Tamāhu loke sambuddhaṃ, dhīraṃ paṭipadantaguṃ.
‘‘விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிரோதே⁴ன, தண்ஹாக்க²யவிமுத்தினோ;
‘‘Viññāṇassa nirodhena, taṇhākkhayavimuttino;
பஜ்ஜோதஸ்ஸேவ நிப்³பா³னங், விமொக்கோ² ஹோதி சேதஸோ’’தி. த³ஸமங்;
Pajjotasseva nibbānaṃ, vimokkho hoti cetaso’’ti. dasamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியஸிக்க²த்தயஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyasikkhattayasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7-10. து³தியஸிக்கா²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 7-10. Dutiyasikkhāsuttādivaṇṇanā