Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
6. து³தியஸுக²ஸுத்தங்
6. Dutiyasukhasuttaṃ
66. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ மக³தே⁴ஸு விஹரதி நாலககா³மகே. அத² கோ² ஸாமண்ட³கானி பரிப்³பா³ஜகோ யேனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஸாரிபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸாமண்ட³கானி பரிப்³பா³ஜகோ ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஏதத³வோச –
66. Ekaṃ samayaṃ āyasmā sāriputto magadhesu viharati nālakagāmake. Atha kho sāmaṇḍakāni paribbājako yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā sāriputtena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho sāmaṇḍakāni paribbājako āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca –
‘‘கிங் நு கோ², ஆவுஸோ, ஸாரிபுத்த, இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே ஸுக²ங், கிங் து³க்க²’’ந்தி? ‘‘அனபி⁴ரதி கோ², ஆவுஸோ, இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே து³க்கா², அபி⁴ரதி ஸுகா². அனபி⁴ரதியா, ஆவுஸோ, ஸதி இத³ங் து³க்க²ங் பாடிகங்க²ங் – க³ச்ச²ந்தோபி ஸுக²ங் ஸாதங் நாதி⁴க³ச்ச²தி, டி²தோபி… நிஸின்னோபி… ஸயானோபி… கா³மக³தோபி… அரஞ்ஞக³தோபி… ருக்க²மூலக³தோபி… ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி… அப்³போ⁴காஸக³தோபி… பி⁴க்கு²மஜ்ஜ²க³தோபி ஸுக²ங் ஸாதங் நாதி⁴க³ச்ச²தி. அனபி⁴ரதியா, ஆவுஸோ, ஸதி இத³ங் து³க்க²ங் பாடிகங்க²ங்.
‘‘Kiṃ nu kho, āvuso, sāriputta, imasmiṃ dhammavinaye sukhaṃ, kiṃ dukkha’’nti? ‘‘Anabhirati kho, āvuso, imasmiṃ dhammavinaye dukkhā, abhirati sukhā. Anabhiratiyā, āvuso, sati idaṃ dukkhaṃ pāṭikaṅkhaṃ – gacchantopi sukhaṃ sātaṃ nādhigacchati, ṭhitopi… nisinnopi… sayānopi… gāmagatopi… araññagatopi… rukkhamūlagatopi… suññāgāragatopi… abbhokāsagatopi… bhikkhumajjhagatopi sukhaṃ sātaṃ nādhigacchati. Anabhiratiyā, āvuso, sati idaṃ dukkhaṃ pāṭikaṅkhaṃ.
‘‘அபி⁴ரதியா, ஆவுஸோ, ஸதி இத³ங் ஸுக²ங் பாடிகங்க²ங் – க³ச்ச²ந்தோபி ஸுக²ங் ஸாதங் அதி⁴க³ச்ச²தி, டி²தோபி… நிஸின்னோபி… ஸயானோபி… கா³மக³தோபி… அரஞ்ஞக³தோபி… ருக்க²மூலக³தோபி… ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோபி… அப்³போ⁴காஸக³தோபி… பி⁴க்கு²மஜ்ஜ²க³தோபி ஸுக²ங் ஸாதங் அதி⁴க³ச்ச²தி. அபி⁴ரதியா, ஆவுஸோ, ஸதி இத³ங் ஸுக²ங் பாடிகங்க²’’ந்தி. ச²ட்ட²ங்.
‘‘Abhiratiyā, āvuso, sati idaṃ sukhaṃ pāṭikaṅkhaṃ – gacchantopi sukhaṃ sātaṃ adhigacchati, ṭhitopi… nisinnopi… sayānopi… gāmagatopi… araññagatopi… rukkhamūlagatopi… suññāgāragatopi… abbhokāsagatopi… bhikkhumajjhagatopi sukhaṃ sātaṃ adhigacchati. Abhiratiyā, āvuso, sati idaṃ sukhaṃ pāṭikaṅkha’’nti. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5-7. பட²மஸுக²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 5-7. Paṭhamasukhasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-7. அவிஜ்ஜாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-7. Avijjāsuttādivaṇṇanā