Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૨-૩-૪. દુતિયતતિયચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના

    2-3-4. Dutiyatatiyacatutthasikkhāpadavaṇṇanā

    ૮૪૨-૬. દુતિયતતિયચતુત્થાનિ ઉત્તાનાનિ. સબ્બત્થ ‘‘સલ્લપતીતિ યં કિઞ્ચિ તિરચ્છાનકથં કથેતી’’તિ પોરાણગણ્ઠિપદે વુત્તં.

    842-6. Dutiyatatiyacatutthāni uttānāni. Sabbattha ‘‘sallapatīti yaṃ kiñci tiracchānakathaṃ kathetī’’ti porāṇagaṇṭhipade vuttaṃ.

    ૮૫૨. ચતુત્થે પનાયં વિસેસો – ‘‘એકેનેકા’’તિ પઠમં વુત્તત્તા દુતિયિકં વા ભિક્ખુનીનં ઉય્યોજેય્ય, પાચિત્તિયં ન સમ્ભવતીતિ ચે? સમ્ભવતિ. કસ્મા? સન્તિટ્ઠનાદિત્તયમત્તાપેક્ખત્તા, તસ્સ વચનસ્સાપિ વા અઞ્ઞાયપિ રહોપેક્ખનસ્સાદસમ્ભવે સતિ ઉભિન્નં એકત્થસમ્ભવતો ચ સાધિતમેતં. ‘‘હત્થપાસં વિજહિત્વા સન્તિટ્ઠતિ વા સલ્લપતિ વા’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં. કસ્મા ‘‘નિકણ્ણિકં વા જપ્પેતી’’તિ ન વુત્તં? હત્થપાસાતિક્કમે અસમ્ભવતો. તસ્સ તતિયસ્સ પદસ્સ પચ્છિન્નત્તા સમ્ભવન્તમ્પિ ‘‘દુતિયિકં વા ઉય્યોજેતી’’તિ ન વુત્તં, તસ્મા અત્થતો હત્થપાસં વિજહિત્વા સન્તિટ્ઠતિ વા સલ્લપતિ વા દુતિયિકં વા ઉય્યોજેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ વુત્તં હોતિ. એસ નયો યક્ખેન વાતિઆદીસુપિ. તત્થ ‘‘હત્થપાસે’’તિ વા ‘‘હત્થપાસં વિજહિત્વા’’તિ વા ન વુત્તં ઉભયત્થ દુક્કટત્તા. અનાપત્તિવારેપિ અસમ્ભવતો ‘‘નિકણ્ણિકં વા જપ્પેતી’’તિ ન વુત્તન્તિ ચે? સમ્ભવતિ સતિ કરણીયે નિકણ્ણિકં વા જપ્પેતીતિ સમ્ભવતો. અથ કસ્મા એવં ન વુત્તન્તિ ચે? અનવજ્જકથાયં નિકણ્ણિકજપ્પને પયોજનાભાવા, ધમ્મકથાયમ્પિ ઉદાયિં આરબ્ભ પટિસિદ્ધત્તા ચ.

    852. Catutthe panāyaṃ viseso – ‘‘ekenekā’’ti paṭhamaṃ vuttattā dutiyikaṃ vā bhikkhunīnaṃ uyyojeyya, pācittiyaṃ na sambhavatīti ce? Sambhavati. Kasmā? Santiṭṭhanādittayamattāpekkhattā, tassa vacanassāpi vā aññāyapi rahopekkhanassādasambhave sati ubhinnaṃ ekatthasambhavato ca sādhitametaṃ. ‘‘Hatthapāsaṃ vijahitvā santiṭṭhati vā sallapati vā’’ti ettakameva vuttaṃ. Kasmā ‘‘nikaṇṇikaṃ vā jappetī’’ti na vuttaṃ? Hatthapāsātikkame asambhavato. Tassa tatiyassa padassa pacchinnattā sambhavantampi ‘‘dutiyikaṃ vā uyyojetī’’ti na vuttaṃ, tasmā atthato hatthapāsaṃ vijahitvā santiṭṭhati vā sallapati vā dutiyikaṃ vā uyyojeti, āpatti dukkaṭassāti vuttaṃ hoti. Esa nayo yakkhena vātiādīsupi. Tattha ‘‘hatthapāse’’ti vā ‘‘hatthapāsaṃ vijahitvā’’ti vā na vuttaṃ ubhayattha dukkaṭattā. Anāpattivārepi asambhavato ‘‘nikaṇṇikaṃ vā jappetī’’ti na vuttanti ce? Sambhavati sati karaṇīye nikaṇṇikaṃ vā jappetīti sambhavato. Atha kasmā evaṃ na vuttanti ce? Anavajjakathāyaṃ nikaṇṇikajappane payojanābhāvā, dhammakathāyampi udāyiṃ ārabbha paṭisiddhattā ca.

    દુતિયતતિયચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyatatiyacatutthasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
    ૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
    ૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
    ૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā
    ૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
    ૩. તતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasikkhāpadavaṇṇanā
    ૪. ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. અન્ધકારવગ્ગવણ્ણના • 2. Andhakāravaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    ૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
    ૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact