Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
4. து³தியஉபனிஸஸுத்தங்
4. Dutiyaupanisasuttaṃ
4. 1 தத்ர கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ, ஆவுஸோ, ஸீலவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ; அவிப்படிஸாரே அஸதி அவிப்படிஸாரவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங். ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, ருக்கோ² ஸாகா²பலாஸவிபன்னோ. தஸ்ஸ பபடிகாபி ந பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி, தசோபி… பெ²க்³கு³பி… ஸாரோபி ந பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி. ஏவமேவங் கோ², ஆவுஸோ, து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ; அவிப்படிஸாரே அஸதி அவிப்படிஸாரவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங்.
4.2 Tatra kho āyasmā sāriputto bhikkhū āmantesi – ‘‘dussīlassa, āvuso, sīlavipannassa hatūpaniso hoti avippaṭisāro; avippaṭisāre asati avippaṭisāravipannassa hatūpanisaṃ hoti…pe… vimuttiñāṇadassanaṃ. Seyyathāpi, āvuso, rukkho sākhāpalāsavipanno. Tassa papaṭikāpi na pāripūriṃ gacchati, tacopi… pheggupi… sāropi na pāripūriṃ gacchati. Evamevaṃ kho, āvuso, dussīlassa sīlavipannassa hatūpaniso hoti avippaṭisāro; avippaṭisāre asati avippaṭisāravipannassa hatūpanisaṃ hoti…pe… vimuttiñāṇadassanaṃ.
‘‘ஸீலவதோ , ஆவுஸோ, ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ; அவிப்படிஸாரே ஸதி அவிப்படிஸாரஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி…பே॰ … விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங். ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, ருக்கோ² ஸாகா²பலாஸஸம்பன்னோ. தஸ்ஸ பபடிகாபி பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி, தசோபி… பெ²க்³கு³பி… ஸாரோபி பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி. ஏவமேவங் கோ², ஆவுஸோ, ஸீலவதோ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ; அவிப்படிஸாரே ஸதி அவிப்படிஸாரஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸன’’ந்தி. சதுத்த²ங்.
‘‘Sīlavato , āvuso, sīlasampannassa upanisasampanno hoti avippaṭisāro; avippaṭisāre sati avippaṭisārasampannassa upanisasampannaṃ hoti…pe. … vimuttiñāṇadassanaṃ. Seyyathāpi, āvuso, rukkho sākhāpalāsasampanno. Tassa papaṭikāpi pāripūriṃ gacchati, tacopi… pheggupi… sāropi pāripūriṃ gacchati. Evamevaṃ kho, āvuso, sīlavato sīlasampannassa upanisasampanno hoti avippaṭisāro; avippaṭisāre sati avippaṭisārasampannassa upanisasampannaṃ hoti…pe… vimuttiñāṇadassana’’nti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3-5. உபனிஸஸுத்தத்தயவண்ணனா • 3-5. Upanisasuttattayavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-7. அவிஜ்ஜாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-7. Avijjāsuttādivaṇṇanā