Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    5. து³தியவேத³னானானத்தஸுத்தவண்ணனா

    5. Dutiyavedanānānattasuttavaṇṇanā

    89. ததியசதுத்தே²ஸு வுத்தனயாவாதி ‘‘நோ சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²தா⁴தூ’’தி ஏவங் வுத்தனயோ, சதுத்தே² ‘‘சக்கு²தா⁴துங், பி⁴க்க²வே, படிச்ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோ’’திஆதி³னா வுத்தனயோ ச. ஏகதோ கத்வாதி ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா தே³ஸிதா. கஸ்மா பன தேஸு ஸுத்தேஸு ஏவங் தே³ஸனா பவத்தாதி ஆஹ ‘‘ஸப்³பா³னி சேதானீ’’திஆதி³. படிஸேதோ⁴ பன தேஸங் வேத³னானானத்தாதீ³னங் ப²ஸ்ஸனானத்தாதி³கஸ்ஸ பச்சயபா⁴வதோ ததா²உப்பத்தியா அஸம்ப⁴வதோ. இதோ பரேஸூதி ‘‘நோ பரியேஸனானானத்தங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி பரிளாஹனானத்த’’ந்திஆதீ³ஸு.

    89.Tatiyacatutthesuvuttanayāvāti ‘‘no cakkhusamphassaṃ paṭicca uppajjati cakkhudhātū’’ti evaṃ vuttanayo, catutthe ‘‘cakkhudhātuṃ, bhikkhave, paṭicca uppajjati cakkhusamphasso’’tiādinā vuttanayo ca. Ekato katvāti ekajjhaṃ katvā desitā. Kasmā pana tesu suttesu evaṃ desanā pavattāti āha ‘‘sabbāni cetānī’’tiādi. Paṭisedho pana tesaṃ vedanānānattādīnaṃ phassanānattādikassa paccayabhāvato tathāuppattiyā asambhavato. Ito paresūti ‘‘no pariyesanānānattaṃ paṭicca uppajjati pariḷāhanānatta’’ntiādīsu.

    து³தியவேத³னானானத்தஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyavedanānānattasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 5. து³தியவேத³னானானத்தஸுத்தங் • 5. Dutiyavedanānānattasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. து³தியவேத³னானானத்தஸுத்தவண்ணனா • 5. Dutiyavedanānānattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact