Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. દુતિયવેદનાનાનત્તસુત્તવણ્ણના

    5. Dutiyavedanānānattasuttavaṇṇanā

    ૮૯. તતિયચતુત્થેસુ વુત્તનયાવાતિ ‘‘નો ચક્ખુસમ્ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુધાતૂ’’તિ એવં વુત્તનયો, ચતુત્થે ‘‘ચક્ખુધાતું, ભિક્ખવે, પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુસમ્ફસ્સો’’તિઆદિના વુત્તનયો ચ. એકતો કત્વાતિ એકજ્ઝં કત્વા દેસિતા. કસ્મા પન તેસુ સુત્તેસુ એવં દેસના પવત્તાતિ આહ ‘‘સબ્બાનિ ચેતાની’’તિઆદિ. પટિસેધો પન તેસં વેદનાનાનત્તાદીનં ફસ્સનાનત્તાદિકસ્સ પચ્ચયભાવતો તથાઉપ્પત્તિયા અસમ્ભવતો. ઇતો પરેસૂતિ ‘‘નો પરિયેસનાનાનત્તં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ પરિળાહનાનત્ત’’ન્તિઆદીસુ.

    89.Tatiyacatutthesuvuttanayāvāti ‘‘no cakkhusamphassaṃ paṭicca uppajjati cakkhudhātū’’ti evaṃ vuttanayo, catutthe ‘‘cakkhudhātuṃ, bhikkhave, paṭicca uppajjati cakkhusamphasso’’tiādinā vuttanayo ca. Ekato katvāti ekajjhaṃ katvā desitā. Kasmā pana tesu suttesu evaṃ desanā pavattāti āha ‘‘sabbāni cetānī’’tiādi. Paṭisedho pana tesaṃ vedanānānattādīnaṃ phassanānattādikassa paccayabhāvato tathāuppattiyā asambhavato. Ito paresūti ‘‘no pariyesanānānattaṃ paṭicca uppajjati pariḷāhanānatta’’ntiādīsu.

    દુતિયવેદનાનાનત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyavedanānānattasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. દુતિયવેદનાનાનત્તસુત્તં • 5. Dutiyavedanānānattasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. દુતિયવેદનાનાનત્તસુત્તવણ્ણના • 5. Dutiyavedanānānattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact