Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. દુતિયવિહારસુત્તવણ્ણના

    2. Dutiyavihārasuttavaṇṇanā

    ૧૨. દુતિયે પટિસલ્લાનકારણં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. મિચ્છાદિટ્ઠિવૂપસમપચ્ચયાતિ મિચ્છાદિટ્ઠિવૂપસમો નામ સમ્માદિટ્ઠિ. તસ્મા યં સમ્માદિટ્ઠિપચ્ચયા વેદયિતં વુત્તં, તદેવ મિચ્છાદિટ્ઠિવૂપસમપચ્ચયા વેદિતબ્બં. ઇમસ્મિં પન સુત્તે વિપાકવેદનં અતિદૂરેતિ મઞ્ઞમાના ન ગણ્હન્તીતિ વુત્તં. ઇમિના નયેન સબ્બત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. યસ્સ યસ્સ હિ વૂપસમપચ્ચયાતિ વુચ્ચતિ, તસ્સ તસ્સ પટિપક્ખધમ્મપચ્ચયાવ તં તં વેદયિતં અધિપ્પેતં. છન્દવૂપસમપચ્ચયાતિઆદીસુ પન છન્દવૂપસમપચ્ચયા તાવ પઠમજ્ઝાનવેદના વેદિતબ્બા. વિતક્કવૂપસમપચ્ચયા દુતિયજ્ઝાનવેદના. સઞ્ઞાપચ્ચયા છસમાપત્તિવેદના. સઞ્ઞાવૂપસમપચ્ચયા નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનવેદના. છન્દો ચ વૂપસન્તોતિઆદીનિ વુત્તત્થાનેવ.

    12. Dutiye paṭisallānakāraṇaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Micchādiṭṭhivūpasamapaccayāti micchādiṭṭhivūpasamo nāma sammādiṭṭhi. Tasmā yaṃ sammādiṭṭhipaccayā vedayitaṃ vuttaṃ, tadeva micchādiṭṭhivūpasamapaccayā veditabbaṃ. Imasmiṃ pana sutte vipākavedanaṃ atidūreti maññamānā na gaṇhantīti vuttaṃ. Iminā nayena sabbattha attho veditabbo. Yassa yassa hi vūpasamapaccayāti vuccati, tassa tassa paṭipakkhadhammapaccayāva taṃ taṃ vedayitaṃ adhippetaṃ. Chandavūpasamapaccayātiādīsu pana chandavūpasamapaccayā tāva paṭhamajjhānavedanā veditabbā. Vitakkavūpasamapaccayā dutiyajjhānavedanā. Saññāpaccayā chasamāpattivedanā. Saññāvūpasamapaccayā nevasaññānāsaññāyatanavedanā. Chando ca vūpasantotiādīni vuttatthāneva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. દુતિયવિહારસુત્તં • 2. Dutiyavihārasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. દુતિયવિહારસુત્તવણ્ણના • 2. Dutiyavihārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact