Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    3. து³ட்ட²ட்ட²கஸுத்தங்

    3. Duṭṭhaṭṭhakasuttaṃ

    786.

    786.

    வத³ந்தி வே து³ட்ட²மனாபி ஏகே, அதோ²பி வே ஸச்சமனா வத³ந்தி;

    Vadanti ve duṭṭhamanāpi eke, athopi ve saccamanā vadanti;

    வாத³ஞ்ச ஜாதங் முனி நோ உபேதி, தஸ்மா முனீ நத்தி² கி²லோ குஹிஞ்சி.

    Vādañca jātaṃ muni no upeti, tasmā munī natthi khilo kuhiñci.

    787.

    787.

    ஸகஞ்ஹி தி³ட்டி²ங் கத²மச்சயெய்ய, ச²ந்தா³னுனீதோ ருசியா நிவிட்டோ²;

    Sakañhi diṭṭhiṃ kathamaccayeyya, chandānunīto ruciyā niviṭṭho;

    ஸயங் ஸமத்தானி பகுப்³ப³மானோ, யதா² ஹி ஜானெய்ய ததா² வதெ³ய்ய.

    Sayaṃ samattāni pakubbamāno, yathā hi jāneyya tathā vadeyya.

    788.

    788.

    யோ அத்தனோ ஸீலவதானி ஜந்து, அனானுபுட்டோ²வ பரேஸ 1 பாவ 2;

    Yo attano sīlavatāni jantu, anānupuṭṭhova paresa 3 pāva 4;

    அனரியத⁴ம்மங் குஸலா தமாஹு, யோ ஆதுமானங் ஸயமேவ பாவ.

    Anariyadhammaṃ kusalā tamāhu, yo ātumānaṃ sayameva pāva.

    789.

    789.

    ஸந்தோ ச பி⁴க்கு² அபி⁴னிப்³பு³தத்தோ, இதிஹந்தி ஸீலேஸு அகத்த²மானோ;

    Santo ca bhikkhu abhinibbutatto, itihanti sīlesu akatthamāno;

    தமரியத⁴ம்மங் குஸலா வத³ந்தி, யஸ்ஸுஸ்ஸதா³ நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே.

    Tamariyadhammaṃ kusalā vadanti, yassussadā natthi kuhiñci loke.

    790.

    790.

    பகப்பிதா ஸங்க²தா யஸ்ஸ த⁴ம்மா, புரக்க²தா 5 ஸந்தி அவீவதா³தா;

    Pakappitā saṅkhatā yassa dhammā, purakkhatā 6 santi avīvadātā;

    யத³த்தனி பஸ்ஸதி ஆனிஸங்ஸங், தங் நிஸ்ஸிதோ குப்பபடிச்ச ஸந்திங்.

    Yadattani passati ānisaṃsaṃ, taṃ nissito kuppapaṭicca santiṃ.

    791.

    791.

    தி³ட்டீ²னிவேஸா ந ஹி ஸ்வாதிவத்தா, த⁴ம்மேஸு நிச்செ²ய்ய ஸமுக்³க³ஹீதங்;

    Diṭṭhīnivesā na hi svātivattā, dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    தஸ்மா நரோ தேஸு நிவேஸனேஸு, நிரஸ்ஸதீ ஆதி³யதீ ச த⁴ம்மங்.

    Tasmā naro tesu nivesanesu, nirassatī ādiyatī ca dhammaṃ.

    792.

    792.

    தோ⁴னஸ்ஸ ஹி நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே, பகப்பிதா தி³ட்டி² ப⁴வாப⁴வேஸு;

    Dhonassa hi natthi kuhiñci loke, pakappitā diṭṭhi bhavābhavesu;

    மாயஞ்ச மானஞ்ச பஹாய தோ⁴னோ, ஸ கேன க³ச்செ²ய்ய அனூபயோ ஸோ.

    Māyañca mānañca pahāya dhono, sa kena gaccheyya anūpayo so.

    793.

    793.

    உபயோ ஹி த⁴ம்மேஸு உபேதி வாத³ங், அனூபயங் கேன கத²ங் வதெ³ய்ய;

    Upayo hi dhammesu upeti vādaṃ, anūpayaṃ kena kathaṃ vadeyya;

    அத்தா நிரத்தா 7 ந ஹி தஸ்ஸ அத்தி², அதோ⁴ஸி ஸோ தி³ட்டி²மிதே⁴வ ஸப்³ப³ந்தி.

    Attā nirattā 8 na hi tassa atthi, adhosi so diṭṭhimidheva sabbanti.

    து³ட்ட²ட்ட²கஸுத்தங் ததியங் நிட்டி²தங்.

    Duṭṭhaṭṭhakasuttaṃ tatiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. பரஸ்ஸ (க॰)
    2. பாவா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. parassa (ka.)
    4. pāvā (sī. syā. pī.)
    5. புரெக்க²தா (ஸீ॰)
    6. purekkhatā (sī.)
    7. அத்தங் நிரத்தங் (ப³ஹூஸு)
    8. attaṃ nirattaṃ (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 3. து³ட்ட²ட்ட²கஸுத்தவண்ணனா • 3. Duṭṭhaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact