Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૪. દુટ્ઠુલ્લસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Duṭṭhullasikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૯૯. ‘‘પારાજિકાનીતિ અત્થુદ્ધારવસેન દસ્સિતાની’’તિ કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? પરિવારપાળિતો. વુત્તઞ્હિ તત્થ ‘‘આપત્તાધિકરણપચ્ચયા કતિ આપત્તિયો આપજ્જતિ. આપત્તાધિકરણપચ્ચયા ચતસ્સો આપત્તિયો આપજ્જતિ. ભિક્ખુની જાનં પારાજિકં ધમ્મં પટિચ્છાદેતિ, આપત્તિ પારાજિકસ્સ. વેમતિકા પટિચ્છાદેતિ, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. ભિક્ખુ સઙ્ઘાદિસેસં પટિચ્છાદેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. આચારવિપત્તિં પટિચ્છાદેતિ , આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (પરિ॰ ૨૯૦). પારાજિકં પટિચ્છાદેન્તો ભિક્ખુ અનાપત્તિ, નો આપત્તિં આપજ્જતિ અવુત્તત્તાતિ ચે? ન, સંકિલિટ્ઠેન ચિત્તેન પટિચ્છાદને વિના આપત્તિયા અસમ્ભવતો. દુક્કટવારે વત્તબ્બાપિ પારાજિકાપત્તિયો પઠમં અત્થુદ્ધારવસેન સઙ્ઘાદિસેસેહિ સહ વુત્તત્તા ન સક્કા પુન વત્તુન્તિ ન વુત્તાતિ વેદિતબ્બા.

    399. ‘‘Pārājikānīti atthuddhāravasena dassitānī’’ti kathaṃ viññāyatīti ce? Parivārapāḷito. Vuttañhi tattha ‘‘āpattādhikaraṇapaccayā kati āpattiyo āpajjati. Āpattādhikaraṇapaccayā catasso āpattiyo āpajjati. Bhikkhunī jānaṃ pārājikaṃ dhammaṃ paṭicchādeti, āpatti pārājikassa. Vematikā paṭicchādeti, āpatti thullaccayassa. Bhikkhu saṅghādisesaṃ paṭicchādeti, āpatti pācittiyassa. Ācāravipattiṃ paṭicchādeti , āpatti dukkaṭassā’’ti (pari. 290). Pārājikaṃ paṭicchādento bhikkhu anāpatti, no āpattiṃ āpajjati avuttattāti ce? Na, saṃkiliṭṭhena cittena paṭicchādane vinā āpattiyā asambhavato. Dukkaṭavāre vattabbāpi pārājikāpattiyo paṭhamaṃ atthuddhāravasena saṅghādisesehi saha vuttattā na sakkā puna vattunti na vuttāti veditabbā.

    યાવ કોટિ ન છિજ્જતીતિ ચેત્થ યો અન્તમસો પટિચ્છાદનત્થં અઞ્ઞસ્સ આરોચેતુ વા, મા વા, પટિચ્છાદનચિત્તેનેવ આપત્તિં આપન્નો. તસ્સ પુન અઞ્ઞસ્સ પટિચ્છાદનત્થં અનારોચનેનેવ ન કોટિ છિન્ના હોતિ, કિં પુન પટિનિવત્તિત્વા વચનેન પયોજનન્તિ ન અન્તિમસ્સ અનારોચનેન છિન્ના હોતિ, અપ્પટિચ્છાદનેન એવ છિન્ના હોતિ, તતો અપ્પટિચ્છાદનત્થં અપુબ્બસ્સ આરોચેતબ્બં, તતો પટ્ઠાય કોટિ છિન્ના હોતિ, તદભાવો પટિનિવત્તિત્વા અપ્પટિચ્છાદનત્થં આરોચેતબ્બં, એવમ્પિ કોટિ છિન્ના હોતીતિ એવં નો પટિભાતીતિ આચરિયો. તતિયેન દુતિયસ્સાતિ એત્થ ‘‘દુતિયો નામ પઠમો’’તિ વદન્તાનં ‘‘વત્થુ પુગ્ગલો ન વત્તબ્બો’’તિ વારિતત્તા ન સુન્દરં. અઞ્ઞસ્સ ચતુત્થસ્સ આરોચનેપિ ન સુન્દરં. કસ્મા? પુબ્બેવ સુત્વા અઞ્ઞસ્સ અનારોચિતત્તા. ‘‘સુતેન અઞ્ઞસ્સ આરોચેતબ્બં સિયા’’તિ વદન્તિ.

    Yāva koṭi na chijjatīti cettha yo antamaso paṭicchādanatthaṃ aññassa ārocetu vā, mā vā, paṭicchādanacitteneva āpattiṃ āpanno. Tassa puna aññassa paṭicchādanatthaṃ anārocaneneva na koṭi chinnā hoti, kiṃ puna paṭinivattitvā vacanena payojananti na antimassa anārocanena chinnā hoti, appaṭicchādanena eva chinnā hoti, tato appaṭicchādanatthaṃ apubbassa ārocetabbaṃ, tato paṭṭhāya koṭi chinnā hoti, tadabhāvo paṭinivattitvā appaṭicchādanatthaṃ ārocetabbaṃ, evampi koṭi chinnā hotīti evaṃ no paṭibhātīti ācariyo. Tatiyena dutiyassāti ettha ‘‘dutiyo nāma paṭhamo’’ti vadantānaṃ ‘‘vatthu puggalo na vattabbo’’ti vāritattā na sundaraṃ. Aññassa catutthassa ārocanepi na sundaraṃ. Kasmā? Pubbeva sutvā aññassa anārocitattā. ‘‘Sutena aññassa ārocetabbaṃ siyā’’ti vadanti.

    દુટ્ઠુલ્લસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Duṭṭhullasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૭. સપ્પાણકવગ્ગો • 7. Sappāṇakavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. દુટ્ઠુલ્લસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Duṭṭhullasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. દુટ્ઠુલ્લસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Duṭṭhullasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. દુટ્ઠુલ્લસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Duṭṭhullasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪. દુટ્ઠુલ્લસિક્ખાપદં • 4. Duṭṭhullasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact