Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠપાળિ • Khuddakapāṭhapāḷi

    ૩. દ્વત્તિંસાકારો

    3. Dvattiṃsākāro

    અત્થિ ઇમસ્મિં કાયે –

    Atthi imasmiṃ kāye –

    કેસા લોમા નખા દન્તા તચો,

    Kesā lomā nakhā dantā taco,

    મંસં ન્હારુ 1 અટ્ઠિ 2 અટ્ઠિમિઞ્જં વક્કં,

    Maṃsaṃ nhāru 3 aṭṭhi 4 aṭṭhimiñjaṃ vakkaṃ,

    હદયં યકનં કિલોમકં પિહકં પપ્ફાસં,

    Hadayaṃ yakanaṃ kilomakaṃ pihakaṃ papphāsaṃ,

    અન્તં અન્તગુણં ઉદરિયં કરીસં મત્થલુઙ્ગં 5,

    Antaṃ antaguṇaṃ udariyaṃ karīsaṃ matthaluṅgaṃ 6,

    પિત્તં સેમ્હં પુબ્બો લોહિતં સેદો મેદો,

    Pittaṃ semhaṃ pubbo lohitaṃ sedo medo,

    અસ્સુ વસા ખેળો સિઙ્ઘાણિકા લસિકા મુત્તન્તિ 7.

    Assu vasā kheḷo siṅghāṇikā lasikā muttanti 8.

    દ્વત્તિંસાકારો નિટ્ઠિતો.

    Dvattiṃsākāro niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. નહારુ (સી॰ પી॰), નહારૂ (સ્યા॰ કં॰)
    2. અટ્ઠી (સ્યા॰ કં)
    3. nahāru (sī. pī.), nahārū (syā. kaṃ.)
    4. aṭṭhī (syā. kaṃ)
    5. ( ) સબ્બત્થ નત્થિ, અટ્ઠકથા ચ દ્વત્તિંસસઙ્ખ્યા ચ મનસિ કાતબ્બા
    6. ( ) sabbattha natthi, aṭṭhakathā ca dvattiṃsasaṅkhyā ca manasi kātabbā
    7. મુત્તં, મત્થકે મત્થલુઙ્ગન્તિ (સ્યા॰)
    8. muttaṃ, matthake matthaluṅganti (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā / ૩. દ્વત્તિંસાકારવણ્ણના • 3. Dvattiṃsākāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact