Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    7. த்³விதா⁴பத²ஸுத்தவண்ணனா

    7. Dvidhāpathasuttavaṇṇanā

    77. ஸத்தமே அத்³தா⁴னமக்³க³படிபன்னோதி அத்³தா⁴னஸங்கா²தங் தீ³க⁴மக்³க³ங் படிபன்னோ க³ச்ச²ந்தோ ஹோதி. நாக³ஸமாலேனாதி ஏவங்னாமகேன தே²ரேன. பச்சா²ஸமணேனாதி அயங் ததா³ ப⁴க³வதோ உபட்டா²கோ அஹோஸி. தேன நங் பச்சா²ஸமணங் கத்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. ப⁴க³வதோ ஹி பட²மபோ³தி⁴யங் வீஸதிவஸ்ஸானி அனிப³த்³தா⁴ உபட்டா²கா அஹேஸுங், ததோ பரங் யாவ பரினிப்³பா³னா பஞ்சவீஸதிவஸ்ஸானி ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ சா²யாவ உபட்டா²ஸி. அயங் பன அனிப³த்³து⁴பட்டா²ககாலோ. தேன வுத்தங் – ‘‘ஆயஸ்மதா நாக³ஸமாலேன பச்சா²ஸமணேனா’’தி. த்³விதா⁴பத²ந்தி த்³விதா⁴பூ⁴தங் மக்³க³ங். ‘‘த்³வேதா⁴பத²’’ந்திபி பட²ந்தி ஆயஸ்மா நாக³ஸமாலோ அத்தனா புப்³பே³ தத்த² கதபரிசயத்தா உஜுபா⁴வஞ்சஸ்ஸ ஸந்தா⁴ய வத³தி ‘‘அயங், ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, பந்தோ²’’தி.

    77. Sattame addhānamaggapaṭipannoti addhānasaṅkhātaṃ dīghamaggaṃ paṭipanno gacchanto hoti. Nāgasamālenāti evaṃnāmakena therena. Pacchāsamaṇenāti ayaṃ tadā bhagavato upaṭṭhāko ahosi. Tena naṃ pacchāsamaṇaṃ katvā maggaṃ paṭipajji. Bhagavato hi paṭhamabodhiyaṃ vīsativassāni anibaddhā upaṭṭhākā ahesuṃ, tato paraṃ yāva parinibbānā pañcavīsativassāni āyasmā ānando chāyāva upaṭṭhāsi. Ayaṃ pana anibaddhupaṭṭhākakālo. Tena vuttaṃ – ‘‘āyasmatā nāgasamālena pacchāsamaṇenā’’ti. Dvidhāpathanti dvidhābhūtaṃ maggaṃ. ‘‘Dvedhāpatha’’ntipi paṭhanti āyasmā nāgasamālo attanā pubbe tattha kataparicayattā ujubhāvañcassa sandhāya vadati ‘‘ayaṃ, bhante bhagavā, pantho’’ti.

    ப⁴க³வா பன ததா³ தஸ்ஸ ஸபரிஸ்ஸயபா⁴வங் ஞத்வா ததோ அஞ்ஞங் மக்³க³ங் க³ந்துகாமோ ‘‘அயங், நாக³ஸமால, பந்தோ²’’தி ஆஹ. ‘‘ஸபரிஸ்ஸயோ’’தி ச வுத்தே அஸத்³த³ஹித்வா ‘‘ப⁴க³வா ந தத்த² பரிஸ்ஸயோ’’தி வதெ³ய்ய, தத³ஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²யாதி ‘‘ஸபரிஸ்ஸயோ’’தி ந கதே²ஸி. திக்க²த்துங் ‘‘அயங் பந்தோ², இமினா க³ச்சா²மா’’தி வத்வா சதுத்த²வாரே ‘‘ந ப⁴க³வா இமினா மக்³கே³ன க³ந்துங் இச்ச²தி, அயமேவ ச உஜுமக்³கோ³, ஹந்தா³ஹங் ப⁴க³வதோ பத்தசீவரங் த³த்வா இமினா மக்³கே³ன க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஸத்து² பத்தசீவரங் தா³துங் அஸக்கொந்தோ பூ⁴மியங் ட²பெத்வா பச்சுபட்டி²தேன து³க்க²ஸங்வத்தனிகேன கம்முனா சோதி³யமானோ ப⁴க³வதோ வசனங் அனாதி³யித்வாவ பக்காமி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா நாக³ஸமாலோ ப⁴க³வதோ பத்தசீவரங் தத்தே²வ ச²மாயங் நிக்கி²பித்வா பக்காமீ’’தி. தத்த² ப⁴க³வதோ பத்தசீவரந்தி அத்தனோ ஹத்த²க³தங் ப⁴க³வதோ பத்தசீவரங். தத்தே²வாதி தஸ்மிங்யேவ மக்³கே³ ச²மாயங் பத²வியங் நிக்கி²பித்வா பக்காமி. இத³ங் வோ ப⁴க³வா பத்தசீவரங், ஸசே இச்ச²த², க³ண்ஹத², யதி³ அத்தனா இச்சி²தமக்³க³ங்யேவ க³ந்துகாமத்தா²தி அதி⁴ப்பாயோ. ப⁴க³வாபி அத்தனோ பத்தசீவரங் ஸயமேவ க³ஹெத்வா யதா²தி⁴ப்பேதங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி.

    Bhagavā pana tadā tassa saparissayabhāvaṃ ñatvā tato aññaṃ maggaṃ gantukāmo ‘‘ayaṃ, nāgasamāla, pantho’’ti āha. ‘‘Saparissayo’’ti ca vutte asaddahitvā ‘‘bhagavā na tattha parissayo’’ti vadeyya, tadassa dīgharattaṃ ahitāya dukkhāyāti ‘‘saparissayo’’ti na kathesi. Tikkhattuṃ ‘‘ayaṃ pantho, iminā gacchāmā’’ti vatvā catutthavāre ‘‘na bhagavā iminā maggena gantuṃ icchati, ayameva ca ujumaggo, handāhaṃ bhagavato pattacīvaraṃ datvā iminā maggena gamissāmī’’ti cintetvā satthu pattacīvaraṃ dātuṃ asakkonto bhūmiyaṃ ṭhapetvā paccupaṭṭhitena dukkhasaṃvattanikena kammunā codiyamāno bhagavato vacanaṃ anādiyitvāva pakkāmi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmā nāgasamālo bhagavato pattacīvaraṃ tattheva chamāyaṃ nikkhipitvā pakkāmī’’ti. Tattha bhagavato pattacīvaranti attano hatthagataṃ bhagavato pattacīvaraṃ. Tatthevāti tasmiṃyeva magge chamāyaṃ pathaviyaṃ nikkhipitvā pakkāmi. Idaṃ vo bhagavā pattacīvaraṃ, sace icchatha, gaṇhatha, yadi attanā icchitamaggaṃyeva gantukāmatthāti adhippāyo. Bhagavāpi attano pattacīvaraṃ sayameva gahetvā yathādhippetaṃ maggaṃ paṭipajji.

    அந்தராமக்³கே³ சோரா நிக்க²மித்வாதி ததா³ கிர பஞ்சஸதா புரிஸா லுத்³தா³ லோஹிதபாணினோ ராஜாபராதி⁴னோ ஹுத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா சோரிகாய ஜீவிகங் கப்பெந்தா ‘‘பாரிபந்தி²கபா⁴வேன ரஞ்ஞோ ஆயபத²ங் பச்சி²ந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி மக்³க³ஸமீபே அரஞ்ஞே திட்ட²ந்தி. தே தே²ரங் தேன மக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ஸமணோ இமினா மக்³கே³ன ஆக³ச்ச²தி, அவளஞ்ஜிதப்³ப³ங் மக்³க³ங் வளஞ்ஜேதி, அம்ஹாகங் அத்தி²பா⁴வங் ந ஜானாதி, ஹந்த³ நங் ஜானாபெஸ்ஸாமா’’தி குஜ்ஜி²த்வா க³ஹனட்டா²னதோ வேகே³ன நிக்க²மித்வா ஸஹஸா தே²ரங் பூ⁴மியங் பாதெத்வா ஹத்த²பாதே³ஹி கொட்டெத்வா மத்திகாபத்தஞ்சஸ்ஸ பி⁴ந்தி³த்வா சீவரங் க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா பப்³ப³ஜிதத்தா ‘‘தங் ந ஹனாம, இதோ பட்டா²ய இமஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ பரிஸ்ஸயபா⁴வங் ஜானாஹீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜேஸுங். தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மதோ…பே॰… விப்பா²லேஸு’’ந்தி.

    Antarāmagge corā nikkhamitvāti tadā kira pañcasatā purisā luddā lohitapāṇino rājāparādhino hutvā araññaṃ pavisitvā corikāya jīvikaṃ kappentā ‘‘pāripanthikabhāvena rañño āyapathaṃ pacchindissāmā’’ti maggasamīpe araññe tiṭṭhanti. Te theraṃ tena maggena gacchantaṃ disvā ‘‘ayaṃ samaṇo iminā maggena āgacchati, avaḷañjitabbaṃ maggaṃ vaḷañjeti, amhākaṃ atthibhāvaṃ na jānāti, handa naṃ jānāpessāmā’’ti kujjhitvā gahanaṭṭhānato vegena nikkhamitvā sahasā theraṃ bhūmiyaṃ pātetvā hatthapādehi koṭṭetvā mattikāpattañcassa bhinditvā cīvaraṃ khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā pabbajitattā ‘‘taṃ na hanāma, ito paṭṭhāya imassa maggassa parissayabhāvaṃ jānāhī’’ti vissajjesuṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmato…pe… vipphālesu’’nti.

    ப⁴க³வாபி ‘‘அயங் தேன மக்³கே³ன க³தோ சோரேஹி பா³தி⁴தோ மங் பரியேஸித்வா இதா³னேவ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா தோ²கங் க³ந்த்வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³. ஆயஸ்மாபி கோ² நாக³ஸமாலோ பச்சாக³ந்த்வா ஸத்தா²ரா க³தமக்³க³மேவ க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ தஸ்மிங் ருக்க²மூலே ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸித்வா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா தங் பவத்திங் ஸப்³ப³ங் ஆரோசேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா நாக³ஸமாலோ…பே॰… ஸங்கா⁴டிஞ்ச விப்பா²லேஸு’’ந்தி.

    Bhagavāpi ‘‘ayaṃ tena maggena gato corehi bādhito maṃ pariyesitvā idāneva āgamissatī’’ti ñatvā thokaṃ gantvā maggā okkamma aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi. Āyasmāpi kho nāgasamālo paccāgantvā satthārā gatamaggameva gahetvā gacchanto tasmiṃ rukkhamūle bhagavantaṃ passitvā upasaṅkamitvā vanditvā taṃ pavattiṃ sabbaṃ ārocesi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmā nāgasamālo…pe… saṅghāṭiñca vipphālesu’’nti.

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் ஆயஸ்மதோ நாக³ஸமாலஸ்ஸ அத்தனோ வசனங் அனாதி³யித்வா அகே²மந்தமக்³க³க³மனங், அத்தனோ ச கே²மந்தமக்³க³க³மனங் விதி³த்வா தத³த்த²தீ³பனங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Etamatthaṃ viditvāti etaṃ āyasmato nāgasamālassa attano vacanaṃ anādiyitvā akhemantamaggagamanaṃ, attano ca khemantamaggagamanaṃ viditvā tadatthadīpanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.

    தத்த² ஸத்³தி⁴ங் சரந்தி ஸஹ சரந்தோ. ஏகதோ வஸந்தி இத³ங் தஸ்ஸேவ வேவசனங், ஸஹ வஸந்தோதி அத்தோ² . மிஸ்ஸோ அஞ்ஞஜனேன வேத³கூ³தி வேதி³தப்³ப³ட்டே²ன வேத³ஸங்கா²தேன சதுஸச்சஅரியமக்³க³ஞாணேன க³தத்தா அதி⁴க³தத்தா, வேத³ஸ்ஸ வா ஸகலஸ்ஸ ஞெய்யஸ்ஸ பாரங் க³தத்தா வேத³கூ³. அத்தனோ ஹிதாஹிதங் ந ஜானாதீதி அஞ்ஞோ, அவித்³வா பா³லோதி அத்தோ². தேன அஞ்ஞேன ஜனேன மிஸ்ஸோ ஸஹசரணமத்தேன மிஸ்ஸோ. வித்³வா பஜஹாதி பாபகந்தி தேன வேத³கூ³பா⁴வேன வித்³வா ஜானந்தோ பாபகங் அப⁴த்³த³கங் அத்தனோ து³க்கா²வஹங் பஜஹாதி, பாபகங் வா அகல்யாணபுக்³க³லங் பஜஹாதி. யதா² கிங்? கோஞ்சோ கீ²ரபகோவ நின்னக³ந்தி யதா² கோஞ்சஸகுணோ உத³கமிஸ்ஸிதே கீ²ரே உபனீதே வினா தோயங் கீ²ரமத்தஸ்ஸேவ பிவனதோ கீ²ரபகோ நின்னட்டா²னக³மனேன நின்னக³ஸங்கா²தங் உத³கங் பஜஹாதி வஜ்ஜேதி, ஏவங் பண்டி³தோ கிர து³ப்பஞ்ஞபுக்³க³லேஹி டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு ஸஹபூ⁴தோபி ஆசாரேன தே பஜஹாதி, ந கதா³சிபி ஸம்மிஸ்ஸோ ஹோதி.

    Tattha saddhiṃ caranti saha caranto. Ekato vasanti idaṃ tasseva vevacanaṃ, saha vasantoti attho . Misso aññajanena vedagūti veditabbaṭṭhena vedasaṅkhātena catusaccaariyamaggañāṇena gatattā adhigatattā, vedassa vā sakalassa ñeyyassa pāraṃ gatattā vedagū. Attano hitāhitaṃ na jānātīti añño, avidvā bāloti attho. Tena aññena janena misso sahacaraṇamattena misso. Vidvā pajahāti pāpakanti tena vedagūbhāvena vidvā jānanto pāpakaṃ abhaddakaṃ attano dukkhāvahaṃ pajahāti, pāpakaṃ vā akalyāṇapuggalaṃ pajahāti. Yathā kiṃ? Koñco khīrapakova ninnaganti yathā koñcasakuṇo udakamissite khīre upanīte vinā toyaṃ khīramattasseva pivanato khīrapako ninnaṭṭhānagamanena ninnagasaṅkhātaṃ udakaṃ pajahāti vajjeti, evaṃ paṇḍito kira duppaññapuggalehi ṭhānanisajjādīsu sahabhūtopi ācārena te pajahāti, na kadācipi sammisso hoti.

    ஸத்தமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sattamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 7. த்³விதா⁴பத²ஸுத்தங் • 7. Dvidhāpathasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact