Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. એકબીજિસુત્તવણ્ણના

    4. Ekabījisuttavaṇṇanā

    ૪૯૪. વિપસ્સનતો નિસ્સક્કન્તિ વિપસ્સનિન્દ્રિયેહિ નિસ્સક્કં. ઇદાનિ તમેવ સઙ્ખેપતો વુત્તમત્થં વિવરન્તો ‘‘સમત્તાની’’તિઆદિમાહ. તીણિ નિસ્સક્કાનિ એવમિધ પઞ્ચ નિસ્સક્કાનિ નીહરિતબ્બાનિ એકબીજિઆદિવિભાવનતો. તેનાહ ‘‘સકદાગામિમગ્ગસ્સ હી’’તિઆદિ. સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ નામ તેનત્તભાવેન સકદાગામિમગ્ગં પત્તું ગચ્છન્તસ્સ સોતાપન્નસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ. પઞ્ચપિ તે સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ ભેદાયેવાતિ ‘‘સકદાગામિમગ્ગે ઠત્વા નીહરિતબ્બાની’’તિ વુત્તં.

    494.Vipassanatonissakkanti vipassanindriyehi nissakkaṃ. Idāni tameva saṅkhepato vuttamatthaṃ vivaranto ‘‘samattānī’’tiādimāha. Tīṇi nissakkāni evamidha pañca nissakkāni nīharitabbāni ekabījiādivibhāvanato. Tenāha ‘‘sakadāgāmimaggassa hī’’tiādi. Sotāpattimaggassa vipassanindriyāni nāma tenattabhāvena sakadāgāmimaggaṃ pattuṃ gacchantassa sotāpannassa vipassanindriyāni. Pañcapi te sotāpattimaggassa bhedāyevāti ‘‘sakadāgāmimagge ṭhatvā nīharitabbānī’’ti vuttaṃ.

    એકબીજીતિ એત્થ ખન્ધબીજં નામ કથિતં. યસ્સ હિ સોતાપન્નસ્સ એકં ખન્ધબીજં અત્થિ, એકં અત્તભાવગ્ગહણં, સો એકબીજિ નામ. તેનાહ – ‘‘સોતાપન્નો હુત્વા’’તિઆદિ. માનુસકં ભવન્તિ ઇદં પનેત્થ દેસનામત્તં, દેવભવં નિબ્બત્તેતીતિપિ વત્તું વટ્ટતિયેવ. ભગવતા ગહિતનામાનેતાનિ. એત્તકઞ્હિ પમાણં ગતો સત્તક્ખત્તુપરમો નામ હોતિ, એત્તકં કોલંકોલો, એત્તકં એકબીજીતિ ભગવતા એતેસં નામં ગહિતં.

    Ekabījīti ettha khandhabījaṃ nāma kathitaṃ. Yassa hi sotāpannassa ekaṃ khandhabījaṃ atthi, ekaṃ attabhāvaggahaṇaṃ, so ekabīji nāma. Tenāha – ‘‘sotāpanno hutvā’’tiādi. Mānusakaṃbhavanti idaṃ panettha desanāmattaṃ, devabhavaṃ nibbattetītipi vattuṃ vaṭṭatiyeva. Bhagavatā gahitanāmānetāni. Ettakañhi pamāṇaṃ gato sattakkhattuparamo nāma hoti, ettakaṃ kolaṃkolo, ettakaṃ ekabījīti bhagavatā etesaṃ nāmaṃ gahitaṃ.

    દ્વે તયો ભવેતિ દેવમનુસ્સેસુ એવ દ્વે તયો ભવે. સમ્બોધિચતુસચ્ચધમ્મો પરં અયનં નિસ્સયો ગતિ એતસ્સાતિ સમ્બોધિપરાયણો. કુલતો કુલં ગચ્છતીતિ કોલંકોલો. સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયતો પટ્ઠાય હિ નીચકુલે ઉપ્પત્તિ નામ નત્થિ, મહાભોગેસુ કુલેસુ એવ નિબ્બત્તતીતિ અત્થો. કેવલોપિ હિ કુલ-સદ્દો મહાભોગકુલમેવ વદતિ. દ્વે વા તીણિ વા કુલાનીતિ દેવમનુસ્સવસેન દ્વે વા તયો વા ભવેતિ અયમ્પિ મિસ્સકભવેન કથિતો. જાતસ્સ કુમારસ્સ વિય અરિયાય જાતિયા જાતસ્સ નામમેતં, યદિદં નિયતોતિ સત્તક્ખત્તુપરમાદિકોતિ ચ સમઞ્ઞાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભગવતા ગહિતનામવસેનેવા’’તિઆદિ.

    Dve tayo bhaveti devamanussesu eva dve tayo bhave. Sambodhicatusaccadhammo paraṃ ayanaṃ nissayo gati etassāti sambodhiparāyaṇo. Kulato kulaṃ gacchatīti kolaṃkolo. Sotāpattiphalasacchikiriyato paṭṭhāya hi nīcakule uppatti nāma natthi, mahābhogesu kulesu eva nibbattatīti attho. Kevalopi hi kula-saddo mahābhogakulameva vadati. Dve vā tīṇi vā kulānīti devamanussavasena dve vā tayo vā bhaveti ayampi missakabhavena kathito. Jātassa kumārassa viya ariyāya jātiyā jātassa nāmametaṃ, yadidaṃ niyatoti sattakkhattuparamādikoti ca samaññāti dassento āha ‘‘bhagavatā gahitanāmavasenevā’’tiādi.

    યદિ પુબ્બહેતુનિયમતો સોતાપન્નો ચ નિયતોતિ સોતાપત્તિમગ્ગતો ઉદ્ધં તિણ્ણં મગ્ગાનં ઉપનિસ્સયાભાવતો પુબ્બહેતુકિચ્ચં નત્થીતિ સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ ઉપનિસ્સયભાવો આપજ્જતિ. યદિ તસ્સપિ પુબ્બહેતુઉપનિસ્સયો સિયા, તાવ નિયમતો સોતાપત્તિમગ્ગુપ્પત્તિતો પુબ્બે એવ નિયમિતો, યાવઞ્ચ અકનિટ્ઠં તસ્સ પુબ્બહેતુ નામ , અહેતુકતા આપન્ના, ઇચ્ચસ્સ અહેતુ અપ્પચ્ચયા નિપ્ફત્તિ પાપુણાતિ. કિઞ્ચ હેતુ ચે? નિયમતો સોતાપન્નો ચ નિયતોતિ પઠમમગ્ગાધિગમેનેવ અનુક્કમેન ઉપરિ તિણ્ણં મગ્ગાનં કિચ્ચાનિ નિપ્ફજ્જન્તિ, એવં સત્તક્ખત્તુપરમતાદિનિયમે સતિ સત્તમભવાદિતો ઉદ્ધં પવત્તતાય દુક્ખસ્સ મૂલભૂતા કિલેસા પઠમમગ્ગેનેવ ખીણાતિ ઉપરિ તયો મગ્ગા અકિચ્ચા સિયું. તેનાહ ‘‘પઠમમગ્ગસ્સ ઉપનિસ્સયો કતો નામા’’તિઆદિ.

    Yadi pubbahetuniyamato sotāpanno ca niyatoti sotāpattimaggato uddhaṃ tiṇṇaṃ maggānaṃ upanissayābhāvato pubbahetukiccaṃ natthīti sotāpattimaggassa upanissayabhāvo āpajjati. Yadi tassapi pubbahetuupanissayo siyā, tāva niyamato sotāpattimagguppattito pubbe eva niyamito, yāvañca akaniṭṭhaṃ tassa pubbahetu nāma , ahetukatā āpannā, iccassa ahetu appaccayā nipphatti pāpuṇāti. Kiñca hetu ce? Niyamato sotāpanno ca niyatoti paṭhamamaggādhigameneva anukkamena upari tiṇṇaṃ maggānaṃ kiccāni nipphajjanti, evaṃ sattakkhattuparamatādiniyame sati sattamabhavādito uddhaṃ pavattatāya dukkhassa mūlabhūtā kilesā paṭhamamaggeneva khīṇāti upari tayo maggā akiccā siyuṃ. Tenāha ‘‘paṭhamamaggassa upanissayo kato nāmā’’tiādi.

    યદિ ઉપરિ તયો મગ્ગા સત્તક્ખત્તુપરમાદિતં નિયમેન્તિ, તતો ચ અઞ્ઞો સોતાપન્નો નત્થીતિ સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ અકિચ્ચકતા નિપ્પયોજનતા આપજ્જેય્ય. અથ સક્કાયદિટ્ઠિઆદિપ્પહાનં તસ્સ કિચ્ચં, તેસં તેસં પહાનેન સત્તક્ખત્તુપરમાદિનિયમતાય. ભવિતબ્બં, યાવ ઉપરિમગ્ગા એવ હોન્તીતિ સત્તભવાદિતો ઉદ્ધમપવત્તનતો તેન વિનાનેન સક્કાયદિટ્ઠિઆદિપ્પહાનેન ચ તેન વિના ભવિતબ્બન્તિ આહ – ‘‘પઠમમગ્ગે અનુપ્પન્નેવ ઉપરિ તયો મગ્ગા ઉપ્પન્નાતિ આપજ્જતી’’તિ. તિણ્ણં મગ્ગાનન્તિ ઉપરિ તિણ્ણં મગ્ગાનં. વિપસ્સના નિયમેતીતિ યુજ્જતીતિ વુત્તમત્થં વિવરન્તો ‘‘સચે હી’’તિઆદિમાહ.

    Yadi upari tayo maggā sattakkhattuparamāditaṃ niyamenti, tato ca añño sotāpanno natthīti sotāpattimaggassa akiccakatā nippayojanatā āpajjeyya. Atha sakkāyadiṭṭhiādippahānaṃ tassa kiccaṃ, tesaṃ tesaṃ pahānena sattakkhattuparamādiniyamatāya. Bhavitabbaṃ, yāva uparimaggā eva hontīti sattabhavādito uddhamapavattanato tena vinānena sakkāyadiṭṭhiādippahānena ca tena vinā bhavitabbanti āha – ‘‘paṭhamamagge anuppanneva upari tayo maggā uppannāti āpajjatī’’ti. Tiṇṇaṃ maggānanti upari tiṇṇaṃ maggānaṃ. Vipassanā niyametīti yujjatīti vuttamatthaṃ vivaranto ‘‘sace hī’’tiādimāha.

    સોતાપન્નો વટ્ટજ્ઝાસયો. તત્રેકચ્ચે પાકટે પઞ્ઞાતે દસ્સેન્તો ‘‘અનાથપિણ્ડિકો’’તિઆદિમાહ. ઇધટ્ઠકવોકિણ્ણસુક્ખવિપસ્સકસ્સાતિ યો ઇમસ્મિં કામભવે ઠિતો મનુસ્સદેવવસેન વોકિણ્ણભવૂપપત્તિકો સુક્ખવિપસ્સકો ચ, તસ્સ વસેન. નામં કથિતન્તિ સત્તક્ખત્તુપરમોતિ નામં કથિતં. કેચિ પન ‘‘કામભવે સત્તક્ખત્તુંયેવ ઉપ્પજ્જતિ, ન તતો’’તિ વદન્તિ, તં વીમંસિતબ્બં.

    Sotāpanno vaṭṭajjhāsayo. Tatrekacce pākaṭe paññāte dassento ‘‘anāthapiṇḍiko’’tiādimāha. Idhaṭṭhakavokiṇṇasukkhavipassakassāti yo imasmiṃ kāmabhave ṭhito manussadevavasena vokiṇṇabhavūpapattiko sukkhavipassako ca, tassa vasena. Nāmaṃ kathitanti sattakkhattuparamoti nāmaṃ kathitaṃ. Keci pana ‘‘kāmabhave sattakkhattuṃyeva uppajjati, na tato’’ti vadanti, taṃ vīmaṃsitabbaṃ.

    સોધેસ્સામીતિ જમ્બુદીપે કેનચિ તેપિટકેન ભિક્ખુના સદ્ધિં પિટકત્તયમેવ મય્હં ઉગ્ગહપરિપુચ્છાવસેન સોધેય્યામીતિ પરતીરં જમ્બુદીપં ગતો. યો ભિક્ખુ સક્કોતીતિ યોજના. અનિચ્ચાનુપસ્સનાદીસુ એકમુખેન અભિનિવિટ્ઠેનપિ અભિધમ્મપરિયાયેન તીહિ એવ વિમોક્ખેહિ મગ્ગં લભતીતિ અભિનિવેસભેદેન તયો પુગ્ગલા સુઞ્ઞતતો વુટ્ઠિતા, તથા તયો અપ્પણિહિતતો વુટ્ઠિતાતિ છ હોન્તિ, તેવ સદ્ધાધુરપઞ્ઞાધુરવસેન દ્વાદસ સકદાગામિનો. તથા અરહન્તો, તયો અન્તરાપરિનિબ્બાયિનો એકો ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયી એકો ઉદ્ધંસોતો અકનિટ્ઠગામીતિ પઞ્ચ, તે અસઙ્ખારસસઙ્ખારપરિનિબ્બાયિભેદેન દસાતિ અવિહાદીસુ ચતૂસુપિ ચત્તાલીસ, અકનિટ્ઠે પન ઉદ્ધંસોતો નત્થીતિ અટ્ઠચત્તાલીસ અનાગામિનો. વિપસ્સના કથિતા સમ્મસનચારસ્સ કથિતત્તા.

    Sodhessāmīti jambudīpe kenaci tepiṭakena bhikkhunā saddhiṃ piṭakattayameva mayhaṃ uggahaparipucchāvasena sodheyyāmīti paratīraṃ jambudīpaṃ gato. Yo bhikkhu sakkotīti yojanā. Aniccānupassanādīsu ekamukhena abhiniviṭṭhenapi abhidhammapariyāyena tīhi eva vimokkhehi maggaṃ labhatīti abhinivesabhedena tayo puggalā suññatato vuṭṭhitā, tathā tayo appaṇihitato vuṭṭhitāti cha honti, teva saddhādhurapaññādhuravasena dvādasa sakadāgāmino. Tathā arahanto, tayo antarāparinibbāyino eko upahaccaparinibbāyī eko uddhaṃsoto akaniṭṭhagāmīti pañca, te asaṅkhārasasaṅkhāraparinibbāyibhedena dasāti avihādīsu catūsupi cattālīsa, akaniṭṭhe pana uddhaṃsoto natthīti aṭṭhacattālīsa anāgāmino. Vipassanā kathitā sammasanacārassa kathitattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. એકબીજીસુત્તં • 4. Ekabījīsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. એકબીજીસુત્તવણ્ણના • 4. Ekabījīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact