Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૭. એકચ્ચં અત્થીતિકથા
7. Ekaccaṃ atthītikathā
૧. અતીતાદિએકચ્ચકથા
1. Atītādiekaccakathā
૨૯૯. અતીતં અત્થીતિ? એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ. એકચ્ચં નિરુદ્ધં, એકચ્ચં ન નિરુદ્ધં; એકચ્ચં વિગતં, એકચ્ચં અવિગતં; એકચ્ચં અત્થઙ્ગતં, એકચ્ચં ન અત્થઙ્ગતં; એકચ્ચં અબ્ભત્થઙ્ગતં, એકચ્ચં ન અબ્ભત્થઙ્ગતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
299. Atītaṃ atthīti? Ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti. Ekaccaṃ niruddhaṃ, ekaccaṃ na niruddhaṃ; ekaccaṃ vigataṃ, ekaccaṃ avigataṃ; ekaccaṃ atthaṅgataṃ, ekaccaṃ na atthaṅgataṃ; ekaccaṃ abbhatthaṅgataṃ, ekaccaṃ na abbhatthaṅgatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અતીતં એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા એકચ્ચે અત્થિ, એકચ્ચે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતં એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા એકચ્ચે અત્થિ, એકચ્ચે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતં એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા અવિપાકા ધમ્મા એકચ્ચે અત્થિ એકચ્ચે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atītaṃ ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Atītā avipakkavipākā dhammā ekacce atthi, ekacce natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītaṃ ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Atītā vipakkavipākā dhammā ekacce atthi, ekacce natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītaṃ ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Atītā avipākā dhammā ekacce atthi ekacce natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અતીતં એકચ્ચં અત્થિ એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. કિં અત્થિ કિં નત્થીતિ? અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થિ; અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે નત્થીતિ. અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થીતિ? આમન્તા . અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા અવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થીતિ 1? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atītaṃ ekaccaṃ atthi ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Kiṃ atthi kiṃ natthīti? Atītā avipakkavipākā dhammā – te atthi; atītā vipakkavipākā dhammā – te natthīti. Atītā avipakkavipākā dhammā – te atthīti? Āmantā . Atītā vipakkavipākā dhammā – te atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītā avipakkavipākā dhammā – te atthīti? Āmantā. Atītā avipākā dhammā – te atthīti 2? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે નત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰….
Atītā vipakkavipākā dhammā – te natthīti? Āmantā. Atītā avipakkavipākā dhammā – te natthīti? Na hevaṃ vattabbe …pe….
અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. નનુ અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે 7 અત્થી’’તિ.
Atītā avipakkavipākā dhammā – te atthīti? Āmantā. Nanu atītā avipakkavipākā dhammā niruddhāti? Āmantā. Hañci atītā avipakkavipākā dhammā niruddhā, no ca vata re vattabbe – ‘‘atītā avipakkavipākā dhammā – te 8 atthī’’ti.
અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા અવિપાકા 9 ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atītā avipakkavipākā dhammā niruddhā – te atthīti? Āmantā. Atītā vipakkavipākā dhammā niruddhā – te atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītā avipakkavipākā dhammā niruddhā – te atthīti? Āmantā. Atītā avipākā 10 dhammā niruddhā – te atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે નત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atītā vipakkavipākā dhammā niruddhā – te natthīti? Āmantā. Atītā avipakkavipākā dhammā niruddhā – te natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે અત્થીતિ? આમન્તા . અતીતા વિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે નત્થીતિ? આમન્તા. અતીતા એકદેસં વિપક્કવિપાકા ધમ્મા એકદેસં અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા નિરુદ્ધા – તે એકચ્ચે અત્થિ એકચ્ચે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atītā avipakkavipākā dhammā niruddhā – te atthīti? Āmantā . Atītā vipakkavipākā dhammā niruddhā – te natthīti? Āmantā. Atītā ekadesaṃ vipakkavipākā dhammā ekadesaṃ avipakkavipākā dhammā niruddhā – te ekacce atthi ekacce natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ન વત્તબ્બં – ‘‘અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થી’’તિ? આમન્તા. નનુ અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા વિપચ્ચિસ્સન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા વિપચ્ચિસ્સન્તિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા – તે અત્થી’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘atītā avipakkavipākā dhammā – te atthī’’ti? Āmantā. Nanu atītā avipakkavipākā dhammā vipaccissantīti? Āmantā. Hañci atītā avipakkavipākā dhammā vipaccissanti, tena vata re vattabbe – ‘‘atītā avipakkavipākā dhammā – te atthī’’ti.
અતીતા અવિપક્કવિપાકા ધમ્મા વિપચ્ચિસ્સન્તીતિ કત્વા તે અત્થીતિ? આમન્તા. વિપચ્ચિસ્સન્તીતિ કત્વા પચ્ચુપ્પન્નાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વિપચ્ચિસ્સન્તીતિ કત્વા પચ્ચુપ્પન્નાતિ? આમન્તા. પચ્ચુપ્પન્ના ધમ્મા નિરુજ્ઝિસ્સન્તીતિ કત્વા તે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atītā avipakkavipākā dhammā vipaccissantīti katvā te atthīti? Āmantā. Vipaccissantīti katvā paccuppannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vipaccissantīti katvā paccuppannāti? Āmantā. Paccuppannā dhammā nirujjhissantīti katvā te natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૨. અનાગતાદિએકચ્ચકથા
2. Anāgatādiekaccakathā
૩૦૦. અનાગતં અત્થીતિ? એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ. એકચ્ચં જાતં, એકચ્ચં અજાતં; એકચ્ચં સઞ્જાતં, એકચ્ચં અસઞ્જાતં; એકચ્ચં નિબ્બત્તં, એકચ્ચં અનિબ્બત્તં; એકચ્ચં પાતુભૂતં, એકચ્ચં અપાતુભૂતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
300. Anāgataṃ atthīti? Ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti. Ekaccaṃ jātaṃ, ekaccaṃ ajātaṃ; ekaccaṃ sañjātaṃ, ekaccaṃ asañjātaṃ; ekaccaṃ nibbattaṃ, ekaccaṃ anibbattaṃ; ekaccaṃ pātubhūtaṃ, ekaccaṃ apātubhūtanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અનાગતં એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા એકચ્ચે અત્થિ, એકચ્ચે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અનાગતં એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. અનાગતા અનુપ્પાદિનો ધમ્મા એકચ્ચે અત્થિ, એકચ્ચે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Anāgataṃ ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Anāgatā uppādino dhammā ekacce atthi, ekacce natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… anāgataṃ ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Anāgatā anuppādino dhammā ekacce atthi, ekacce natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અનાગતં એકચ્ચં અત્થિ, એકચ્ચં નત્થીતિ? આમન્તા. કિં અત્થિ, કિં નત્થીતિ? અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થિ; અનાગતા અનુપ્પાદિનો ધમ્મા – તે નત્થીતિ. અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. અનાગતા અનુપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થીતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અનાગતા અનુપ્પાદિનો ધમ્મા – તે નત્થીતિ? આમન્તા. અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Anāgataṃ ekaccaṃ atthi, ekaccaṃ natthīti? Āmantā. Kiṃ atthi, kiṃ natthīti? Anāgatā uppādino dhammā – te atthi; anāgatā anuppādino dhammā – te natthīti. Anāgatā uppādino dhammā – te atthīti? Āmantā. Anāgatā anuppādino dhammā – te atthīti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… anāgatā anuppādino dhammā – te natthīti? Āmantā. Anāgatā uppādino dhammā – te natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. નનુ અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા અજાતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા અજાતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થી’’તિ.
Anāgatā uppādino dhammā – te atthīti? Āmantā. Nanu anāgatā uppādino dhammā ajātāti? Āmantā. Hañci anāgatā uppādino dhammā ajātā, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgatā uppādino dhammā – te atthī’’ti.
અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા અજાતા – તે અત્થીતિ? આમન્તા. અનાગતા અનુપ્પાદિનો ધમ્મા અજાતા – તે અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અનાગતા અનુપ્પાદિનો ધમ્મા અજાતા – તે નત્થીતિ? આમન્તા. અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા અજાતા – તે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Anāgatā uppādino dhammā ajātā – te atthīti? Āmantā. Anāgatā anuppādino dhammā ajātā – te atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… anāgatā anuppādino dhammā ajātā – te natthīti? Āmantā. Anāgatā uppādino dhammā ajātā – te natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ન વત્તબ્બં – ‘‘અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થી’’તિ? આમન્તા. નનુ અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા ઉપ્પજ્જિસ્સન્તીતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા ઉપ્પજ્જિસ્સન્તિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા – તે અત્થી’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘anāgatā uppādino dhammā – te atthī’’ti? Āmantā. Nanu anāgatā uppādino dhammā uppajjissantīti? Āmantā . Hañci anāgatā uppādino dhammā uppajjissanti, tena vata re vattabbe – ‘‘anāgatā uppādino dhammā – te atthī’’ti.
અનાગતા ઉપ્પાદિનો ધમ્મા ઉપ્પજ્જિસ્સન્તીતિ કત્વા તે અત્થીતિ? આમન્તા. ઉપ્પજ્જિસ્સન્તીતિ કત્વા પચ્ચુપ્પન્નાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ઉપ્પજ્જિસ્સન્તીતિ કત્વા પચ્ચુપ્પન્નાતિ? આમન્તા. પચ્ચુપ્પન્ના ધમ્મા નિરુજ્ઝિસ્સન્તીતિ કત્વા તે નત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Anāgatā uppādino dhammā uppajjissantīti katvā te atthīti? Āmantā. Uppajjissantīti katvā paccuppannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… uppajjissantīti katvā paccuppannāti? Āmantā. Paccuppannā dhammā nirujjhissantīti katvā te natthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
એકચ્ચં અત્થીતિકથા નિટ્ઠિતા.
Ekaccaṃ atthītikathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. એકચ્ચંઅત્થીતિકથા • 7. Ekaccaṃatthītikathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. એકચ્ચંઅત્થીતિકથા • 7. Ekaccaṃatthītikathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. એકચ્ચંઅત્થીતિકથા • 7. Ekaccaṃatthītikathā