Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. એકછત્તિયત્થેરઅપદાનં

    7. Ekachattiyattheraapadānaṃ

    ૩૭.

    37.

    ‘‘અઙ્ગારજાતા પથવી, કુક્કુળાનુગતા મહી;

    ‘‘Aṅgārajātā pathavī, kukkuḷānugatā mahī;

    પદુમુત્તરો ભગવા, અબ્ભોકાસમ્હિ ચઙ્કમિ.

    Padumuttaro bhagavā, abbhokāsamhi caṅkami.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘પણ્ડરં છત્તમાદાય, અદ્ધાનં પટિપજ્જહં;

    ‘‘Paṇḍaraṃ chattamādāya, addhānaṃ paṭipajjahaṃ;

    તત્થ દિસ્વાન સમ્બુદ્ધં, વિત્તિ મે ઉપપજ્જથ.

    Tattha disvāna sambuddhaṃ, vitti me upapajjatha.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘મરીચિયોત્થટા 1 ભૂમિ, અઙ્ગારાવ મહી અયં;

    ‘‘Marīciyotthaṭā 2 bhūmi, aṅgārāva mahī ayaṃ;

    ઉપહન્તિ 3 મહાવાતા, સરીરસ્સાસુખેપના 4.

    Upahanti 5 mahāvātā, sarīrassāsukhepanā 6.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘સીતં ઉણ્હં વિહનન્તં 7, વાતાતપનિવારણં;

    ‘‘Sītaṃ uṇhaṃ vihanantaṃ 8, vātātapanivāraṇaṃ;

    પટિગ્ગણ્હ ઇમં છત્તં, ફસ્સયિસ્સામિ 9 નિબ્બુતિં.

    Paṭiggaṇha imaṃ chattaṃ, phassayissāmi 10 nibbutiṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘અનુકમ્પકો કારુણિકો, પદુમુત્તરો મહાયસો;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, padumuttaro mahāyaso;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, પટિગ્ગણ્હિ તદા જિનો.

    Mama saṅkappamaññāya, paṭiggaṇhi tadā jino.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘તિંસકપ્પાનિ દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Tiṃsakappāni devindo, devarajjamakārayiṃ;

    સતાનં પઞ્ચક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    અનુભોમિ સકં કમ્મં, પુબ્બે સુકતમત્તનો.

    Anubhomi sakaṃ kammaṃ, pubbe sukatamattano.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘અયં મે પચ્છિમા જાતિ, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Ayaṃ me pacchimā jāti, carimo vattate bhavo;

    અજ્જાપિ સેતચ્છત્તં મે, સબ્બકાલં ધરીયતિ.

    Ajjāpi setacchattaṃ me, sabbakālaṃ dharīyati.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં છત્તમદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ chattamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, છત્તદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, chattadānassidaṃ phalaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકછત્તિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekachattiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    એકછત્તિયત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Ekachattiyattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. મરિચિમોફુના (સ્યા॰), મરીચિવોફુટા (પી॰)
    2. maricimophunā (syā.), marīcivophuṭā (pī.)
    3. ઉપવાયન્તિ (સી॰ પી॰)
    4. સરીરકાયુખેપના (સ્યા॰)
    5. upavāyanti (sī. pī.)
    6. sarīrakāyukhepanā (syā.)
    7. વિહનતિ (સ્યા॰ ક॰)
    8. vihanati (syā. ka.)
    9. પસ્સયિસ્સામિ (ક॰)
    10. passayissāmi (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact