Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. એકચિન્તિકત્થેરઅપદાનં

    7. Ekacintikattheraapadānaṃ

    ૩૪.

    34.

    ‘‘યદા દેવો 1 દેવકાયા, ચવતે 2 આયુસઙ્ખયા;

    ‘‘Yadā devo 3 devakāyā, cavate 4 āyusaṅkhayā;

    તયો સદ્દા નિચ્છરન્તિ, દેવાનં અનુમોદતં.

    Tayo saddā niccharanti, devānaṃ anumodataṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘ઇતો ભો સુગતિં ગચ્છ, મનુસ્સાનં સહબ્યતં;

    ‘Ito bho sugatiṃ gaccha, manussānaṃ sahabyataṃ;

    મનુસ્સભૂતો સદ્ધમ્મે, લભ સદ્ધં અનુત્તરં.

    Manussabhūto saddhamme, labha saddhaṃ anuttaraṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘‘સા તે સદ્ધા નિવિટ્ઠાસ્સ, મૂલજાતા પતિટ્ઠિતા;

    ‘‘‘Sā te saddhā niviṭṭhāssa, mūlajātā patiṭṭhitā;

    યાવજીવં અસંહીરા, સદ્ધમ્મે સુપ્પવેદિતે.

    Yāvajīvaṃ asaṃhīrā, saddhamme suppavedite.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘‘કાયેન કુસલં કત્વા, વાચાય કુસલં બહું;

    ‘‘‘Kāyena kusalaṃ katvā, vācāya kusalaṃ bahuṃ;

    મનસા કુસલં કત્વા, અબ્યાપજ્જં 5 નિરૂપધિં.

    Manasā kusalaṃ katvā, abyāpajjaṃ 6 nirūpadhiṃ.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘‘તતો ઓપધિકં પુઞ્ઞં, કત્વા દાનેન તં બહું;

    ‘‘‘Tato opadhikaṃ puññaṃ, katvā dānena taṃ bahuṃ;

    અઞ્ઞેપિ મચ્ચે સદ્ધમ્મે, બ્રહ્મચરિયે નિવેસય’.

    Aññepi macce saddhamme, brahmacariye nivesaya’.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘ઇમાય અનુકમ્પાય, દેવા દેવં યદા વિદૂ;

    ‘‘Imāya anukampāya, devā devaṃ yadā vidū;

    ચવન્તં અનુમોદન્તિ, એહિ દેવ પુનપ્પુનં 7.

    Cavantaṃ anumodanti, ehi deva punappunaṃ 8.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘સંવેગો મે 9 તદા આસિ, દેવસઙ્ઘે સમાગતે;

    ‘‘Saṃvego me 10 tadā āsi, devasaṅghe samāgate;

    કંસુ નામ અહં યોનિં, ગમિસ્સામિ ઇતો ચુતો.

    Kaṃsu nāma ahaṃ yoniṃ, gamissāmi ito cuto.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘મમ સંવેગમઞ્ઞાય, સમણો ભાવિતિન્દ્રિયો;

    ‘‘Mama saṃvegamaññāya, samaṇo bhāvitindriyo;

    મમુદ્ધરિતુકામો સો, આગચ્છિ મમ સન્તિકં.

    Mamuddharitukāmo so, āgacchi mama santikaṃ.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘સુમનો નામ નામેન, પદુમુત્તરસાવકો;

    ‘‘Sumano nāma nāmena, padumuttarasāvako;

    અત્થધમ્માનુસાસિત્વા, સંવેજેસિ મમં તદા.

    Atthadhammānusāsitvā, saṃvejesi mamaṃ tadā.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, બુદ્ધે ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, buddhe cittaṃ pasādayiṃ;

    તં ધીરં અભિવાદેત્વા, તત્થ કાલંકતો અહં.

    Taṃ dhīraṃ abhivādetvā, tattha kālaṃkato ahaṃ.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘ઉપપજ્જિં સ 11 તત્થેવ, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Upapajjiṃ sa 12 tattheva, sukkamūlena codito;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં નુપપજ્જહં.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકચિન્તિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekacintiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    એકચિન્તિકત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Ekacintikattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. દેવા (ક॰)
    2. ચવન્તિ (ક॰)
    3. devā (ka.)
    4. cavanti (ka.)
    5. અબ્યાપજ્ઝં (સ્યા॰), અપ્પમાણં (ઇતિવુત્તકે ૮૩)
    6. abyāpajjhaṃ (syā.), appamāṇaṃ (itivuttake 83)
    7. દેવપુરં પુન (સ્યા॰)
    8. devapuraṃ puna (syā.)
    9. સંવિગ્ગોહં (સ્યા॰)
    10. saṃviggohaṃ (syā.)
    11. ઉપપજ્જિસ્સં (સી॰)
    12. upapajjissaṃ (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact