Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
૧૧. એકાદસમનયો સઙ્ગહિતેનસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તપદવણ્ણના
11. Ekādasamanayo saṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā
૪૦૯. એકાદસમનયવણ્ણનાયં ‘‘તે ચ સેસેહિ તીહિ ખન્ધેહિ એકેન મનાયતનેન સત્તહિ વિઞ્ઞાણધાતૂહી’’તિ એતેસં પદાનં ‘‘સમ્પયુત્તા નામા’’તિ એતેન સહ સમ્બન્ધો. ‘‘કેહિચી’’તિ એતસ્સ પનત્થં દસ્સેતું ‘‘સઙ્ખારક્ખન્ધે ધમ્માયતનધમ્મધાતૂસુ ચ ઠપેત્વા તણ્હ’’ન્તિ એતેન ‘‘તે ચા’’તિ વુત્તે સમુદયસચ્ચેન ખન્ધાદિસઙ્ગહેન સઙ્ગહિતધમ્મે વિસેસેત્વા તેસં એવ વિસેસિતાનં અત્તવજ્જેહિ સેસેહિ સઙ્ખારક્ખન્ધે તણ્હાય ધમ્માયતનધમ્મધાતૂસુ ચ તણ્હાય વેદનાસઞ્ઞાક્ખન્ધેહિ સમ્પયોગારહેહિ સમ્પયુત્તતં સન્ધાયાહ ‘‘સેસેહિ સમ્પયુત્તત્તા કેહિચિ સમ્પયુત્તા નામા’’તિ.
409. Ekādasamanayavaṇṇanāyaṃ ‘‘te ca sesehi tīhi khandhehi ekena manāyatanena sattahi viññāṇadhātūhī’’ti etesaṃ padānaṃ ‘‘sampayuttā nāmā’’ti etena saha sambandho. ‘‘Kehicī’’ti etassa panatthaṃ dassetuṃ ‘‘saṅkhārakkhandhe dhammāyatanadhammadhātūsu ca ṭhapetvā taṇha’’nti etena ‘‘te cā’’ti vutte samudayasaccena khandhādisaṅgahena saṅgahitadhamme visesetvā tesaṃ eva visesitānaṃ attavajjehi sesehi saṅkhārakkhandhe taṇhāya dhammāyatanadhammadhātūsu ca taṇhāya vedanāsaññākkhandhehi sampayogārahehi sampayuttataṃ sandhāyāha ‘‘sesehi sampayuttattā kehici sampayuttā nāmā’’ti.
એકાદસમનયસઙ્ગહિતેનસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ekādasamanayasaṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi / ૧૧. સઙ્ગહિતેનસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તપદનિદ્દેસો • 11. Saṅgahitenasampayuttavippayuttapadaniddeso
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૧. એકાદસમનયો સઙ્ગહિતેનસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તપદવણ્ણના • 11. Ekādasamanayo saṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૧. એકાદસમનયો સઙ્ગહિતેનસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તપદવણ્ણના • 11. Ekādasamanayo saṅgahitenasampayuttavippayuttapadavaṇṇanā