Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. એકધમ્મસ્સવનિયત્થેરઅપદાનં

    7. Ekadhammassavaniyattheraapadānaṃ

    ૮૮.

    88.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ચતુસચ્ચં પકાસેન્તો, સન્તારેસિ બહું જનં.

    Catusaccaṃ pakāsento, santāresi bahuṃ janaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘અહં તેન સમયેન, જટિલો ઉગ્ગતાપનો;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, jaṭilo uggatāpano;

    ધુનન્તો વાકચીરાનિ, ગચ્છામિ અમ્બરે તદા.

    Dhunanto vākacīrāni, gacchāmi ambare tadā.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ ઉપરિ, ગન્તું ન વિસહામહં;

    ‘‘Buddhaseṭṭhassa upari, gantuṃ na visahāmahaṃ;

    પક્ખીવ સેલમાસજ્જ, ગમનં ન લભામહં.

    Pakkhīva selamāsajja, gamanaṃ na labhāmahaṃ.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘ઉદકે વોક્કમિત્વાન, એવં ગચ્છામિ અમ્બરે;

    ‘‘Udake vokkamitvāna, evaṃ gacchāmi ambare;

    ન મે ઇદં ભૂતપુબ્બં, ઇરિયાપથવિકોપનં.

    Na me idaṃ bhūtapubbaṃ, iriyāpathavikopanaṃ.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘હન્દ મેતં ગવેસિસ્સં, અપ્પેવત્થં લભેય્યહં;

    ‘‘Handa metaṃ gavesissaṃ, appevatthaṃ labheyyahaṃ;

    ઓરોહન્તો અન્તલિક્ખા, સદ્દમસ્સોસિ સત્થુનો.

    Orohanto antalikkhā, saddamassosi satthuno.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘સરેન રજનીયેન, સવનીયેન વગ્ગુના;

    ‘‘Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    અનિચ્ચતં કથેન્તસ્સ, તઞ્ઞેવ ઉગ્ગહિં તદા;

    Aniccataṃ kathentassa, taññeva uggahiṃ tadā;

    અનિચ્ચસઞ્ઞમુગ્ગય્હ , અગમાસિં મમસ્સમં.

    Aniccasaññamuggayha , agamāsiṃ mamassamaṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘યાવતાયું વસિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં;

    ‘‘Yāvatāyuṃ vasitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ;

    ચરિમે વત્તમાનમ્હિ, સદ્ધમ્મસ્સવનં સરિં.

    Carime vattamānamhi, saddhammassavanaṃ sariṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિં અહં;

    ‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    એકપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ , દેવરજ્જમકારયિં.

    Ekapaññāsakkhattuñca , devarajjamakārayiṃ.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘એકવીસતિક્ખત્તુઞ્ચ 1, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Ekavīsatikkhattuñca 2, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘અનુભોમિ સકં પુઞ્ઞં, સુખિતોહં ભવાભવે;

    ‘‘Anubhomi sakaṃ puññaṃ, sukhitohaṃ bhavābhave;

    અનુસ્સરામિ તં સઞ્ઞં, સંસરન્તો ભવાભવે;

    Anussarāmi taṃ saññaṃ, saṃsaranto bhavābhave;

    ન કોટિં પટિવિજ્ઝામિ, નિબ્બાનં અચ્ચુતં પદં.

    Na koṭiṃ paṭivijjhāmi, nibbānaṃ accutaṃ padaṃ.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘પિતુગેહે નિસીદિત્વા, સમણો ભાવિતિન્દ્રિયો;

    ‘‘Pitugehe nisīditvā, samaṇo bhāvitindriyo;

    કથંસ 3 પરિદીપેન્તો, અનિચ્ચતમુદાહરિ.

    Kathaṃsa 4 paridīpento, aniccatamudāhari.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘‘અનિચ્ચા વત સઙ્ખારા, ઉપ્પાદવયધમ્મિનો;

    ‘‘‘Aniccā vata saṅkhārā, uppādavayadhammino;

    ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, તેસં વૂપસમો સુખો’.

    Uppajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho’.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘સહ ગાથં સુણિત્વાન, પુબ્બસઞ્ઞમનુસ્સરિં;

    ‘‘Saha gāthaṃ suṇitvāna, pubbasaññamanussariṃ;

    એકાસને નિસીદિત્વા, અરહત્તમપાપુણિં.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘જાતિયા સત્તવસ્સેન, અરહત્તમપાપુણિં;

    ‘‘Jātiyā sattavassena, arahattamapāpuṇiṃ;

    ઉપસમ્પાદયી બુદ્ધો, ધમ્મસ્સવનસ્સિદં ફલં.

    Upasampādayī buddho, dhammassavanassidaṃ phalaṃ.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં ધમ્મમસુણિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dhammamasuṇiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ધમ્મસ્સવનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dhammassavanassidaṃ phalaṃ.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકધમ્મસ્સવનિયો થેરો ઇમા

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekadhammassavaniyo thero imā

    ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Gāthāyo abhāsitthāti.

    એકધમ્મસ્સવનિયત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Ekadhammassavaniyattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. એકતિંસતિ… (સ્યા॰)
    2. ekatiṃsati… (syā.)
    3. કથયં (સી॰ પી॰ ક॰)
    4. kathayaṃ (sī. pī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact