Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૨૩. તેવીસતિમવગ્ગો
23. Tevīsatimavaggo
૧. એકાધિપ્પાયકથાવણ્ણના
1. Ekādhippāyakathāvaṇṇanā
૯૦૮. એક-સદ્દો અઞ્ઞત્થોપિ હોતિ ‘‘ઇત્થેકે અભિવદન્તી’’તિઆદીસુ વિય, અઞ્ઞત્તઞ્ચેત્થ રાગાધિપ્પાયતો વેદિતબ્બં, પુથુજ્જનસ્સ પન સછન્દરાગપરિભોગભાવતો આહ ‘‘રાગાધિપ્પાયતો અઞ્ઞાધિપ્પાયોવાતિ વુત્તં હોતી’’તિ. કો પન સો અઞ્ઞાધિપ્પાયોતિ? કરુણાધિપ્પાયો. તેન વુત્તં ‘‘કરુણાધિપ્પાયેન એકાધિપ્પાયો’’તિ. અયઞ્ચ નયો ઇત્થિયા જીવિતરક્ખણત્થં કારુઞ્ઞેન મનોરથં પૂરેન્તસ્સ બોધિસત્તસ્સ સંવરવિનાસો ન હોતીતિ એવંવાદિનં પરવાદિં સન્ધાય વુત્તો, પણિધાનાધિપ્પાયવાદિનં પન સન્ધાય ‘‘એકો અધિપ્પાયોતિ એત્થા’’તિઆદિ વુત્તં. પુત્તમુખદસ્સનાધિપ્પાયોપિ એત્થેવ સઙ્ગહં ગતોતિ દટ્ઠબ્બં. એકતોભાવેતિ સહભાવે.
908. Eka-saddo aññatthopi hoti ‘‘ittheke abhivadantī’’tiādīsu viya, aññattañcettha rāgādhippāyato veditabbaṃ, puthujjanassa pana sachandarāgaparibhogabhāvato āha ‘‘rāgādhippāyato aññādhippāyovāti vuttaṃ hotī’’ti. Ko pana so aññādhippāyoti? Karuṇādhippāyo. Tena vuttaṃ ‘‘karuṇādhippāyena ekādhippāyo’’ti. Ayañca nayo itthiyā jīvitarakkhaṇatthaṃ kāruññena manorathaṃ pūrentassa bodhisattassa saṃvaravināso na hotīti evaṃvādinaṃ paravādiṃ sandhāya vutto, paṇidhānādhippāyavādinaṃ pana sandhāya ‘‘eko adhippāyoti etthā’’tiādi vuttaṃ. Puttamukhadassanādhippāyopi ettheva saṅgahaṃ gatoti daṭṭhabbaṃ. Ekatobhāveti sahabhāve.
એકાધિપ્પાયકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ekādhippāyakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૨૧૮) ૧. એકાધિપ્પાયકથા • (218) 1. Ekādhippāyakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. એકાધિપ્પાયકથાવણ્ણના • 1. Ekādhippāyakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. એકાધિપ્પાયકથાવણ્ણના • 1. Ekādhippāyakathāvaṇṇanā