Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. એકદીપિયત્થેરઅપદાનં

    6. Ekadīpiyattheraapadānaṃ

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘પરિનિબ્બુતે સુગતે, સિદ્ધત્થે લોકનાયકે;

    ‘‘Parinibbute sugate, siddhatthe lokanāyake;

    સદેવમાનુસા સબ્બે, પૂજેન્તિ દ્વિપદુત્તમં.

    Sadevamānusā sabbe, pūjenti dvipaduttamaṃ.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘આરોપિતે ચ ચિતકે, સિદ્ધત્થે લોકનાયકે;

    ‘‘Āropite ca citake, siddhatthe lokanāyake;

    યથાસકેન થામેન, ચિતં પૂજેન્તિ સત્થુનો.

    Yathāsakena thāmena, citaṃ pūjenti satthuno.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘અવિદૂરે ચિતકસ્સ, દીપં ઉજ્જાલયિં અહં;

    ‘‘Avidūre citakassa, dīpaṃ ujjālayiṃ ahaṃ;

    યાવ ઉદેતિ સૂરિયો, દીપં મે તાવ ઉજ્જલિ.

    Yāva udeti sūriyo, dīpaṃ me tāva ujjali.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, એકદીપીતિ ઞાયતિ;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, ekadīpīti ñāyati;

    દીપસતસહસ્સાનિ, બ્યમ્હે પજ્જલરે મમ.

    Dīpasatasahassāni, byamhe pajjalare mama.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘ઉદયન્તોવ સૂરિયો, દેહો મે જોતતે સદા;

    ‘‘Udayantova sūriyo, deho me jotate sadā;

    સપ્પભાહિ સરીરસ્સ, આલોકો હોતિ મે સદા.

    Sappabhāhi sarīrassa, āloko hoti me sadā.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘તિરોકુટ્ટં 1 તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ 2 પબ્બતં;

    ‘‘Tirokuṭṭaṃ 3 tiroselaṃ, samatiggayha 4 pabbataṃ;

    સમન્તા યોજનસતં, પસ્સામિ ચક્ખુના અહં.

    Samantā yojanasataṃ, passāmi cakkhunā ahaṃ.

    ૧૩૧.

    131.

    ‘‘સત્તસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ , દેવલોકે રમિં અહં;

    ‘‘Sattasattatikkhattuñca , devaloke ramiṃ ahaṃ;

    એકતિંસતિક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જમકારયિં.

    Ekatiṃsatikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.

    ૧૩૨.

    132.

    ‘‘અટ્ઠવીસતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Aṭṭhavīsatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, નિબ્બત્તિં માતુકુચ્છિયં;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, nibbattiṃ mātukucchiyaṃ;

    માતુકુચ્છિગતસ્સાપિ, અક્ખિ મે ન નિમીલતિ.

    Mātukucchigatassāpi, akkhi me na nimīlati.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘જાતિયા ચતુવસ્સોહં, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Jātiyā catuvassohaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    અડ્ઢમાસે અસમ્પત્તે, અરહત્તમપાપુણિં.

    Aḍḍhamāse asampatte, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘દિબ્બચક્ખું વિસોધેસિં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Dibbacakkhuṃ visodhesiṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બે કિલેસા સઞ્છિન્ના, એકદીપસ્સિદં ફલં.

    Sabbe kilesā sañchinnā, ekadīpassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, પબ્બતઞ્ચાપિ કેવલં;

    ‘‘Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, pabbatañcāpi kevalaṃ;

    સમતિક્કમ્મ 5 પસ્સામિ, એકદીપસ્સિદં ફલં.

    Samatikkamma 6 passāmi, ekadīpassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘વિસમા મે સમા હોન્તિ, અન્ધકારો ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Visamā me samā honti, andhakāro na vijjati;

    નાહં પસ્સામિ તિમિરં, એકદીપસ્સિદં ફલં.

    Nāhaṃ passāmi timiraṃ, ekadīpassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં દીપમદદિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ dīpamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, એકદીપસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekadīpassidaṃ phalaṃ.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકદીપિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekadīpiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    એકદીપિયત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Ekadīpiyattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. તિરોકુડ્ડં (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    2. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    3. tirokuḍḍaṃ (sī. syā. ka.)
    4. sabbatthapi evameva dissati
    5. સબ્બત્થપી એવમેવ દિસ્સતિ
    6. sabbatthapī evameva dissati

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact