Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૪. એકદુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનં
4. Ekadussadāyakattheraapadānaṃ
૧૯.
19.
‘‘નગરે હંસવતિયા, અહોસિં તિણહારકો;
‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ tiṇahārako;
તિણહારેન જીવામિ, તેન પોસેમિ દારકે.
Tiṇahārena jīvāmi, tena posemi dārake.
૨૦.
20.
‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;
તમન્ધકારં નાસેત્વા, ઉપ્પજ્જિ લોકનાયકો.
Tamandhakāraṃ nāsetvā, uppajji lokanāyako.
૨૧.
21.
‘‘સકે ઘરે નિસીદિત્વા, એવં ચિન્તેસહં તદા;
‘‘Sake ghare nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;
‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, દેય્યધમ્મો ચ નત્થિ મે.
‘Buddho loke samuppanno, deyyadhammo ca natthi me.
૨૨.
22.
‘‘‘ઇદં મે સાટકં એકં, નત્થિ મે કોચિ દાયકો;
‘‘‘Idaṃ me sāṭakaṃ ekaṃ, natthi me koci dāyako;
દુક્ખો નિરયસમ્ફસ્સો, રોપયિસ્સામિ દક્ખિણં’.
Dukkho nirayasamphasso, ropayissāmi dakkhiṇaṃ’.
૨૩.
23.
‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, સકં ચિત્તં પસાદયિં;
‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;
એકં દુસ્સં ગહેત્વાન, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સદાસહં.
Ekaṃ dussaṃ gahetvāna, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ.
૨૪.
24.
‘‘એકં દુસ્સં દદિત્વાન, ઉક્કુટ્ઠિં સમ્પવત્તયિં;
‘‘Ekaṃ dussaṃ daditvāna, ukkuṭṭhiṃ sampavattayiṃ;
યદિ બુદ્ધો તુવં વીર, તારેહિ મં મહામુનિ.
Yadi buddho tuvaṃ vīra, tārehi maṃ mahāmuni.
૨૫.
25.
‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;
‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;
મમ દાનં પકિત્તેન્તો, અકા મે અનુમોદનં.
Mama dānaṃ pakittento, akā me anumodanaṃ.
૨૬.
26.
‘‘‘ઇમિના એકદુસ્સેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘‘Iminā ekadussena, cetanāpaṇidhīhi ca;
કપ્પસતસહસ્સાનિ, વિનિપાતં ન ગચ્છતિ.
Kappasatasahassāni, vinipātaṃ na gacchati.
૨૭.
27.
‘‘‘છત્તિંસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;
‘‘‘Chattiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;
તેત્તિંસક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;
Tettiṃsakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati;
પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.
Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.
૨૮.
28.
‘‘‘દેવલોકે મનુસ્સે વા, સંસરન્તો તુવં ભવે;
‘‘‘Devaloke manusse vā, saṃsaranto tuvaṃ bhave;
રૂપવા ગુણસમ્પન્નો, અનવક્કન્તદેહવા;
Rūpavā guṇasampanno, anavakkantadehavā;
અક્ખોભં અમિતં દુસ્સં, લભિસ્સસિ યદિચ્છકં’.
Akkhobhaṃ amitaṃ dussaṃ, labhissasi yadicchakaṃ’.
૨૯.
29.
‘‘ઇદં વત્વાન સમ્બુદ્ધો, જલજુત્તમનામકો;
‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;
નભં અબ્ભુગ્ગમી ધીરો, હંસરાજાવ અમ્બરે.
Nabhaṃ abbhuggamī dhīro, haṃsarājāva ambare.
૩૦.
30.
‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;
‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;
ભોગે મે ઊનતા નત્થિ, એકદુસ્સસ્સિદં ફલં.
Bhoge me ūnatā natthi, ekadussassidaṃ phalaṃ.
૩૧.
31.
‘‘પદુદ્ધારે પદુદ્ધારે, દુસ્સં નિબ્બત્તતે મમં;
‘‘Paduddhāre paduddhāre, dussaṃ nibbattate mamaṃ;
હેટ્ઠા દુસ્સમ્હિ તિટ્ઠામિ, ઉપરિ છદનં મમ.
Heṭṭhā dussamhi tiṭṭhāmi, upari chadanaṃ mama.
૩૨.
32.
‘‘ચક્કવાળમુપાદાય, સકાનનં સપબ્બતં;
‘‘Cakkavāḷamupādāya, sakānanaṃ sapabbataṃ;
ઇચ્છમાનો ચહં અજ્જ, દુસ્સેહિ છાદયેય્યહં.
Icchamāno cahaṃ ajja, dussehi chādayeyyahaṃ.
૩૩.
33.
‘‘તેનેવ એકદુસ્સેન, સંસરન્તો ભવાભવે;
‘‘Teneva ekadussena, saṃsaranto bhavābhave;
સુવણ્ણવણ્ણો હુત્વાન, સંસરામિ ભવાભવે.
Suvaṇṇavaṇṇo hutvāna, saṃsarāmi bhavābhave.
૩૪.
34.
‘‘વિપાકં એકદુસ્સસ્સ, નજ્ઝગં કત્થચિક્ખયં;
‘‘Vipākaṃ ekadussassa, najjhagaṃ katthacikkhayaṃ;
અયં મે અન્તિમા જાતિ, વિપચ્ચતિ ઇધાપિ મે.
Ayaṃ me antimā jāti, vipaccati idhāpi me.
૩૫.
35.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દુસ્સમદદિં તદા;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dussamadadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, એકદુસ્સસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, ekadussassidaṃ phalaṃ.
૩૬.
36.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.
Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.
૩૭.
37.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકદુસ્સદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekadussadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
એકદુસ્સદાયકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.
Ekadussadāyakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. થોમકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Thomakattheraapadānādivaṇṇanā