Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો
16. Ñāṇavibhaṅgo
૧. એકકમાતિકાદિવણ્ણના
1. Ekakamātikādivaṇṇanā
૭૫૧. ઇદાનિ તદનન્તરે ઞાણવિભઙ્ગે એકવિધેન ઞાણવત્થૂતિઆદિના નયેન પઠમં એકવિધાદીહિ દસવિધપરિયોસાનેહિ દસહિ પરિચ્છેદેહિ માતિકં ઠપેત્વા નિક્ખિત્તપદાનુક્કમેન નિદ્દેસો કતો.
751. Idāni tadanantare ñāṇavibhaṅge ekavidhena ñāṇavatthūtiādinā nayena paṭhamaṃ ekavidhādīhi dasavidhapariyosānehi dasahi paricchedehi mātikaṃ ṭhapetvā nikkhittapadānukkamena niddeso kato.
તત્થ એકવિધેનાતિ એકપ્પકારેન, એકકોટ્ઠાસેન વા. ઞાણવત્થૂતિ એત્થ પન ઞાણઞ્ચ તં વત્થુ ચ નાનપ્પકારાનં સમ્પત્તીનન્તિ ઞાણવત્થુ; ઓકાસટ્ઠેન ઞાણસ્સ વત્થૂતિપિ ઞાણવત્થુ. ઇધ પન પુરિમેનેવત્થેન ઞાણવત્થુ વેદિતબ્બં. તેનેવ એકવિધપરિચ્છેદાવસાને ‘‘યાથાવકવત્થુવિભાવના પઞ્ઞા – એવં એકવિધેન ઞાણવત્થૂ’’તિ વુત્તં. પઞ્ચ વિઞ્ઞાણાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીનિ પઞ્ચ. ન હેતૂતિઆદીનિ હેટ્ઠા ધમ્મસઙ્ગહટ્ઠકથાયં (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૬) વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બાનિ. સઙ્ખેપતો પનેત્થ યં વત્તબ્બં તં નિદ્દેસવારે આવિ ભવિસ્સતિ. યથા ચેત્થ, એવં દુકમાતિકાદિપદેસુપિ યં વત્તબ્બં તં તત્થેવ આવિ ભવિસ્સતિ. નિક્ખેપપરિચ્છેદમત્તં પનેત્થ એવં વેદિતબ્બં. એત્થ હિ ‘‘ન હેતુ અહેતુકા’’તિઆદીહિ તાવ ધમ્મસઙ્ગહમાતિકાવસેન, ‘‘અનિચ્ચા જરાભિભૂતા’’તિઆદીહિ અમાતિકાવસેનાતિ સઙ્ખેપતો દુવિધેહિ પભેદતો અટ્ઠસત્તતિયા પદેહિ એકકમાતિકા નિક્ખિત્તા.
Tattha ekavidhenāti ekappakārena, ekakoṭṭhāsena vā. Ñāṇavatthūti ettha pana ñāṇañca taṃ vatthu ca nānappakārānaṃ sampattīnanti ñāṇavatthu; okāsaṭṭhena ñāṇassa vatthūtipi ñāṇavatthu. Idha pana purimenevatthena ñāṇavatthu veditabbaṃ. Teneva ekavidhaparicchedāvasāne ‘‘yāthāvakavatthuvibhāvanā paññā – evaṃ ekavidhena ñāṇavatthū’’ti vuttaṃ. Pañca viññāṇāti cakkhuviññāṇādīni pañca. Na hetūtiādīni heṭṭhā dhammasaṅgahaṭṭhakathāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 1.6) vuttanayeneva veditabbāni. Saṅkhepato panettha yaṃ vattabbaṃ taṃ niddesavāre āvi bhavissati. Yathā cettha, evaṃ dukamātikādipadesupi yaṃ vattabbaṃ taṃ tattheva āvi bhavissati. Nikkhepaparicchedamattaṃ panettha evaṃ veditabbaṃ. Ettha hi ‘‘na hetu ahetukā’’tiādīhi tāva dhammasaṅgahamātikāvasena, ‘‘aniccā jarābhibhūtā’’tiādīhi amātikāvasenāti saṅkhepato duvidhehi pabhedato aṭṭhasattatiyā padehi ekakamātikā nikkhittā.
દુકાનુરૂપેહિ પન પઞ્ચતિંસાય દુકેહિ દુકમાતિકા નિક્ખિત્તા.
Dukānurūpehi pana pañcatiṃsāya dukehi dukamātikā nikkhittā.
તિકાનુરૂપેહિ ‘‘ચિન્તામયા પઞ્ઞા’’તિઆદીહિ ચતૂહિ બાહિરત્તિકેહિ, ‘‘વિપાકા પઞ્ઞા’’તિઆદીહિ અનિયમિતપઞ્ઞાવસેન વુત્તેહિ ચુદ્દસહિ માતિકાતિકેહિ, વિતક્કત્તિકે પઠમપદેન નિયમિતપઞ્ઞાવસેન વુત્તેહિ તેરસહિ, દુતિયપદેન નિયમિતપઞ્ઞાવસેન વુત્તેહિ સત્તહિ, તતિયપદેન નિયમિતપઞ્ઞાવસેન વુત્તેહિ દ્વાદસહિ, પીતિત્તિકે ચ પઠમપદેન નિયમિતપઞ્ઞાવસેન વુત્તેહિ તેરસહિ, તથા દુતિયપદેન, તતિયપદેન નિયમિતપઞ્ઞાવસેન વુત્તેહિ દ્વાદસહીતિ અટ્ઠાસીતિયા તિકેહિ તિકમાતિકા નિક્ખિત્તા.
Tikānurūpehi ‘‘cintāmayā paññā’’tiādīhi catūhi bāhirattikehi, ‘‘vipākā paññā’’tiādīhi aniyamitapaññāvasena vuttehi cuddasahi mātikātikehi, vitakkattike paṭhamapadena niyamitapaññāvasena vuttehi terasahi, dutiyapadena niyamitapaññāvasena vuttehi sattahi, tatiyapadena niyamitapaññāvasena vuttehi dvādasahi, pītittike ca paṭhamapadena niyamitapaññāvasena vuttehi terasahi, tathā dutiyapadena, tatiyapadena niyamitapaññāvasena vuttehi dvādasahīti aṭṭhāsītiyā tikehi tikamātikā nikkhittā.
ચતુક્કમાતિકા પન ‘કમ્મસ્સકતઞાણ’ન્તિઆદીહિ એકવીસતિયા ચતુક્કેહિ, પઞ્ચકમાતિકા દ્વીહિ પઞ્ચકેહિ, છક્કમાતિકા એકેન છક્કેન, સત્તકમાતિકા ‘‘સત્તસત્તતિ ઞાણવત્થૂની’’તિ એવં સઙ્ખેપતો વુત્તેહિ એકાદસહિ સત્તકેહિ, અટ્ઠકમાતિકા એકેન અટ્ઠકેન, નવકમાતિકા એકેન નવકેન.
Catukkamātikā pana ‘kammassakatañāṇa’ntiādīhi ekavīsatiyā catukkehi, pañcakamātikā dvīhi pañcakehi, chakkamātikā ekena chakkena, sattakamātikā ‘‘sattasattati ñāṇavatthūnī’’ti evaṃ saṅkhepato vuttehi ekādasahi sattakehi, aṭṭhakamātikā ekena aṭṭhakena, navakamātikā ekena navakena.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo