Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૮. એકપસાદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
8. Ekapasādaniyattheraapadānavaṇṇanā
નારદો ઇતિ મે નામન્તિઆદિકં આયસ્મતો એકપસાદનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકાસુ જાતીસુ કતકુસલો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો કેસવોતિ પાકટો હુત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા ઘરાવાસં પહાય પબ્બજિત્વા વસન્તો એકદિવસં સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પસન્નમાનસો અઞ્જલિં પગ્ગય્હ અતિવિય પીતિસોમનસ્સજાતો પક્કામિ. સો યાવતાયુકં ઠત્વા તેનેવ સોમનસ્સેન કાલં કત્વા દેવેસુ નિબ્બત્તો તત્થ દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ઉપ્પન્નો તત્થ સમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે અઞ્ઞતરસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Nārado iti me nāmantiādikaṃ āyasmato ekapasādaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro anekāsu jātīsu katakusalo atthadassissa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto kesavoti pākaṭo hutvā viññutaṃ patvā gharāvāsaṃ pahāya pabbajitvā vasanto ekadivasaṃ satthu dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso añjaliṃ paggayha ativiya pītisomanassajāto pakkāmi. So yāvatāyukaṃ ṭhatvā teneva somanassena kālaṃ katvā devesu nibbatto tattha dibbasampattiṃ anubhavitvā manussesu uppanno tattha sampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde aññatarasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhippatto satthari pasīditvā pabbajito nacirasseva arahā ahosi.
૫૫. સો અપરભાગે અત્તનો કતકુસલકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નારદો ઇતિ મે નામન્તિઆદિમાહ. તત્થ નારદોતિ જાતિવસેન સુદ્ધસરીરત્તા નત્થિ રજો ધૂલિ મલં એતસ્સાતિ નારદો, જ-કારસ્સ દ-કારં કત્વા નારદોતિ કુલદત્તિકં નામં. કેસવોતિ કિસવચ્છગોત્તે જાતત્તા કેસવો નારદકેસવો ઇતિ મં જના વિદૂ જાનન્તીતિ અત્થો. સેસં પાકટમેવાતિ.
55. So aparabhāge attano katakusalakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nārado iti me nāmantiādimāha. Tattha nāradoti jātivasena suddhasarīrattā natthi rajo dhūli malaṃ etassāti nārado, ja-kārassa da-kāraṃ katvā nāradoti kuladattikaṃ nāmaṃ. Kesavoti kisavacchagotte jātattā kesavo nāradakesavo iti maṃ janā vidū jānantīti attho. Sesaṃ pākaṭamevāti.
એકપસાદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Ekapasādaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. એકપસાદનિયત્થેરઅપદાનં • 8. Ekapasādaniyattheraapadānaṃ