Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. એકપિણ્ડપાતદાયિકાથેરીઅપદાનં

    6. Ekapiṇḍapātadāyikātherīapadānaṃ

    ૪૬.

    46.

    ‘‘નગરે બન્ધુમતિયા, બન્ધુમા નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, bandhumā nāma khattiyo;

    તસ્સ રઞ્ઞો અહું ભરિયા, એકજ્ઝં ચારયામહં 1.

    Tassa rañño ahuṃ bhariyā, ekajjhaṃ cārayāmahaṃ 2.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘રહોગતા નિસીદિત્વા, એવં ચિન્તેસહં તદા;

    ‘‘Rahogatā nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘આદાય ગમનીયઞ્હિ, કુસલં નત્થિ મે કતં.

    ‘Ādāya gamanīyañhi, kusalaṃ natthi me kataṃ.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘‘મહાભિતાપં કટુકં, ઘોરરૂપં સુદારુણં;

    ‘‘‘Mahābhitāpaṃ kaṭukaṃ, ghorarūpaṃ sudāruṇaṃ;

    નિરયં નૂન ગચ્છામિ, એત્થ મે નત્થિ સંસયો’.

    Nirayaṃ nūna gacchāmi, ettha me natthi saṃsayo’.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘રાજાનં ઉપસઙ્કમ્મ, ઇદં વચનમબ્રવિં;

    ‘‘Rājānaṃ upasaṅkamma, idaṃ vacanamabraviṃ;

    ‘એકં મે સમણં દેહિ, ભોજયિસ્સામિ ખત્તિય’.

    ‘Ekaṃ me samaṇaṃ dehi, bhojayissāmi khattiya’.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘અદાસિ મે મહારાજા, સમણં ભાવિતિન્દ્રિયં;

    ‘‘Adāsi me mahārājā, samaṇaṃ bhāvitindriyaṃ;

    તસ્સ પત્તં ગહેત્વાન, પરમન્નેન પૂરયિં 3.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, paramannena pūrayiṃ 4.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘પૂરયિત્વા પરમન્નં, ગન્ધાલેપં અકાસહં;

    ‘‘Pūrayitvā paramannaṃ, gandhālepaṃ akāsahaṃ;

    જાલેન પિદહિત્વાન, વત્થયુગેન 5 છાદયિં.

    Jālena pidahitvāna, vatthayugena 6 chādayiṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘આરમ્મણં મમં એતં, સરામિ યાવજીવિહં;

    ‘‘Ārammaṇaṃ mamaṃ etaṃ, sarāmi yāvajīvihaṃ;

    તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘તિંસાનં દેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Tiṃsānaṃ devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    મનસા પત્થિતં મય્હં, નિબ્બત્તતિ યથિચ્છિતં 7.

    Manasā patthitaṃ mayhaṃ, nibbattati yathicchitaṃ 8.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘વીસાનં ચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Vīsānaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    ઓચિતત્તાવ 9 હુત્વાન, સંસરામિ ભવેસ્વહં.

    Ocitattāva 10 hutvāna, saṃsarāmi bhavesvahaṃ.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘સબ્બબન્ધનમુત્તાહં, અપેતા મે ઉપાદિકા;

    ‘‘Sabbabandhanamuttāhaṃ, apetā me upādikā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પિણ્ડપાતસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં એકપિણ્ડપાતદાયિકા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ ekapiṇḍapātadāyikā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    એકપિણ્ડપાતદાયિકાથેરિયાપદાનં છટ્ઠં.

    Ekapiṇḍapātadāyikātheriyāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. એકચ્ચં વાદયામહં (સ્યા॰)
    2. ekaccaṃ vādayāmahaṃ (syā.)
    3. તપ્પયિં (સી॰)
    4. tappayiṃ (sī.)
    5. પીતચોળેન (સ્યા॰), મહાનેલેન (પી॰)
    6. pītacoḷena (syā.), mahānelena (pī.)
    7. યતિચ્છકં (સ્યા॰), યદિચ્છકં (પી॰ ક॰)
    8. yaticchakaṃ (syā.), yadicchakaṃ (pī. ka.)
    9. ઉપચિતત્તા (સ્યા॰)
    10. upacitattā (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact