Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    7. ஏகபுத்தகஸுத்தங்

    7. Ekaputtakasuttaṃ

    17. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ ஏகபுத்தகோ பியோ மனாபோ காலங்கதோ ஹோதி.

    17. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññatarassa upāsakassa ekaputtako piyo manāpo kālaṅkato hoti.

    அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா உபாஸகா அல்லவத்தா² அல்லகேஸா தி³வா தி³வஸ்ஸ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னே கோ² தே உபாஸகே ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ² தும்ஹே, உபாஸகா, அல்லவத்தா² அல்லகேஸா இதூ⁴பஸங்கமந்தா தி³வா தி³வஸ்ஸா’’தி?

    Atha kho sambahulā upāsakā allavatthā allakesā divā divassa yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinne kho te upāsake bhagavā etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho tumhe, upāsakā, allavatthā allakesā idhūpasaṅkamantā divā divassā’’ti?

    ஏவங் வுத்தே, ஸோ உபாஸகோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘மய்ஹங் கோ², ப⁴ந்தே, ஏகபுத்தகோ பியோ மனாபோ காலங்கதோ. தேன மயங் அல்லவத்தா² அல்லகேஸா இதூ⁴பஸங்கமந்தா தி³வா தி³வஸ்ஸா’’தி.

    Evaṃ vutte, so upāsako bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘mayhaṃ kho, bhante, ekaputtako piyo manāpo kālaṅkato. Tena mayaṃ allavatthā allakesā idhūpasaṅkamantā divā divassā’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘பியரூபஸ்ஸாத³க³தி⁴தாஸே 1,

    ‘‘Piyarūpassādagadhitāse 2,

    தே³வகாயா புது² மனுஸ்ஸா ச;

    Devakāyā puthu manussā ca;

    அகா⁴வினோ பரிஜுன்னா,

    Aghāvino parijunnā,

    மச்சுராஜஸ்ஸ வஸங் க³ச்ச²ந்தி.

    Maccurājassa vasaṃ gacchanti.

    ‘‘யே வே தி³வா ச ரத்தோ ச,

    ‘‘Ye ve divā ca ratto ca,

    அப்பமத்தா ஜஹந்தி பியரூபங்;

    Appamattā jahanti piyarūpaṃ;

    தே வே க²ணந்தி அக⁴மூலங்,

    Te ve khaṇanti aghamūlaṃ,

    மச்சுனோ ஆமிஸங் து³ரதிவத்த’’ந்தி. ஸத்தமங்;

    Maccuno āmisaṃ durativatta’’nti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. பியரூபஸ்ஸாதக³தி⁴தாஸே (ஸீ॰ பீ॰)
    2. piyarūpassātagadhitāse (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 7. ஏகபுத்தகஸுத்தவண்ணனா • 7. Ekaputtakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact