Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. એકાસનદાયકત્થેરઅપદાનં

    3. Ekāsanadāyakattheraapadānaṃ

    ૩૬.

    36.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , ગોસિતો નામ પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassāvidūre , gosito nāma pabbato;

    અસ્સમો સુકતો મય્હં, પણ્ણસાલા સુમાપિતા.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘નારદો નામ નામેન, કસ્સપો ઇતિ મં વિદૂ;

    ‘‘Nārado nāma nāmena, kassapo iti maṃ vidū;

    સુદ્ધિમગ્ગં ગવેસન્તો, વસામિ ગોસિતે તદા.

    Suddhimaggaṃ gavesanto, vasāmi gosite tadā.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    વિવેકકામો સમ્બુદ્ધો, અગઞ્છિ અનિલઞ્જસા.

    Vivekakāmo sambuddho, agañchi anilañjasā.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘વનગ્ગે ગચ્છમાનસ્સ, દિસ્વા રંસિં મહેસિનો;

    ‘‘Vanagge gacchamānassa, disvā raṃsiṃ mahesino;

    કટ્ઠમઞ્ચં પઞ્ઞાપેત્વા, અજિનઞ્ચ અપત્થરિં.

    Kaṭṭhamañcaṃ paññāpetvā, ajinañca apatthariṃ.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘આસનં પઞ્ઞાપેત્વાન, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Āsanaṃ paññāpetvāna, sire katvāna añjaliṃ;

    સોમનસ્સં પવેદિત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Somanassaṃ paveditvā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘‘સલ્લકત્તો મહાવીર, આતુરાનં તિકિચ્છકો;

    ‘‘‘Sallakatto mahāvīra, āturānaṃ tikicchako;

    મમં રોગપરેતસ્સ 1, તિકિચ્છં દેહિ નાયક.

    Mamaṃ rogaparetassa 2, tikicchaṃ dehi nāyaka.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘કલ્લત્થિકા યે પસ્સન્તિ, બુદ્ધસેટ્ઠ તુવં મુને;

    ‘‘‘Kallatthikā ye passanti, buddhaseṭṭha tuvaṃ mune;

    ધુવત્થસિદ્ધિં પપ્પોન્તિ, એતેસં અજરો 3 ભવે.

    Dhuvatthasiddhiṃ papponti, etesaṃ ajaro 4 bhave.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘ન મે દેય્યધમ્મો અત્થિ, પવત્તફલભોજિહં;

    ‘‘‘Na me deyyadhammo atthi, pavattaphalabhojihaṃ;

    ઇદં મે આસનં અત્થિ 5, નિસીદ કટ્ઠમઞ્ચકે’.

    Idaṃ me āsanaṃ atthi 6, nisīda kaṭṭhamañcake’.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘નિસીદિ તત્થ ભગવા, અસમ્ભીતોવ 7 કેસરી;

    ‘‘Nisīdi tattha bhagavā, asambhītova 8 kesarī;

    મુહુત્તં વીતિનામેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Muhuttaṃ vītināmetvā, idaṃ vacanamabravi.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘‘વિસટ્ઠો 9 હોહિ મા ભાયિ, લદ્ધો જોતિરસો તયા;

    ‘‘‘Visaṭṭho 10 hohi mā bhāyi, laddho jotiraso tayā;

    યં તુય્હં પત્થિતં સબ્બં, પરિપૂરિસ્સતિનાગતે 11.

    Yaṃ tuyhaṃ patthitaṃ sabbaṃ, paripūrissatināgate 12.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘‘ન મોઘં તં કતં તુય્હં, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે;

    ‘‘‘Na moghaṃ taṃ kataṃ tuyhaṃ, puññakkhette anuttare;

    સક્કા ઉદ્ધરિતું અત્તા, યસ્સ ચિત્તં પણીહિતં 13.

    Sakkā uddharituṃ attā, yassa cittaṃ paṇīhitaṃ 14.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘‘ઇમિનાસનદાનેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘‘Imināsanadānena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    કપ્પસતસહસ્સાનિ, વિનિપાતં ન ગચ્છસિ.

    Kappasatasahassāni, vinipātaṃ na gacchasi.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘‘પઞ્ઞાસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સસિ;

    ‘‘‘Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissasi;

    અસીતિક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સસિ.

    Asītikkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissasi.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;

    ‘‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    સબ્બત્થ સુખિતો હુત્વા, સંસારે સંસરિસ્સસિ’.

    Sabbattha sukhito hutvā, saṃsāre saṃsarissasi’.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘ઇદં વત્વાન સમ્બુદ્ધો, જલજુત્તમનામકો;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    નભં અબ્ભુગ્ગમી વીરો, હંસરાજાવ અમ્બરે.

    Nabhaṃ abbhuggamī vīro, haṃsarājāva ambare.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘હત્થિયાનં અસ્સયાનં, સરથં સન્દમાનિકં;

    ‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, sarathaṃ sandamānikaṃ;

    લભામિ સબ્બમેવેતં, એકાસનસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘કાનનં પવિસિત્વાપિ, યદા ઇચ્છામિ આસનં;

    ‘‘Kānanaṃ pavisitvāpi, yadā icchāmi āsanaṃ;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, પલ્લઙ્કો ઉપતિટ્ઠતિ.

    Mama saṅkappamaññāya, pallaṅko upatiṭṭhati.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘વારિમજ્ઝગતો સન્તો, યદા ઇચ્છામિ આસનં;

    ‘‘Vārimajjhagato santo, yadā icchāmi āsanaṃ;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, પલ્લઙ્કો ઉપતિટ્ઠતિ.

    Mama saṅkappamaññāya, pallaṅko upatiṭṭhati.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    પલ્લઙ્કસતસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં સદા.

    Pallaṅkasatasahassāni, parivārenti maṃ sadā.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘દુવે ભવે સંસરામિ, દેવત્તે અથ માનુસે;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    દુવે કુલે પજાયામિ, ખત્તિયે અથ બ્રાહ્મણે.

    Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘એકાસનં દદિત્વાન, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે;

    ‘‘Ekāsanaṃ daditvāna, puññakkhette anuttare;

    ધમ્મપલ્લઙ્કમાદાય 15, વિહરામિ અનાસવો.

    Dhammapallaṅkamādāya 16, viharāmi anāsavo.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, એકાસનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકાસનદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekāsanadāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    એકાસનદાયકત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Ekāsanadāyakattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. રાગ… (સ્યા॰)
    2. rāga… (syā.)
    3. જજ્જરો (સી॰ પી॰ ક॰)
    4. jajjaro (sī. pī. ka.)
    5. ન મે દેય્યં તવ અત્થિ (સી॰ સ્યા॰)
    6. na me deyyaṃ tava atthi (sī. syā.)
    7. અચ્છમ્ભિતોવ (સ્યા॰ ક॰)
    8. acchambhitova (syā. ka.)
    9. વિસ્સત્થો (સી॰ પી), વિસ્સટ્ઠો (સ્યા॰ ક॰)
    10. vissattho (sī. pī), vissaṭṭho (syā. ka.)
    11. પરિપૂરિસ્સતાસનં (સ્યા॰ ક॰)
    12. paripūrissatāsanaṃ (syā. ka.)
    13. સુનીહિતં (સ્યા॰)
    14. sunīhitaṃ (syā.)
    15. ધમ્મપલ્લઙ્કમઞ્ઞાય (સ્યા॰ ક॰)
    16. dhammapallaṅkamaññāya (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact