Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. એકાસનિયત્થેરઅપદાનં

    4. Ekāsaniyattheraapadānaṃ

    ૩૧.

    31.

    ‘‘વરુણો નામ નામેન, દેવરાજા અહં તદા;

    ‘‘Varuṇo nāma nāmena, devarājā ahaṃ tadā;

    ઉપટ્ઠહેસિં સમ્બુદ્ધં, સયોગ્ગબલવાહનો.

    Upaṭṭhahesiṃ sambuddhaṃ, sayoggabalavāhano.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘નિબ્બુતે લોકનાથમ્હિ, અત્થદસ્સીનરુત્તમે;

    ‘‘Nibbute lokanāthamhi, atthadassīnaruttame;

    તૂરિયં સબ્બમાદાય, અગમં બોધિમુત્તમં.

    Tūriyaṃ sabbamādāya, agamaṃ bodhimuttamaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘વાદિતેન ચ નચ્ચેન, સમ્મતાળસમાહિતો;

    ‘‘Vāditena ca naccena, sammatāḷasamāhito;

    સમ્મુખા વિય સમ્બુદ્ધં, ઉપટ્ઠિં બોધિમુત્તમં.

    Sammukhā viya sambuddhaṃ, upaṭṭhiṃ bodhimuttamaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘ઉપટ્ઠહિત્વા તં બોધિં, ધરણીરુહપાદપં;

    ‘‘Upaṭṭhahitvā taṃ bodhiṃ, dharaṇīruhapādapaṃ;

    પલ્લઙ્કં આભુજિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘સકકમ્માભિરદ્ધોહં, પસન્નો બોધિમુત્તમે;

    ‘‘Sakakammābhiraddhohaṃ, pasanno bodhimuttame;

    તેન ચિત્તપ્પસાદેન, નિમ્માનં ઉપપજ્જહં.

    Tena cittappasādena, nimmānaṃ upapajjahaṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘સટ્ઠિતૂરિયસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં સદા;

    ‘‘Saṭṭhitūriyasahassāni, parivārenti maṃ sadā;

    મનુસ્સેસુ ચ દેવેસુ, વત્તમાનં ભવાભવે.

    Manussesu ca devesu, vattamānaṃ bhavābhave.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘તિવિધગ્ગી નિબ્બુતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Tividhaggī nibbutā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને 1.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane 2.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘સુબાહૂ નામ નામેન, ચતુત્તિંસાસુ ખત્તિયા;

    ‘‘Subāhū nāma nāmena, catuttiṃsāsu khattiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, પઞ્ચકપ્પસતે ઇતો.

    Sattaratanasampannā, pañcakappasate ito.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકાસનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekāsaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    એકાસનિયત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Ekāsaniyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અયઞ્ચ ગાથા પટિસમ્ભિદા ચતસ્સેતિગાથાય એકસમ્બન્ધા ભવિતં યુત્તા
    2. ayañca gāthā paṭisambhidā catassetigāthāya ekasambandhā bhavitaṃ yuttā



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. એકાસનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Ekāsaniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact