Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૪. એકાસનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    4. Ekāsaniyattheraapadānavaṇṇanā

    વરુણો નામ નામેનાતિઆદિકં આયસ્મતો એકાસનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે વરુણો નામ દેવરાજા હુત્વા નિબ્બત્તિ. સો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો ગન્ધમાલાદીહિ ગીતવાદિતેહિ ચ ઉપટ્ઠયમાનો સપરિવારો પૂજેસિ. તતો અપરભાગે ભગવતિ પરિનિબ્બુતે તસ્સ મહાબોધિરુક્ખં બુદ્ધદસ્સનં વિય સબ્બતૂરિયતાળાવચરેહિ સપરિવારો ઉપહારમકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન તતો કાલઙ્કત્વા નિમ્માનરતિદેવલોકે ઉપ્પજ્જિ. એવં દેવસમ્પત્તિમનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ મનુસ્સભૂતો ચક્કવત્તિસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સત્થુ સાસને પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Varuṇonāma nāmenātiādikaṃ āyasmato ekāsaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle varuṇo nāma devarājā hutvā nibbatti. So bhagavantaṃ disvā pasannamānaso gandhamālādīhi gītavāditehi ca upaṭṭhayamāno saparivāro pūjesi. Tato aparabhāge bhagavati parinibbute tassa mahābodhirukkhaṃ buddhadassanaṃ viya sabbatūriyatāḷāvacarehi saparivāro upahāramakāsi. So tena puññena tato kālaṅkatvā nimmānaratidevaloke uppajji. Evaṃ devasampattimanubhavitvā manussesu ca manussabhūto cakkavattisampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā satthu sāsane pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.

    ૩૧. સો પચ્છા સકકમ્મં સરિત્વા તં તથતો ઞત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો વરુણો નામ નામેનાતિઆદિમાહ. તત્થ યદા અહં સમ્બોધનત્થાય બુદ્ધં બોધિઞ્ચ પૂજેસિં, તદા વરુણો નામ દેવરાજા અહોસિન્તિ સમ્બન્ધો.

    31. So pacchā sakakammaṃ saritvā taṃ tathato ñatvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento varuṇo nāma nāmenātiādimāha. Tattha yadā ahaṃ sambodhanatthāya buddhaṃ bodhiñca pūjesiṃ, tadā varuṇo nāma devarājā ahosinti sambandho.

    ૩૪. ધરણીરુહપાદપન્તિ એત્થ રુક્ખલતાપબ્બતસત્થરતનાદયો ધારેતીતિ ધરણી, તસ્મિં રુહતિ પતિટ્ઠહતીતિ ધરણીરુહો. પાદેન પિવતીતિ પાદપો, સિઞ્ચિતસિઞ્ચિતોદકં પાદેન મૂલેન પિવતિ રુક્ખક્ખન્ધસાખાવિટપેહિ આપોરસં પત્થરિયતીતિ અત્થો, તં ધરણીરુહપાદપં બોધિરુક્ખન્તિ સમ્બન્ધો.

    34.Dharaṇīruhapādapanti ettha rukkhalatāpabbatasattharatanādayo dhāretīti dharaṇī, tasmiṃ ruhati patiṭṭhahatīti dharaṇīruho. Pādena pivatīti pādapo, siñcitasiñcitodakaṃ pādena mūlena pivati rukkhakkhandhasākhāviṭapehi āporasaṃ patthariyatīti attho, taṃ dharaṇīruhapādapaṃ bodhirukkhanti sambandho.

    ૩૫. સકકમ્માભિરદ્ધોતિ અત્તનો કુસલકમ્મેન અભિરદ્ધો પસન્નો ઉત્તમે બોધિમ્હિ પસન્નોતિ સમ્બન્ધો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    35.Sakakammābhiraddhoti attano kusalakammena abhiraddho pasanno uttame bodhimhi pasannoti sambandho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    એકાસનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Ekāsaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. એકાસનિયત્થેરઅપદાનં • 4. Ekāsaniyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact