Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. એકસઙ્ખિયત્થેરઅપદાનં

    2. Ekasaṅkhiyattheraapadānaṃ

    ૧૩.

    13.

    ‘‘વિપસ્સિનો ભગવતો, મહાબોધિમહો અહુ;

    ‘‘Vipassino bhagavato, mahābodhimaho ahu;

    મહાજના સમાગમ્મ, પૂજેન્તિ બોધિમુત્તમં.

    Mahājanā samāgamma, pūjenti bodhimuttamaṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘ન હિ તં ઓરકં મઞ્ઞે, બુદ્ધસેટ્ઠો ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Na hi taṃ orakaṃ maññe, buddhaseṭṭho bhavissati;

    યસ્સાયં ઈદિસા બોધિ, પૂજનીયા 1 ચ સત્થુનો.

    Yassāyaṃ īdisā bodhi, pūjanīyā 2 ca satthuno.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘તતો સઙ્ખં ગહેત્વાન, બોધિરુક્ખમુપટ્ઠહિં;

    ‘‘Tato saṅkhaṃ gahetvāna, bodhirukkhamupaṭṭhahiṃ;

    ધમન્તો સબ્બદિવસં, અવન્દિં બોધિમુત્તમં.

    Dhamanto sabbadivasaṃ, avandiṃ bodhimuttamaṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘આસન્નકે કતં કમ્મં, દેવલોકં અપાપયી;

    ‘‘Āsannake kataṃ kammaṃ, devalokaṃ apāpayī;

    કળેવરં મે પતિતં, દેવલોકે રમામહં.

    Kaḷevaraṃ me patitaṃ, devaloke ramāmahaṃ.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘સટ્ઠિતુરિયસહસ્સાનિ , તુટ્ઠહટ્ઠા પમોદિતા;

    ‘‘Saṭṭhituriyasahassāni , tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā;

    સદા મય્હં ઉપટ્ઠન્તિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Sadā mayhaṃ upaṭṭhanti, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘એકસત્તતિમે કપ્પે, રાજા આસિં સુદસ્સનો;

    ‘‘Ekasattatime kappe, rājā āsiṃ sudassano;

    ચાતુરન્તો વિજિતાવી, જમ્બુમણ્ડસ્સ ઇસ્સરો.

    Cāturanto vijitāvī, jambumaṇḍassa issaro.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘તતો અઙ્ગસતા તુરિયા 3, પરિવારેન્તિ મં સદા;

    ‘‘Tato aṅgasatā turiyā 4, parivārenti maṃ sadā;

    અનુભોમિ સકં કમ્મં, ઉપટ્ઠાનસ્સિદં ફલં.

    Anubhomi sakaṃ kammaṃ, upaṭṭhānassidaṃ phalaṃ.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    માતુકુચ્છિગતસ્સાપિ, વજ્જરે ભેરિયો સદા.

    Mātukucchigatassāpi, vajjare bheriyo sadā.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘ઉપટ્ઠિત્વાન સમ્બુદ્ધં, અનુભુત્વાન સમ્પદા;

    ‘‘Upaṭṭhitvāna sambuddhaṃ, anubhutvāna sampadā;

    સિવં સુખેમં અમતં, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.

    Sivaṃ sukhemaṃ amataṃ, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકસઙ્ખિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekasaṅkhiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    એકસઙ્ખિયત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Ekasaṅkhiyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ઈદિસો બોધિ, પૂજનીયો (સ્યા॰)
    2. īdiso bodhi, pūjanīyo (syā.)
    3. તૂરા (સી॰ ક॰)
    4. tūrā (sī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact