Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. એકત્થમ્ભિકત્થેરઅપદાનં

    2. Ekatthambhikattheraapadānaṃ

    ૧૩.

    13.

    ‘‘સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો, મહાપૂગગણો અહુ;

    ‘‘Siddhatthassa bhagavato, mahāpūgagaṇo ahu;

    સરણં ગતા ચ તે બુદ્ધં, સદ્દહન્તિ તથાગતં.

    Saraṇaṃ gatā ca te buddhaṃ, saddahanti tathāgataṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘સબ્બે સઙ્ગમ્મ મન્તેત્વા, માળં કુબ્બન્તિ સત્થુનો;

    ‘‘Sabbe saṅgamma mantetvā, māḷaṃ kubbanti satthuno;

    એકત્થમ્ભં અલભન્તા, વિચિનન્તિ બ્રહાવને.

    Ekatthambhaṃ alabhantā, vicinanti brahāvane.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘તેહં અરઞ્ઞે દિસ્વાન, ઉપગમ્મ ગણં તદા;

    ‘‘Tehaṃ araññe disvāna, upagamma gaṇaṃ tadā;

    અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, પરિપુચ્છિં ગણં અહં.

    Añjaliṃ paggahetvāna, paripucchiṃ gaṇaṃ ahaṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘તે મે પુટ્ઠા વિયાકંસુ, સીલવન્તો ઉપાસકા;

    ‘‘Te me puṭṭhā viyākaṃsu, sīlavanto upāsakā;

    માળં મયં કત્તુકામા, એકત્થમ્ભો ન લબ્ભતિ.

    Māḷaṃ mayaṃ kattukāmā, ekatthambho na labbhati.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘એકત્થમ્ભં મમં દેથ, અહં દસ્સામિ સત્થુનો;

    ‘‘Ekatthambhaṃ mamaṃ detha, ahaṃ dassāmi satthuno;

    આહરિસ્સામહં થમ્ભં, અપ્પોસ્સુક્કા ભવન્તુ તે 1.

    Āharissāmahaṃ thambhaṃ, appossukkā bhavantu te 2.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘તે મે થમ્ભં પવેચ્છિંસુ, પસન્ના તુટ્ઠમાનસા;

    ‘‘Te me thambhaṃ pavecchiṃsu, pasannā tuṭṭhamānasā;

    તતો પટિનિવત્તિત્વા, અગમંસુ સકં ઘરં.

    Tato paṭinivattitvā, agamaṃsu sakaṃ gharaṃ.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘અચિરં ગતે પૂગગણે, થમ્ભં અહાસહં તદા;

    ‘‘Aciraṃ gate pūgagaṇe, thambhaṃ ahāsahaṃ tadā;

    હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, પઠમં ઉસ્સપેસહં.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, paṭhamaṃ ussapesahaṃ.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘તેન ચિત્તપ્પસાદેન, વિમાનં ઉપપજ્જહં;

    ‘‘Tena cittappasādena, vimānaṃ upapajjahaṃ;

    ઉબ્બિદ્ધં ભવનં મય્હં, સત્તભૂમં 3 સમુગ્ગતં.

    Ubbiddhaṃ bhavanaṃ mayhaṃ, sattabhūmaṃ 4 samuggataṃ.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘વજ્જમાનાસુ ભેરીસુ, પરિચારેમહં સદા;

    ‘‘Vajjamānāsu bherīsu, paricāremahaṃ sadā;

    પઞ્ચપઞ્ઞાસકપ્પમ્હિ, રાજા આસિં યસોધરો.

    Pañcapaññāsakappamhi, rājā āsiṃ yasodharo.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘તત્થાપિ ભવનં મય્હં, સત્તભૂમં સમુગ્ગતં;

    ‘‘Tatthāpi bhavanaṃ mayhaṃ, sattabhūmaṃ samuggataṃ;

    કૂટાગારવરૂપેતં, એકત્થમ્ભં મનોરમં.

    Kūṭāgāravarūpetaṃ, ekatthambhaṃ manoramaṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘એકવીસતિકપ્પમ્હિ, ઉદેનો નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Ekavīsatikappamhi, udeno nāma khattiyo;

    તત્રાપિ ભવનં મય્હં, સત્તભૂમં સમુગ્ગતં.

    Tatrāpi bhavanaṃ mayhaṃ, sattabhūmaṃ samuggataṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    અનુભોમિ સુખં સબ્બં 5, એકત્થમ્ભસ્સિદં ફલં.

    Anubhomi sukhaṃ sabbaṃ 6, ekatthambhassidaṃ phalaṃ.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં થમ્ભમદદં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ thambhamadadaṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, એકત્થમ્ભસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekatthambhassidaṃ phalaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકત્થમ્ભિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekatthambhiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    એકત્થમ્ભિકત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Ekatthambhikattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ભવન્તુ વો (સી॰), ભવાથ વો (?)
    2. bhavantu vo (sī.), bhavātha vo (?)
    3. સતભૂમં (સી॰ ક॰)
    4. satabhūmaṃ (sī. ka.)
    5. સબ્બમેતં (સ્યા॰)
    6. sabbametaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. એકત્થમ્ભિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Ekatthambhikattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact