Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૨. એકત્થમ્ભિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    2. Ekatthambhikattheraapadānavaṇṇanā

    સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો એકત્થમ્ભદાયકથેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે વનકમ્મિકો હુત્વા એકસ્મિં વિભવસમ્પન્ને કુલે નિબ્બત્તો. તસ્મિં સમયે સબ્બે સદ્ધા પસન્ના ઉપાસકા એકચ્છન્દા ‘‘ભગવતો ઉપટ્ઠાનસાલં કરોમા’’તિ દબ્બસમ્ભારત્થાય વનં પવિસિત્વા તં ઉપાસકં દિસ્વા ‘‘અમ્હાકં એકં થમ્ભં દેથા’’તિ યાચિંસુ. સો તં પવત્તિં સુત્વા ‘‘તુમ્હે મા ચિન્તયિત્થા’’તિ તે સબ્બે ઉય્યોજેત્વા એકં સારમયં થમ્ભં ગહેત્વા સત્થુ દસ્સેત્વા તેસંયેવ અદાસિ. સો તેનેવ સોમનસ્સજાતો તદેવ મૂલં કત્વા અઞ્ઞાનિ દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા તતો ચુતો દેવલોકે નિબ્બત્તો અપરાપરં છસુ કામાવચરેસુ દિબ્બસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ અગ્ગચક્કવત્તિસમ્પત્તિં અનેકવારં અનુભવિત્વા અસઙ્ખ્યેય્યં પદેસરજ્જસમ્પત્તિઞ્ચ અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સદ્ધાસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો માતાપિતૂહિ સદ્ધિં ભગવતો સન્તિકે ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા લદ્ધૂપસમ્પદો કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા મનસિકરોન્તો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Siddhatthassa bhagavatotiādikaṃ āyasmato ekatthambhadāyakatherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle vanakammiko hutvā ekasmiṃ vibhavasampanne kule nibbatto. Tasmiṃ samaye sabbe saddhā pasannā upāsakā ekacchandā ‘‘bhagavato upaṭṭhānasālaṃ karomā’’ti dabbasambhāratthāya vanaṃ pavisitvā taṃ upāsakaṃ disvā ‘‘amhākaṃ ekaṃ thambhaṃ dethā’’ti yāciṃsu. So taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘tumhe mā cintayitthā’’ti te sabbe uyyojetvā ekaṃ sāramayaṃ thambhaṃ gahetvā satthu dassetvā tesaṃyeva adāsi. So teneva somanassajāto tadeva mūlaṃ katvā aññāni dānādīni puññāni katvā tato cuto devaloke nibbatto aparāparaṃ chasu kāmāvacaresu dibbasampattiyo anubhavitvā manussesu ca aggacakkavattisampattiṃ anekavāraṃ anubhavitvā asaṅkhyeyyaṃ padesarajjasampattiñca anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde saddhāsampanne ekasmiṃ kule nibbatto mātāpitūhi saddhiṃ bhagavato santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā laddhūpasampado kammaṭṭhānaṃ gahetvā manasikaronto nacirasseva arahā ahosi.

    ૧૩. સો એવં પત્તઅરહત્તો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સિદ્ધત્થસ્સાતિઆદિમાહ. તત્થ સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો ભગ્યસમ્પન્નસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ. મહાપૂગગણોતિ મહાઉપાસકસમૂહો અહુ અહોસીતિ અત્થો. સરણં ગતા ચ તે બુદ્ધન્તિ ‘‘બુદ્ધં સરણ’’ન્તિ ગતા ભજિંસુ જાનિંસુ વા તે ઉપાસકા. તથાગતં સદ્દહન્તિ બુદ્ધગુણં અત્તનો ચિત્તસન્તાને ઠપેન્તીતિ અત્થો.

    13. So evaṃ pattaarahatto attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento siddhatthassātiādimāha. Tattha siddhatthassa bhagavato bhagyasampannassa sammāsambuddhassa. Mahāpūgagaṇoti mahāupāsakasamūho ahu ahosīti attho. Saraṇaṃ gatā ca te buddhanti ‘‘buddhaṃ saraṇa’’nti gatā bhajiṃsu jāniṃsu vā te upāsakā. Tathāgataṃ saddahanti buddhaguṇaṃ attano cittasantāne ṭhapentīti attho.

    ૧૪. સબ્બે સઙ્ગમ્મ મન્તેત્વાતિ સબ્બે સમાગમ્મ સન્નિપતિત્વા મન્તેત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં સઞ્ઞાપેત્વા એકચ્છન્દા હુત્વા માળં ઉપટ્ઠાનસાલં સત્થુનો અત્થાય કુબ્બન્તિ કરોન્તીતિ અત્થો. દબ્બસમ્ભારેસુ એકત્થમ્ભં અલભન્તા બ્રહાવને મહાવને વિચિનન્તીતિ સમ્બન્ધો.

    14.Sabbe saṅgamma mantetvāti sabbe samāgamma sannipatitvā mantetvā aññamaññaṃ saññāpetvā ekacchandā hutvā māḷaṃ upaṭṭhānasālaṃ satthuno atthāya kubbanti karontīti attho. Dabbasambhāresu ekatthambhaṃ alabhantā brahāvane mahāvane vicinantīti sambandho.

    ૧૫. તેહં અરઞ્ઞે દિસ્વાનાતિ અહં તે ઉપાસકે અરઞ્ઞે દિસ્વાન ગણં સમૂહં ઉપગમ્મ સમીપં ગન્ત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન દસઙ્ગુલિસમોધાનં અઞ્જલિં સિરસિ કત્વા અહં ગણં ઉપાસકસમૂહં ‘‘તુમ્હે ઇમં વનં કિમત્થં આગતત્થા’’તિ તદા તસ્મિં કાલે પરિપુચ્છિન્તિ સમ્બન્ધો.

    15.Tehaṃaraññe disvānāti ahaṃ te upāsake araññe disvāna gaṇaṃ samūhaṃ upagamma samīpaṃ gantvā añjaliṃ paggahetvāna dasaṅgulisamodhānaṃ añjaliṃ sirasi katvā ahaṃ gaṇaṃ upāsakasamūhaṃ ‘‘tumhe imaṃ vanaṃ kimatthaṃ āgatatthā’’ti tadā tasmiṃ kāle paripucchinti sambandho.

    ૧૬. તે સીલવન્તો ઉપાસકા મે મયા પુટ્ઠા ‘‘માળં મયં કત્તુકામા હુત્વા એકત્થમ્ભો અમ્હેહિ ન લબ્ભતી’’તિ વિયાકંસુ વિસેસેન કથયિંસૂતિ સમ્બન્ધો.

    16.Te sīlavanto upāsakā me mayā puṭṭhā ‘‘māḷaṃ mayaṃ kattukāmā hutvā ekatthambho amhehi na labbhatī’’ti viyākaṃsu visesena kathayiṃsūti sambandho.

    ૧૭. મમં મય્હં એકત્થમ્ભં દેથ, અહં તં દસ્સામિ સત્થુનો સન્તિકં અહં થમ્ભં આહરિસ્સામિ, તે ભવન્તો થમ્ભહરણે અપ્પોસ્સુક્કા ઉસ્સાહરહિતા ભવન્તૂતિ સમ્બન્ધો.

    17.Mamaṃ mayhaṃ ekatthambhaṃ detha, ahaṃ taṃ dassāmi satthuno santikaṃ ahaṃ thambhaṃ āharissāmi, te bhavanto thambhaharaṇe appossukkā ussāharahitā bhavantūti sambandho.

    ૨૪. યં યં યોનુપપજ્જામીતિ યં યં યોનિં દેવત્તં અથ માનુસં ઉપગચ્છામીતિ અત્થો. ભુમ્મત્થે વા ઉપયોગવચનં, યસ્મિં યસ્મિં દેવલોકે વા મનુસ્સલોકે વાતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    24.Yaṃ yaṃ yonupapajjāmīti yaṃ yaṃ yoniṃ devattaṃ atha mānusaṃ upagacchāmīti attho. Bhummatthe vā upayogavacanaṃ, yasmiṃ yasmiṃ devaloke vā manussaloke vāti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    એકત્થમ્ભિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Ekatthambhikattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. એકત્થમ્ભિકત્થેરઅપદાનં • 2. Ekatthambhikattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact