Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪૪. એકવિહારિવગ્ગો

    44. Ekavihārivaggo

    ૧. એકવિહારિકત્થેરઅપદાનં

    1. Ekavihārikattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    .

    2.

    ‘‘નિપ્પપઞ્ચો નિરાલમ્બો, આકાસસમમાનસો;

    ‘‘Nippapañco nirālambo, ākāsasamamānaso;

    સુઞ્ઞતાબહુલો તાદી, અનિમિત્તરતો વસી.

    Suññatābahulo tādī, animittarato vasī.

    .

    3.

    ‘‘અસઙ્ગચિત્તો નિક્લેસો 1, અસંસટ્ઠો કુલે ગણે;

    ‘‘Asaṅgacitto nikleso 2, asaṃsaṭṭho kule gaṇe;

    મહાકારુણિકો વીરો, વિનયોપાયકોવિદો.

    Mahākāruṇiko vīro, vinayopāyakovido.

    .

    4.

    ‘‘ઉય્યુત્તો પરકિચ્ચેસુ, વિનયન્તો સદેવકે;

    ‘‘Uyyutto parakiccesu, vinayanto sadevake;

    નિબ્બાનગમનં મગ્ગં, ગતિં પઙ્કવિસોસનં.

    Nibbānagamanaṃ maggaṃ, gatiṃ paṅkavisosanaṃ.

    .

    5.

    ‘‘અમતં પરમસ્સાદં, જરામચ્ચુનિવારણં;

    ‘‘Amataṃ paramassādaṃ, jarāmaccunivāraṇaṃ;

    મહાપરિસમજ્ઝે સો, નિસિન્નો લોકતારકો.

    Mahāparisamajjhe so, nisinno lokatārako.

    .

    6.

    ‘‘કરવીકરુતો 3 નાથો, બ્રહ્મઘોસો તથાગતો;

    ‘‘Karavīkaruto 4 nātho, brahmaghoso tathāgato;

    ઉદ્ધરન્તો મહાદુગ્ગા, વિપ્પનટ્ઠે અનાયકે.

    Uddharanto mahāduggā, vippanaṭṭhe anāyake.

    .

    7.

    ‘‘દેસેન્તો વિરજં ધમ્મં, દિટ્ઠો મે લોકનાયકો;

    ‘‘Desento virajaṃ dhammaṃ, diṭṭho me lokanāyako;

    તસ્સ ધમ્મં સુણિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    .

    8.

    ‘‘પબ્બજિત્વા તદાપાહં, ચિન્તેન્તો જિનસાસનં;

    ‘‘Pabbajitvā tadāpāhaṃ, cintento jinasāsanaṃ;

    એકકોવ વને રમ્મે, વસિં સંસગ્ગપીળિતો.

    Ekakova vane ramme, vasiṃ saṃsaggapīḷito.

    .

    9.

    ‘‘સક્કાયવૂપકાસો મે, હેતુભૂતો મમાભવી 5;

    ‘‘Sakkāyavūpakāso me, hetubhūto mamābhavī 6;

    મનસો વૂપકાસસ્સ, સંસગ્ગભયદસ્સિનો.

    Manaso vūpakāsassa, saṃsaggabhayadassino.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા એકવિહારિકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekavihāriko thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    એકવિહારિકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Ekavihārikattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. નિલ્લેપો (સ્યા॰ ક॰)
    2. nillepo (syā. ka.)
    3. કરવીકરુદો (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    4. karavīkarudo (syā. pī. ka.)
    5. મમાગમી (સ્યા॰ પી॰)
    6. mamāgamī (syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact