Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. એકૂપોસથિકવગ્ગો

    2. Ekūposathikavaggo

    ૧. એકૂપોસથિકાથેરીઅપદાનં

    1. Ekūposathikātherīapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘નગરે બન્ધુમતિયા, બન્ધુમા નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, bandhumā nāma khattiyo;

    દિવસે પુણ્ણમાય સો, ઉપવસિ ઉપોસથં.

    Divase puṇṇamāya so, upavasi uposathaṃ.

    .

    2.

    ‘‘અહં તેન સમયેન, કુમ્ભદાસી અહં તહિં;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, kumbhadāsī ahaṃ tahiṃ;

    દિસ્વા સરાજકં સેનં, એવાહં ચિન્તયિં તદા.

    Disvā sarājakaṃ senaṃ, evāhaṃ cintayiṃ tadā.

    .

    3.

    ‘રાજાપિ રજ્જં છડ્ડેત્વા, ઉપવસિ ઉપોસથં;

    ‘Rājāpi rajjaṃ chaḍḍetvā, upavasi uposathaṃ;

    સફલં નૂન તં કમ્મં, જનકાયો પમોદિતો’.

    Saphalaṃ nūna taṃ kammaṃ, janakāyo pamodito’.

    .

    4.

    ‘‘યોનિસો પચ્ચવેક્ખિત્વા, દુગ્ગચ્ચઞ્ચ 1 દલિદ્દતં 2;

    ‘‘Yoniso paccavekkhitvā, duggaccañca 3 daliddataṃ 4;

    માનસં સમ્પહંસિત્વા, ઉપવસિં ઉપોસથં.

    Mānasaṃ sampahaṃsitvā, upavasiṃ uposathaṃ.

    .

    5.

    ‘‘અહં ઉપોસથં કત્વા, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને;

    ‘‘Ahaṃ uposathaṃ katvā, sammāsambuddhasāsane;

    તેન કમ્મેન સુકતેન, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Tena kammena sukatena, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    .

    6.

    ‘‘તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, ઉબ્ભયોજનમુગ્ગતં 5;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, ubbhayojanamuggataṃ 6;

    કૂટાગારવરૂપેતં, મહાસનસુભૂસિતં.

    Kūṭāgāravarūpetaṃ, mahāsanasubhūsitaṃ.

    .

    7.

    ‘‘અચ્છરા સતસહસ્સા, ઉપતિટ્ઠન્તિ મં સદા;

    ‘‘Accharā satasahassā, upatiṭṭhanti maṃ sadā;

    અઞ્ઞે દેવે અતિક્કમ્મ, અતિરોચામિ સબ્બદા.

    Aññe deve atikkamma, atirocāmi sabbadā.

    .

    8.

    ‘‘ચતુસટ્ઠિ દેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Catusaṭṭhi devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    તેસટ્ઠિ ચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં.

    Tesaṭṭhi cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    .

    9.

    ‘‘સુવણ્ણવણ્ણા હુત્વાન, ભવેસુ સંસરામહં;

    ‘‘Suvaṇṇavaṇṇā hutvāna, bhavesu saṃsarāmahaṃ;

    સબ્બત્થ પવરા હોમિ, ઉપોસથસ્સિદં ફલં.

    Sabbattha pavarā homi, uposathassidaṃ phalaṃ.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘હત્થિયાનં અસ્સયાનં, રથયાનઞ્ચ સીવિકં 7;

    ‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, rathayānañca sīvikaṃ 8;

    લભામિ સબ્બમેવેતં, ઉપોસથસ્સિદં ફલં.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, uposathassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘સોણ્ણમયં રૂપિમયં, અથોપિ ફલિકામયં;

    ‘‘Soṇṇamayaṃ rūpimayaṃ, athopi phalikāmayaṃ;

    લોહિતઙ્ગમયઞ્ચેવ, સબ્બં પટિલભામહં.

    Lohitaṅgamayañceva, sabbaṃ paṭilabhāmahaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘કોસેય્યકમ્બલિયાનિ , ખોમકપ્પાસિકાનિ ચ;

    ‘‘Koseyyakambaliyāni , khomakappāsikāni ca;

    મહગ્ઘાનિ ચ વત્થાનિ, સબ્બં પટિલભામહં.

    Mahagghāni ca vatthāni, sabbaṃ paṭilabhāmahaṃ.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘અન્નં પાનં ખાદનીયં, વત્થસેનાસનાનિ ચ;

    ‘‘Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, vatthasenāsanāni ca;

    સબ્બમેતં પટિલભે, ઉપોસથસ્સિદં ફલં.

    Sabbametaṃ paṭilabhe, uposathassidaṃ phalaṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘વરગન્ધઞ્ચ માલઞ્ચ, ચુણ્ણકઞ્ચ વિલેપનં;

    ‘‘Varagandhañca mālañca, cuṇṇakañca vilepanaṃ;

    સબ્બમેતં પટિલભે, ઉપોસથસ્સિદં ફલં.

    Sabbametaṃ paṭilabhe, uposathassidaṃ phalaṃ.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘કૂટાગારઞ્ચ પાસાદં, મણ્ડપં હમ્મિયં ગુહં;

    ‘‘Kūṭāgārañca pāsādaṃ, maṇḍapaṃ hammiyaṃ guhaṃ;

    સબ્બમેતં પટિલભે, ઉપોસથસ્સિદં ફલં.

    Sabbametaṃ paṭilabhe, uposathassidaṃ phalaṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘જાતિયા સત્તવસ્સાહં, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Jātiyā sattavassāhaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    અડ્ઢમાસે અસમ્પત્તે, અરહત્તમપાપુણિં.

    Aḍḍhamāse asampatte, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઉપોસથસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, uposathassidaṃ phalaṃ.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં એકૂપોસથિકા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ ekūposathikā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    એકૂપોસથિકાથેરિયાપદાનં પઠમં.

    Ekūposathikātheriyāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. દુગ્ગતિઞ્ચ (સ્યા॰)
    2. દળિદ્દતં (સી॰)
    3. duggatiñca (syā.)
    4. daḷiddataṃ (sī.)
    5. ઉદ્ધં યોજનમુગ્ગતં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. uddhaṃ yojanamuggataṃ (sī. syā. pī.)
    7. કેવલં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. kevalaṃ (sī. syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact