Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    એકુત્તરનયકથા

    Ekuttaranayakathā

    ૪૦૫.

    405.

    કતિ આપત્તિયો હોન્તિ, સમુટ્ઠાનેન આદિના?

    Kati āpattiyo honti, samuṭṭhānena ādinā?

    પઞ્ચ આપત્તિયો હોન્તિ, કુટિં સંયાચિકાય તુ.

    Pañca āpattiyo honti, kuṭiṃ saṃyācikāya tu.

    ૪૦૬.

    406.

    કરોતો પન તિસ્સોવ, પયોગે દુક્કટાદયો;

    Karoto pana tissova, payoge dukkaṭādayo;

    વિકાલે પન પાચિત્તિ, તથા અઞ્ઞાતિહત્થતો.

    Vikāle pana pācitti, tathā aññātihatthato.

    ૪૦૭.

    407.

    ગહેત્વા ભુઞ્જતો વુત્તં, પાટિદેસનિયમ્પિ ચ;

    Gahetvā bhuñjato vuttaṃ, pāṭidesaniyampi ca;

    પઞ્ચિમાપત્તિયો હોન્તિ, સમુટ્ઠાનેન આદિના.

    Pañcimāpattiyo honti, samuṭṭhānena ādinā.

    ૪૦૮.

    408.

    કતિ =૦૪ આપત્તિયો હોન્તિ, દુતિયેન તુવં ભણ?

    Kati =04 āpattiyo honti, dutiyena tuvaṃ bhaṇa?

    આપત્તિયો ચતસ્સોવ, હોન્તીતિ પરિદીપયે.

    Āpattiyo catassova, hontīti paridīpaye.

    ૪૦૯.

    409.

    ‘‘કુટિં મમ કરોથા’’તિ, સમાદિસતિ ભિક્ખુ ચે;

    ‘‘Kuṭiṃ mama karothā’’ti, samādisati bhikkhu ce;

    કરોન્તિ ચે કુટિં તસ્સ, વિપન્નં સબ્બથા પન.

    Karonti ce kuṭiṃ tassa, vipannaṃ sabbathā pana.

    ૪૧૦.

    410.

    તિસ્સો પુરિમનિદ્દિટ્ઠા, પયોગે દુક્કટાદયો;

    Tisso purimaniddiṭṭhā, payoge dukkaṭādayo;

    પદસોધમ્મમૂલેન, ચતસ્સોવ ભવન્તિમા.

    Padasodhammamūlena, catassova bhavantimā.

    ૪૧૧.

    411.

    તતિયેન કતિ જાયન્તિ, સમુટ્ઠાનેન મે ભણ?

    Tatiyena kati jāyanti, samuṭṭhānena me bhaṇa?

    તતિયેન તુવં બ્રૂમિ, પઞ્ચધાપત્તિયો સિયું.

    Tatiyena tuvaṃ brūmi, pañcadhāpattiyo siyuṃ.

    ૪૧૨.

    412.

    ભિક્ખુ સંવિદહિત્વાન;

    Bhikkhu saṃvidahitvāna;

    કરોતિ ચ કુટિં સચે;

    Karoti ca kuṭiṃ sace;

    તિસ્સો આપત્તિયો હોન્તિ;

    Tisso āpattiyo honti;

    પયોગે દુક્કટાદયો.

    Payoge dukkaṭādayo.

    ૪૧૩.

    413.

    પણીતભોજનં વત્વા, હોતિ પાચિત્તિ ભુઞ્જતો;

    Paṇītabhojanaṃ vatvā, hoti pācitti bhuñjato;

    ભિક્ખુનિં ન નિવારેત્વા, પાટિદેસનિયં સિયા.

    Bhikkhuniṃ na nivāretvā, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    ૪૧૪.

    414.

    સિયું કતિ ચતુત્થેન, સમુટ્ઠાનેન મે ભણ?

    Siyuṃ kati catutthena, samuṭṭhānena me bhaṇa?

    છળેવાપત્તિયો હોન્તિ, મેથુનં યદિ સેવતિ.

    Chaḷevāpattiyo honti, methunaṃ yadi sevati.

    ૪૧૫.

    415.

    હોતિ પારાજિકં તસ્સ, કુટિં સંયાચિકાય તુ;

    Hoti pārājikaṃ tassa, kuṭiṃ saṃyācikāya tu;

    કરોતો પન તિસ્સોવ, પયોગે દુક્કટાદયો.

    Karoto pana tissova, payoge dukkaṭādayo.

    ૪૧૬.

    416.

    વિકાલે પન પાચિત્તિ, તથા અઞ્ઞાતિહત્થતો;

    Vikāle pana pācitti, tathā aññātihatthato;

    ગહેત્વા ભુઞ્જતો વુત્તં, પાટિદેસનિયમ્પિ ચ.

    Gahetvā bhuñjato vuttaṃ, pāṭidesaniyampi ca.

    ૪૧૭.

    417.

    કતિ આપત્તિયો હોન્તિ, પઞ્ચમેન? છ હોન્તિ હિ;

    Kati āpattiyo honti, pañcamena? Cha honti hi;

    મનુસ્સુત્તરિધમ્મં તુ, વદં પારાજિકં ફુસે.

    Manussuttaridhammaṃ tu, vadaṃ pārājikaṃ phuse.

    ૪૧૮.

    418.

    ‘‘કુટિં મમ કરોથા’’તિ;

    ‘‘Kuṭiṃ mama karothā’’ti;

    સમાદિસતિ ભિક્ખુ ચે;

    Samādisati bhikkhu ce;

    કરોન્તિ ચે કુટિં તિસ્સો;

    Karonti ce kuṭiṃ tisso;

    હોન્તિ તા દુક્કટાદયો.

    Honti tā dukkaṭādayo.

    ૪૧૯.

    419.

    વાચેતિ પદસો ધમ્મં, હોતિ પાચિત્તિ ભિક્ખુનો;

    Vāceti padaso dhammaṃ, hoti pācitti bhikkhuno;

    દવકમ્યતા વદન્તસ્સ, તસ્સ દુબ્ભાસિતં સિયા.

    Davakamyatā vadantassa, tassa dubbhāsitaṃ siyā.

    ૪૨૦.

    420.

    સમુટ્ઠાનેન =૦૫ છટ્ઠેન, કતિ આપત્તિયો સિયું?

    Samuṭṭhānena =05 chaṭṭhena, kati āpattiyo siyuṃ?

    છ ચ સંવિદહિત્વાન, ભણ્ડં હરતિ ચે ચુતો.

    Cha ca saṃvidahitvāna, bhaṇḍaṃ harati ce cuto.

    ૪૨૧.

    421.

    ‘‘કુટિં મમ કરોથા’’તિ;

    ‘‘Kuṭiṃ mama karothā’’ti;

    સમાદિસતિ ભિક્ખુ ચે;

    Samādisati bhikkhu ce;

    કરોન્તિ ચે કુટિં તિસ્સો;

    Karonti ce kuṭiṃ tisso;

    હોન્તિ તા દુક્કટાદયો.

    Honti tā dukkaṭādayo.

    ૪૨૨.

    422.

    પણીતભોજનં વત્વા, હોતિ પાચિત્તિ ભુઞ્જતો;

    Paṇītabhojanaṃ vatvā, hoti pācitti bhuñjato;

    ભિક્ખુનિં ન નિવારેત્વા, પાટિદેસનિયં સિયા.

    Bhikkhuniṃ na nivāretvā, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    ૪૨૩.

    423.

    ઇધ યો વિમતૂપરમં પરમં;

    Idha yo vimatūparamaṃ paramaṃ;

    ઇમમુત્તરમુત્તરતિ;

    Imamuttaramuttarati;

    વિનયં સુનયં સુનયેન યુતો;

    Vinayaṃ sunayaṃ sunayena yuto;

    સ ચ દુત્તરમુત્તરમુત્તરતિ.

    Sa ca duttaramuttaramuttarati.

    આપત્તિસમુટ્ઠાનકથા.

    Āpattisamuṭṭhānakathā.

    ૪૨૪.

    424.

    ઇતો પરં પવક્ખામિ, પરમેકુત્તરં નયં;

    Ito paraṃ pavakkhāmi, paramekuttaraṃ nayaṃ;

    અવિક્ખિત્તેન ચિત્તેન, તં સુણાથ સમાહિતા.

    Avikkhittena cittena, taṃ suṇātha samāhitā.

    ૪૨૫.

    425.

    કે આપત્તિકરા ધમ્મા, અનાપત્તિકરાપિ કે?

    Ke āpattikarā dhammā, anāpattikarāpi ke?

    કા પનાપત્તિયો નામ, લહુકા ગરુકાપિ કા?

    Kā panāpattiyo nāma, lahukā garukāpi kā?

    ૪૨૬.

    426.

    સાવસેસા ચ કાપત્તિ, કા નામાનવસેસકા?

    Sāvasesā ca kāpatti, kā nāmānavasesakā?

    દુટ્ઠુલ્લા નામ કાપત્તિ, અદુટ્ઠુલ્લાપિ નામ કા?

    Duṭṭhullā nāma kāpatti, aduṭṭhullāpi nāma kā?

    ૪૨૭.

    427.

    નિયતા નામ કાપત્તિ, કા પનાનિયતાપિ ચ?

    Niyatā nāma kāpatti, kā panāniyatāpi ca?

    દેસનાગામિની કા ચ, કા ચાદેસનગામિની?

    Desanāgāminī kā ca, kā cādesanagāminī?

    ૪૨૮.

    428.

    સમુટ્ઠાનાનિ આપત્તિ-કરા ધમ્માતિ દીપિતા;

    Samuṭṭhānāni āpatti-karā dhammāti dīpitā;

    અનાપત્તિકરા ધમ્મા, સમથા સત્ત દસ્સિતા.

    Anāpattikarā dhammā, samathā satta dassitā.

    ૪૨૯.

    429.

    પારાજિકાદયો સત્ત-વિધા આપત્તિયો સિયું;

    Pārājikādayo satta-vidhā āpattiyo siyuṃ;

    લહુકા તત્થ પઞ્ચેવ, હોન્તિ થુલ્લચ્ચયાદયો.

    Lahukā tattha pañceva, honti thullaccayādayo.

    ૪૩૦.

    430.

    પારાજિકં ઠપેત્વાન, સાવસેસાવસેસકા;

    Pārājikaṃ ṭhapetvāna, sāvasesāvasesakā;

    એકા પારાજિકાપત્તિ, મતા અનવસેસકા.

    Ekā pārājikāpatti, matā anavasesakā.

    ૪૩૧.

    431.

    ‘‘દુટ્ઠુલ્લા’’તિ =૦૬ ચ નિદ્દિટ્ઠા, દુવિધાપત્તિઆદિતો;

    ‘‘Duṭṭhullā’’ti =06 ca niddiṭṭhā, duvidhāpattiādito;

    સેસા પઞ્ચવિધાપત્તિ, ‘‘અદુટ્ઠુલ્લા’’તિ દીપિતા.

    Sesā pañcavidhāpatti, ‘‘aduṭṭhullā’’ti dīpitā.

    ૪૩૨.

    432.

    પઞ્ચાનન્તરિયસંયુત્તા, નિયતાનિયતેતરા;

    Pañcānantariyasaṃyuttā, niyatāniyatetarā;

    દેસનાગામિની પઞ્ચ, દ્વે પનાદેસગામિકા.

    Desanāgāminī pañca, dve panādesagāmikā.

    એકકકથા.

    Ekakakathā.

    ૪૩૩.

    433.

    અભબ્બાપત્તિકો કો ચ, ભબ્બાપત્તિકપુગ્ગલો?

    Abhabbāpattiko ko ca, bhabbāpattikapuggalo?

    ઉપસમ્પદકમ્મં તુ, સત્થુના કસ્સ વારિતં?

    Upasampadakammaṃ tu, satthunā kassa vāritaṃ?

    ૪૩૪.

    434.

    આપત્તિમાપજ્જિતું દ્વેવ લોકે;

    Āpattimāpajjituṃ dveva loke;

    બુદ્ધા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા અભબ્બા;

    Buddhā ca paccekabuddhā abhabbā;

    આપત્તિમાપજ્જિતું દ્વેવ લોકે;

    Āpattimāpajjituṃ dveva loke;

    ભિક્ખૂ ચ ભબ્બા અથ ભિક્ખુની ચ.

    Bhikkhū ca bhabbā atha bhikkhunī ca.

    ૪૩૫.

    435.

    અદ્ધવિહીનો અઙ્ગવિહીનો;

    Addhavihīno aṅgavihīno;

    વત્થુવિપન્નો દુક્કટકારી;

    Vatthuvipanno dukkaṭakārī;

    નો પરિપુણ્ણો યાચતિ યો નો;

    No paripuṇṇo yācati yo no;

    તસ્સુપસમ્પદા પટિસિદ્ધા.

    Tassupasampadā paṭisiddhā.

    ૪૩૬.

    436.

    અત્થાપત્તિ હવે લદ્ધ-સમાપત્તિસ્સ ભિક્ખુનો;

    Atthāpatti have laddha-samāpattissa bhikkhuno;

    અત્થાપત્તિ હિ નો લદ્ધ-સમાપત્તિસ્સ દીપિતા.

    Atthāpatti hi no laddha-samāpattissa dīpitā.

    ૪૩૭.

    437.

    ભૂતસ્સારોચનં લદ્ધ-સમાપત્તિસ્સ નિદ્દિસે;

    Bhūtassārocanaṃ laddha-samāpattissa niddise;

    અભૂતારોચનાપત્તિ, અસમાપત્તિલાભિનો.

    Abhūtārocanāpatti, asamāpattilābhino.

    ૪૩૮.

    438.

    અત્થિ સદ્ધમ્મસંયુત્તા, અસદ્ધમ્મયુતાપિ ચ;

    Atthi saddhammasaṃyuttā, asaddhammayutāpi ca;

    સપરિક્ખારસંયુત્તા, પરસન્તકસંયુતા.

    Saparikkhārasaṃyuttā, parasantakasaṃyutā.

    ૪૩૯.

    439.

    પદસોધમ્મમૂલાદી, સદ્ધમ્મપટિસંયુતા;

    Padasodhammamūlādī, saddhammapaṭisaṃyutā;

    દુટ્ઠુલ્લવાચસંયુત્તા, અસદ્ધમ્મયુતા સિયા.

    Duṭṭhullavācasaṃyuttā, asaddhammayutā siyā.

    ૪૪૦.

    440.

    અતિરેકદસાહં તુ, ઠપને ચીવરાદિનો;

    Atirekadasāhaṃ tu, ṭhapane cīvarādino;

    અનિસ્સજ્જિત્વા ભોગે ચ, સપરિક્ખારસંયુતા.

    Anissajjitvā bhoge ca, saparikkhārasaṃyutā.

    ૪૪૧.

    441.

    સઙ્ઘસ્સ મઞ્ચપીઠાદિં, અજ્ઝોકાસત્થરેપિ ચ;

    Saṅghassa mañcapīṭhādiṃ, ajjhokāsattharepi ca;

    અનાપુચ્છાવ ગમને, પરસન્તકસંયુતા.

    Anāpucchāva gamane, parasantakasaṃyutā.

    ૪૪૨.

    442.

    કથઞ્હિ =૦૭ ભણતો સચ્ચં, ગરુકં હોતિ ભિક્ખુનો?

    Kathañhi =07 bhaṇato saccaṃ, garukaṃ hoti bhikkhuno?

    કથં મુસા ભણન્તસ્સ, લહુકાપત્તિ જાયતે?

    Kathaṃ musā bhaṇantassa, lahukāpatti jāyate?

    ૪૪૩.

    443.

    ‘‘સિખરણી’’તિ સચ્ચં તુ, ભણતો ગરુકં સિયા;

    ‘‘Sikharaṇī’’ti saccaṃ tu, bhaṇato garukaṃ siyā;

    સમ્પજાનમુસાવાદે, પાચિત્તિ લહુકા ભવે.

    Sampajānamusāvāde, pācitti lahukā bhave.

    ૪૪૪.

    444.

    કથં મુસા ભણન્તસ્સ, ગરુકં હોતિ ભિક્ખુનો?

    Kathaṃ musā bhaṇantassa, garukaṃ hoti bhikkhuno?

    કથઞ્ચ ભણતો સચ્ચં, આપત્તિ લહુકા સિયા?

    Kathañca bhaṇato saccaṃ, āpatti lahukā siyā?

    ૪૪૫.

    445.

    અભૂતારોચને તસ્સ, ગરુકાપત્તિ દીપિતા;

    Abhūtārocane tassa, garukāpatti dīpitā;

    ભૂતસ્સારોચને સચ્ચં, વદતો લહુકા સિયા.

    Bhūtassārocane saccaṃ, vadato lahukā siyā.

    ૪૪૬.

    446.

    કથં ભૂમિગતો દોસં, ન વેહાસગતો ફુસે?

    Kathaṃ bhūmigato dosaṃ, na vehāsagato phuse?

    કથં વેહાસગો દોસં, ન ચ ભૂમિગતો ફુસે?

    Kathaṃ vehāsago dosaṃ, na ca bhūmigato phuse?

    ૪૪૭.

    447.

    સઙ્ઘકમ્મં વિકોપેતું, હત્થપાસં જહં ફુસે;

    Saṅghakammaṃ vikopetuṃ, hatthapāsaṃ jahaṃ phuse;

    કેસમત્તમ્પિ આકાસે, તિટ્ઠતો નત્થિ વજ્જતા.

    Kesamattampi ākāse, tiṭṭhato natthi vajjatā.

    ૪૪૮.

    448.

    આહચ્ચપાદકં મઞ્ચં, વેહાસકુટિયૂપરિ;

    Āhaccapādakaṃ mañcaṃ, vehāsakuṭiyūpari;

    પીઠં વાભિનિસીદન્તો, આપજ્જતિ ન ભૂમિતો.

    Pīṭhaṃ vābhinisīdanto, āpajjati na bhūmito.

    ૪૪૯.

    449.

    પવિસન્તો કથં ભિક્ખુ, આપજ્જતિ, ન નિક્ખમં?

    Pavisanto kathaṃ bhikkhu, āpajjati, na nikkhamaṃ?

    પવિસન્તો કથં ભિક્ખુ, પવિસન્તો ન ચેવ તં?

    Pavisanto kathaṃ bhikkhu, pavisanto na ceva taṃ?

    ૪૫૦.

    450.

    સછત્તુપાહનો વત્ત-મપૂરેત્વાન કેવલં;

    Sachattupāhano vatta-mapūretvāna kevalaṃ;

    પવિસન્તો પનાપત્તિં, આપજ્જતિ, ન નિક્ખમં.

    Pavisanto panāpattiṃ, āpajjati, na nikkhamaṃ.

    ૪૫૧.

    451.

    ગમિકો ગમિકવત્તાનિ, અપૂરેત્વાન નિક્ખમં;

    Gamiko gamikavattāni, apūretvāna nikkhamaṃ;

    નિક્ખમન્તોવ આપત્તિં, ફુસેય્ય, પવિસં ન ચ.

    Nikkhamantova āpattiṃ, phuseyya, pavisaṃ na ca.

    ૪૫૨.

    452.

    આદિયન્તો પનાપત્તિં, આપજ્જતિ કથં વદ?

    Ādiyanto panāpattiṃ, āpajjati kathaṃ vada?

    તથેવાનાદિયન્તોપિ, આપજ્જતિ કથં વદ?

    Tathevānādiyantopi, āpajjati kathaṃ vada?

    ૪૫૩.

    453.

    ભિક્ખુની અતિગમ્ભીરં, યા કાચુદકસુદ્ધિકં;

    Bhikkhunī atigambhīraṃ, yā kācudakasuddhikaṃ;

    આદિયન્તી પનાપત્તિં, આપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Ādiyantī panāpattiṃ, āpajjati, na saṃsayo.

    ૪૫૪.

    454.

    અનાદિયિત્વા દુબ્બણ્ણ-કરણં પન ચીવરં;

    Anādiyitvā dubbaṇṇa-karaṇaṃ pana cīvaraṃ;

    યેવં અનાદિયન્તોવ, આપજ્જતિ હિ નામ સો.

    Yevaṃ anādiyantova, āpajjati hi nāma so.

    ૪૫૫.

    455.

    સમાદિયન્તો આપત્તિં, આપજ્જતિ કથં પન?

    Samādiyanto āpattiṃ, āpajjati kathaṃ pana?

    તથાસમાદિયન્તોપિ, આપજ્જતિ કથં પન?

    Tathāsamādiyantopi, āpajjati kathaṃ pana?

    ૪૫૬.

    456.

    યો =૦૮ હિ મૂગબ્બતાદીનિ, વતાનિધ સમાદિયં;

    Yo =08 hi mūgabbatādīni, vatānidha samādiyaṃ;

    સમાદિયન્તો આપત્તિં, આપજ્જતિ હિ નામ સો.

    Samādiyanto āpattiṃ, āpajjati hi nāma so.

    ૪૫૭.

    457.

    યો હિ કમ્મકતો ભિક્ખુ, વુત્તં વત્તં પનત્તનો;

    Yo hi kammakato bhikkhu, vuttaṃ vattaṃ panattano;

    તઞ્ચાસમાદિયન્તોવ, આપજ્જતિ હિ નામ સો.

    Tañcāsamādiyantova, āpajjati hi nāma so.

    ૪૫૮.

    458.

    કરોન્તોવ પનાપત્તિં, કથમાપજ્જતે નરો?

    Karontova panāpattiṃ, kathamāpajjate naro?

    ન કરોન્તો કથં નામ, સમણો દોસવા સિયા?

    Na karonto kathaṃ nāma, samaṇo dosavā siyā?

    ૪૫૯.

    459.

    ભણ્ડાગારિકકમ્મઞ્ચ, વેજ્જકમ્મઞ્ચ ચીવરં;

    Bhaṇḍāgārikakammañca, vejjakammañca cīvaraṃ;

    અઞ્ઞાતિકાય સિબ્બન્તો, કરં આપજ્જતે નરો.

    Aññātikāya sibbanto, karaṃ āpajjate naro.

    ૪૬૦.

    460.

    ઉપજ્ઝાયસ્સ વત્તાનિ, વત્તાનિ ઇતરસ્સ વા;

    Upajjhāyassa vattāni, vattāni itarassa vā;

    અકરોન્તો પનાપત્તિં, આપજ્જતિ હિ નામ સો.

    Akaronto panāpattiṃ, āpajjati hi nāma so.

    ૪૬૧.

    461.

    દેન્તો આપજ્જતાપત્તિં, ન દેન્તોપિ કથં ભણ?

    Dento āpajjatāpattiṃ, na dentopi kathaṃ bhaṇa?

    અઞ્ઞાતિકાય યં કિઞ્ચિ, ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા પન.

    Aññātikāya yaṃ kiñci, bhikkhu bhikkhuniyā pana.

    ૪૬૨.

    462.

    ચીવરં દદમાનો હિ, દેન્તો આપજ્જતે પન;

    Cīvaraṃ dadamāno hi, dento āpajjate pana;

    તથન્તેવાસિકાદીનં, અદેન્તો ચીવરાદિકં.

    Tathantevāsikādīnaṃ, adento cīvarādikaṃ.

    ૪૬૩.

    463.

    અત્તસન્નિસ્સિતા અત્થિ, તથેવ પરનિસ્સિતા;

    Attasannissitā atthi, tatheva paranissitā;

    મુદુલમ્બાદિનો અત્તા, સેસા હિ પરનિસ્સિતા.

    Mudulambādino attā, sesā hi paranissitā.

    ૪૬૪.

    464.

    કથઞ્ચ પટિગણ્હન્તો, આપજ્જતિ હિ વજ્જતં?

    Kathañca paṭigaṇhanto, āpajjati hi vajjataṃ?

    કથમપ્પટિગણ્હન્તો, આપજ્જતિ હિ વજ્જતં?

    Kathamappaṭigaṇhanto, āpajjati hi vajjataṃ?

    ૪૬૫.

    465.

    ચીવરં પટિગણ્હન્તો, ભિક્ખુ અઞ્ઞાતિહત્થતો;

    Cīvaraṃ paṭigaṇhanto, bhikkhu aññātihatthato;

    ઓવાદઞ્ચ ન ગણ્હન્તો, આપજ્જતિ હિ વજ્જતં.

    Ovādañca na gaṇhanto, āpajjati hi vajjataṃ.

    ૪૬૬.

    466.

    કથઞ્ચ પરિભોગેન, આપજ્જતિ તપોધનો?

    Kathañca paribhogena, āpajjati tapodhano?

    કથં ન પરિભોગેન, આપજ્જતિ તપોધનો?

    Kathaṃ na paribhogena, āpajjati tapodhano?

    ૪૬૭.

    467.

    યો હિ નિસ્સગ્ગિયં વત્થું, અચ્ચજિત્વા નિસેવતિ;

    Yo hi nissaggiyaṃ vatthuṃ, accajitvā nisevati;

    અયં તુ પરિભોગેન, આપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Ayaṃ tu paribhogena, āpajjati, na saṃsayo.

    ૪૬૮.

    468.

    અતિક્કમેન્તી સઙ્ઘાટિ-ચારં પઞ્ચાહિકં પન;

    Atikkamentī saṅghāṭi-cāraṃ pañcāhikaṃ pana;

    અયં તુ પરિભોગેન, આપજ્જતિ હિ ભિક્ખુની.

    Ayaṃ tu paribhogena, āpajjati hi bhikkhunī.

    ૪૬૯.

    469.

    દિવાપજ્જતિ નો રત્તિં, રત્તિમેવ ચ નો દિવા;

    Divāpajjati no rattiṃ, rattimeva ca no divā;

    દ્વારં અસંવરિત્વાન, સેન્તો આપજ્જતે દિવા.

    Dvāraṃ asaṃvaritvāna, sento āpajjate divā.

    ૪૭૦.

    470.

    સગારસેય્યકં =૦૯ રત્તિં, આપજ્જતિ હિ નો દિવા;

    Sagāraseyyakaṃ =09 rattiṃ, āpajjati hi no divā;

    અરુણુગ્ગે પનાપત્તિ, કથં ન અરુણુગ્ગમે?

    Aruṇugge panāpatti, kathaṃ na aruṇuggame?

    ૪૭૧.

    471.

    એકછારત્તસત્તાહ-દસાહાદિઅતિક્કમે;

    Ekachārattasattāha-dasāhādiatikkame;

    ફુસન્તો વુત્તમાપત્તિં, આપજ્જત્યરુણુગ્ગમે.

    Phusanto vuttamāpattiṃ, āpajjatyaruṇuggame.

    ૪૭૨.

    472.

    પવારેત્વાન ભુઞ્જન્તો, ફુસે ન અરુણુગ્ગમે;

    Pavāretvāna bhuñjanto, phuse na aruṇuggame;

    છિન્દન્તસ્સ સિયાપત્તિ, કથમચ્છિન્દતો સિયા?

    Chindantassa siyāpatti, kathamacchindato siyā?

    ૪૭૩.

    473.

    છિન્દન્તો ભૂતગામઞ્ચ, અઙ્ગજાતઞ્ચ અત્તનો;

    Chindanto bhūtagāmañca, aṅgajātañca attano;

    પારાજિકઞ્ચ પાચિત્તિં, ફુસે થુલ્લચ્ચયમ્પિ ચ.

    Pārājikañca pācittiṃ, phuse thullaccayampi ca.

    ૪૭૪.

    474.

    ન છિન્દન્તો નખે કેસે, આપજ્જતિ હિ નામ સો;

    Na chindanto nakhe kese, āpajjati hi nāma so;

    છાદેન્તોપજ્જતાપત્તિં, નચ્છાદેન્તો કથં પન?

    Chādentopajjatāpattiṃ, nacchādento kathaṃ pana?

    ૪૭૫.

    475.

    છાદેન્તો પન આપત્તિં, છાદેન્તોપજ્જતે નરો;

    Chādento pana āpattiṃ, chādentopajjate naro;

    આપજ્જતિ પનચ્છિન્નો, નચ્છાદેન્તો તિણાદિના.

    Āpajjati panacchinno, nacchādento tiṇādinā.

    ૪૭૬.

    476.

    આપજ્જતિ હિ ધારેન્તો, ન ધારેન્તો કથં પન?

    Āpajjati hi dhārento, na dhārento kathaṃ pana?

    ધારેન્તો કુસચીરાદિં, ધારેન્તોપજ્જતે પન.

    Dhārento kusacīrādiṃ, dhārentopajjate pana.

    ૪૭૭.

    477.

    દિન્નં નિસ્સટ્ઠપત્તં તં, અધારેન્તોવ દોસવા;

    Dinnaṃ nissaṭṭhapattaṃ taṃ, adhārentova dosavā;

    સચિત્તકદુકં સઞ્ઞા-વિમોક્ખકદુકં ભવે.

    Sacittakadukaṃ saññā-vimokkhakadukaṃ bhave.

    દુકકથા.

    Dukakathā.

    ૪૭૮.

    478.

    અત્થાપત્તિ હિ તિટ્ઠન્તે, નાથે, નો પરિનિબ્બુતે;

    Atthāpatti hi tiṭṭhante, nāthe, no parinibbute;

    નિબ્બુતે ન તુ તિટ્ઠન્તે, અત્થાપત્તુભયત્થપિ.

    Nibbute na tu tiṭṭhante, atthāpattubhayatthapi.

    ૪૭૯.

    479.

    રુહિરુપ્પાદનાપત્તિ, ઠિતે, નો પરિનિબ્બુતે;

    Ruhiruppādanāpatti, ṭhite, no parinibbute;

    થેરમાવુસવાદેન, વદતો પરિનિબ્બુતે.

    Theramāvusavādena, vadato parinibbute.

    ૪૮૦.

    480.

    આપત્તિયો ઇમા દ્વેપિ, ઠપેત્વા સુગતે પન;

    Āpattiyo imā dvepi, ṭhapetvā sugate pana;

    અવસેસા ધરન્તેપિ, ભવન્તિ પરિનિબ્બુતે.

    Avasesā dharantepi, bhavanti parinibbute.

    ૪૮૧.

    481.

    કાલેયેવ સિયાપત્તિ, વિકાલે ન સિયા કથં?

    Kāleyeva siyāpatti, vikāle na siyā kathaṃ?

    વિકાલે તુ સિયાપત્તિ, ન કાલે, ઉભયત્થપિ?

    Vikāle tu siyāpatti, na kāle, ubhayatthapi?

    ૪૮૨.

    482.

    ભુઞ્જતોનતિરિત્તં તુ, કાલસ્મિં, નો વિકાલકે;

    Bhuñjatonatirittaṃ tu, kālasmiṃ, no vikālake;

    વિકાલભોજનાપત્તિ, વિકાલે, તુ ન કાલકે.

    Vikālabhojanāpatti, vikāle, tu na kālake.

    ૪૮૩.

    483.

    અવસેસં =૧૦ પનાપત્તિં, આપજ્જતિ હિ સબ્બદા;

    Avasesaṃ =10 panāpattiṃ, āpajjati hi sabbadā;

    સબ્બં કાલે વિકાલે ચ, નત્થિ તત્થ ચ સંસયો.

    Sabbaṃ kāle vikāle ca, natthi tattha ca saṃsayo.

    ૪૮૪.

    484.

    રત્તિમેવ પનાપત્તિં, આપજ્જતિ ચ નો દિવા;

    Rattimeva panāpattiṃ, āpajjati ca no divā;

    દિવાપજ્જતિ નો રત્તિં, આપજ્જતુભયત્થપિ.

    Divāpajjati no rattiṃ, āpajjatubhayatthapi.

    ૪૮૫.

    485.

    સહસેય્યા સિયા રત્તિં, દ્વારાસંવરમૂલકા;

    Sahaseyyā siyā rattiṃ, dvārāsaṃvaramūlakā;

    દિવા, સેસા પનાપત્તિ, સિયા રત્તિં દિવાપિ ચ.

    Divā, sesā panāpatti, siyā rattiṃ divāpi ca.

    ૪૮૬.

    486.

    દસવસ્સો તુ નો ઊન-દસવસ્સો સિયા કથં?

    Dasavasso tu no ūna-dasavasso siyā kathaṃ?

    હોતૂનદસવસ્સો, નો, દસવસ્સૂભયત્થપિ?

    Hotūnadasavasso, no, dasavassūbhayatthapi?

    ૪૮૭.

    487.

    ઉપટ્ઠાપેતિ ચે બાલો, પરિસં દસવસ્સિકો;

    Upaṭṭhāpeti ce bālo, parisaṃ dasavassiko;

    આપત્તિં પન અબ્યત્તો, આપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Āpattiṃ pana abyatto, āpajjati, na saṃsayo.

    ૪૮૮.

    488.

    તથૂનદસવસ્સો ચ, ‘‘પણ્ડિતોહ’’ન્તિ ગણ્હતિ;

    Tathūnadasavasso ca, ‘‘paṇḍitoha’’nti gaṇhati;

    પરિસં, દસવસ્સો નો, સેસમાપજ્જતે ઉભો.

    Parisaṃ, dasavasso no, sesamāpajjate ubho.

    ૪૮૯.

    489.

    કાળે આપજ્જતાપત્તિં, ન જુણ્હે જુણ્હકે કથં;

    Kāḷe āpajjatāpattiṃ, na juṇhe juṇhake kathaṃ;

    આપજ્જતિ, ન કાળસ્મિં, આપજ્જતૂભયત્થપિ?

    Āpajjati, na kāḷasmiṃ, āpajjatūbhayatthapi?

    ૪૯૦.

    490.

    વસ્સં અનુપગચ્છન્તો, કાળે, નો જુણ્હકે પન;

    Vassaṃ anupagacchanto, kāḷe, no juṇhake pana;

    આપજ્જતાપવારેન્તો, જુણ્હે, ન પન કાળકે.

    Āpajjatāpavārento, juṇhe, na pana kāḷake.

    ૪૯૧.

    491.

    અવસેસં તુ પઞ્ઞત્ત-માપત્તિમવિપત્તિના;

    Avasesaṃ tu paññatta-māpattimavipattinā;

    કાળે ચેવ ચ જુણ્હે ચ, આપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Kāḷe ceva ca juṇhe ca, āpajjati, na saṃsayo.

    ૪૯૨.

    492.

    વસ્સૂપગમનં કાળે, નો જુણ્હે, તુ પવારણા;

    Vassūpagamanaṃ kāḷe, no juṇhe, tu pavāraṇā;

    જુણ્હે કપ્પતિ, નો કાળે, સેસં પનુભયત્થપિ.

    Juṇhe kappati, no kāḷe, sesaṃ panubhayatthapi.

    ૪૯૩.

    493.

    અત્થાપત્તિ તુ હેમન્તે, ન હોતીતરુતુદ્વયે;

    Atthāpatti tu hemante, na hotītarutudvaye;

    ગિમ્હેયેવ ન સેસેસુ, વસ્સે નો ઇતરદ્વયે.

    Gimheyeva na sesesu, vasse no itaradvaye.

    ૪૯૪.

    494.

    દિને પાળિપદક્ખાતે, કત્તિકે પુણ્ણમાસિયા;

    Dine pāḷipadakkhāte, kattike puṇṇamāsiyā;

    ઠપિતં તુ વિકપ્પેત્વા, વસ્સસાટિકચીવરં.

    Ṭhapitaṃ tu vikappetvā, vassasāṭikacīvaraṃ.

    ૪૯૫.

    495.

    આપજ્જતિ ચ હેમન્તે, નિવાસેતિ ચ તં સચે;

    Āpajjati ca hemante, nivāseti ca taṃ sace;

    પુણ્ણમાદિવસસ્મિઞ્હિ, કત્તિકસ્સ તુ પચ્છિમે.

    Puṇṇamādivasasmiñhi, kattikassa tu pacchime.

    ૪૯૬.

    496.

    તં અપચ્ચુદ્ધરિત્વાવ, હેમન્તેયેવ, નેતરે;

    Taṃ apaccuddharitvāva, hemanteyeva, netare;

    આપજ્જતીતિ નિદ્દિટ્ઠં, કુરુન્દટ્ઠકથાય તુ.

    Āpajjatīti niddiṭṭhaṃ, kurundaṭṭhakathāya tu.

    ૪૯૭.

    497.

    ‘‘અતિરેકમાસો =૧૧ સેસો’’તિ;

    ‘‘Atirekamāso =11 seso’’ti;

    પરિયેસન્તો ચ ગિમ્હિકે;

    Pariyesanto ca gimhike;

    ગિમ્હે આપજ્જતાપત્તિં;

    Gimhe āpajjatāpattiṃ;

    ન ત્વેવિતરુતુદ્વયે.

    Na tvevitarutudvaye.

    ૪૯૮.

    498.

    વિજ્જમાને સચે નગ્ગો, વસ્સસાટિકચીવરે;

    Vijjamāne sace naggo, vassasāṭikacīvare;

    ઓવસ્સાપેતિ યો કાયં, વસ્સે આપજ્જતીધ સો.

    Ovassāpeti yo kāyaṃ, vasse āpajjatīdha so.

    ૪૯૯.

    499.

    આપજ્જતિ હિ સઙ્ઘોવ, ન ગણો ન ચ પુગ્ગલો;

    Āpajjati hi saṅghova, na gaṇo na ca puggalo;

    ગણોવ ન ચ સેસા હિ, પુગ્ગલોવ ન ચાપરે.

    Gaṇova na ca sesā hi, puggalova na cāpare.

    ૫૦૦.

    500.

    અધિટ્ઠાનં કરોન્તો વા, પારિસુદ્ધિઉપોસથં;

    Adhiṭṭhānaṃ karonto vā, pārisuddhiuposathaṃ;

    સઙ્ઘો વાપજ્જતાપત્તિં, ન ગણો ન ચ પુગ્ગલો.

    Saṅgho vāpajjatāpattiṃ, na gaṇo na ca puggalo.

    ૫૦૧.

    501.

    સુત્તુદ્દેસમધિટ્ઠાનં, કરોન્તો વા ઉપોસથં;

    Suttuddesamadhiṭṭhānaṃ, karonto vā uposathaṃ;

    ગણો વાપજ્જતાપત્તિં, ન સઙ્ઘો ન ચ પુગ્ગલો.

    Gaṇo vāpajjatāpattiṃ, na saṅgho na ca puggalo.

    ૫૦૨.

    502.

    સુત્તુદ્દેસં કરોન્તો વા, એકો પન ઉપોસથં;

    Suttuddesaṃ karonto vā, eko pana uposathaṃ;

    પુગ્ગલોપજ્જતાપત્તિં, ન ચ સઙ્ઘો ગણો ન ચ.

    Puggalopajjatāpattiṃ, na ca saṅgho gaṇo na ca.

    ૫૦૩.

    503.

    આપજ્જતિ ગિલાનોવ, નાગિલાનો કથં પન;

    Āpajjati gilānova, nāgilāno kathaṃ pana;

    આપજ્જતાગિલાનોવ, નો ગિલાનો ઉભોપિ ચ?

    Āpajjatāgilānova, no gilāno ubhopi ca?

    ૫૦૪.

    504.

    ભેસજ્જેન પનઞ્ઞેન, અત્થે સતિ ચ યો પન;

    Bhesajjena panaññena, atthe sati ca yo pana;

    વિઞ્ઞાપેતિ તદઞ્ઞં સો, આપજ્જતિ અકલ્લકો.

    Viññāpeti tadaññaṃ so, āpajjati akallako.

    ૫૦૫.

    505.

    ન ભેસજ્જેન અત્થેપિ, ભેસજ્જં વિઞ્ઞાપેતિ ચે;

    Na bhesajjena atthepi, bhesajjaṃ viññāpeti ce;

    આપજ્જતાગિલાનોવ, સેસં પન ઉભોપિ ચ.

    Āpajjatāgilānova, sesaṃ pana ubhopi ca.

    ૫૦૬.

    506.

    અત્થાપત્તિ હિ અન્તોવ, ન બહિદ્ધા, તથા બહિ;

    Atthāpatti hi antova, na bahiddhā, tathā bahi;

    આપજ્જતિ, ન ચેવન્તો, અત્થાપત્તુભયત્થપિ.

    Āpajjati, na cevanto, atthāpattubhayatthapi.

    ૫૦૭.

    507.

    અનુપખજ્જ સેય્યં તુ, કપ્પેન્તો પન કેવલં;

    Anupakhajja seyyaṃ tu, kappento pana kevalaṃ;

    આપજ્જતિ પનાપત્તિં, અન્તોયેવ ચ, નો બહિ.

    Āpajjati panāpattiṃ, antoyeva ca, no bahi.

    ૫૦૮.

    508.

    અજ્ઝોકાસે તુ મઞ્ચાદિં, સન્થરિત્વાન પક્કમં;

    Ajjhokāse tu mañcādiṃ, santharitvāna pakkamaṃ;

    બહિયેવ ચ, નો અન્તો, સેસં પનુભયત્થપિ.

    Bahiyeva ca, no anto, sesaṃ panubhayatthapi.

    ૫૦૯.

    509.

    અન્તોસીમાયેવાપત્તિં, બહિસીમાય નેવ ચ;

    Antosīmāyevāpattiṃ, bahisīmāya neva ca;

    બહિસીમાય, નો અન્તો-સીમાય, ઉભયત્થપિ.

    Bahisīmāya, no anto-sīmāya, ubhayatthapi.

    ૫૧૦.

    510.

    સછત્તુપાહનો =૧૨ ભિક્ખુ, પવિસન્તો તપોધનો;

    Sachattupāhano =12 bhikkhu, pavisanto tapodhano;

    ઉપચારસીમોક્કન્તે, અન્તો આપજ્જતે પન.

    Upacārasīmokkante, anto āpajjate pana.

    ૫૧૧.

    511.

    ગમિકો દારુભણ્ડાદિં, પટિસામનવત્તકં;

    Gamiko dārubhaṇḍādiṃ, paṭisāmanavattakaṃ;

    અપૂરેત્વાન ગચ્છન્તો, ઉપચારસ્સતિક્કમે.

    Apūretvāna gacchanto, upacārassatikkame.

    ૫૧૨.

    512.

    આપજ્જતિ પનાપત્તિં, બહિસીમાયયેવ સો;

    Āpajjati panāpattiṃ, bahisīmāyayeva so;

    સેસમાપજ્જતે અન્તો-બહિસીમાય સબ્બસો.

    Sesamāpajjate anto-bahisīmāya sabbaso.

    તિકકથા.

    Tikakathā.

    ૫૧૩.

    513.

    સકવાચાય આપન્નો, પરવાચાય સુજ્ઝતિ;

    Sakavācāya āpanno, paravācāya sujjhati;

    પરવાચાય આપન્નો, સકવાચાય સુજ્ઝતિ.

    Paravācāya āpanno, sakavācāya sujjhati.

    ૫૧૪.

    514.

    સકવાચાય આપન્નો, સકવાચાય સુજ્ઝતિ;

    Sakavācāya āpanno, sakavācāya sujjhati;

    પરવાચાય આપન્નો, પરવાચાય સુજ્ઝતિ.

    Paravācāya āpanno, paravācāya sujjhati.

    ૫૧૫.

    515.

    વચીદ્વારિકમાપત્તિં , આપન્નો સકવાચતો;

    Vacīdvārikamāpattiṃ , āpanno sakavācato;

    તિણવત્થારકં ગન્ત્વા, પરવાચાય સુજ્ઝતિ.

    Tiṇavatthārakaṃ gantvā, paravācāya sujjhati.

    ૫૧૬.

    516.

    તથા અપ્પટિનિસ્સગ્ગે, પાપિકાય હિ દિટ્ઠિયા;

    Tathā appaṭinissagge, pāpikāya hi diṭṭhiyā;

    પરસ્સ કમ્મવાચાય, આપજ્જિત્વાન વજ્જતં.

    Parassa kammavācāya, āpajjitvāna vajjataṃ.

    ૫૧૭.

    517.

    દેસેન્તો ભિક્ખુનો મૂલે, સકવાચાય સુજ્ઝતિ;

    Desento bhikkhuno mūle, sakavācāya sujjhati;

    વચીદ્વારિકમાપત્તિં, આપન્નો ભિક્ખુસન્તિકે.

    Vacīdvārikamāpattiṃ, āpanno bhikkhusantike.

    ૫૧૮.

    518.

    દેસેત્વા તં વિસુજ્ઝન્તો, સકવાચાય સુજ્ઝતિ;

    Desetvā taṃ visujjhanto, sakavācāya sujjhati;

    સઙ્ઘાદિસેસમાપત્તિં, યાવતતિયકં પન.

    Saṅghādisesamāpattiṃ, yāvatatiyakaṃ pana.

    ૫૧૯.

    519.

    પરસ્સ કમ્મવાચાય, આપજ્જિત્વા તથા પુન;

    Parassa kammavācāya, āpajjitvā tathā puna;

    પરસ્સ પરિવાસાદિ-કમ્મવાચાય સુજ્ઝતિ.

    Parassa parivāsādi-kammavācāya sujjhati.

    ૫૨૦.

    520.

    કાયેનાપજ્જતાપત્તિં, વાચાય ચ વિસુજ્ઝતિ;

    Kāyenāpajjatāpattiṃ, vācāya ca visujjhati;

    વાચાયાપજ્જતાપત્તિં, કાયેન ચ વિસુજ્ઝતિ.

    Vācāyāpajjatāpattiṃ, kāyena ca visujjhati.

    ૫૨૧.

    521.

    કાયેનાપજ્જતાપત્તિં, કાયેનેવ વિસુજ્ઝતિ;

    Kāyenāpajjatāpattiṃ, kāyeneva visujjhati;

    વાચાયાપજ્જતાપત્તિં, વાચાયેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Vācāyāpajjatāpattiṃ, vācāyeva visujjhati.

    ૫૨૨.

    522.

    કાયદ્વારિકમાપત્તિં, કાયેનાપજ્જતે, પુન;

    Kāyadvārikamāpattiṃ, kāyenāpajjate, puna;

    દેસેન્તો તં પનાપત્તિં, વાચાયેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Desento taṃ panāpattiṃ, vācāyeva visujjhati.

    ૫૨૩.

    523.

    વચીદ્વારિકમાપત્તિં =૧૩, આપજ્જિત્વાન વાચતો;

    Vacīdvārikamāpattiṃ =13, āpajjitvāna vācato;

    તિણવત્થારકં ગન્ત્વા, કાયેનેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Tiṇavatthārakaṃ gantvā, kāyeneva visujjhati.

    ૫૨૪.

    524.

    કાયદ્વારિકમાપત્તિં, આપજ્જિત્વાન કાયતો;

    Kāyadvārikamāpattiṃ, āpajjitvāna kāyato;

    તિણવત્થારકં ગન્ત્વા, કાયેનેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Tiṇavatthārakaṃ gantvā, kāyeneva visujjhati.

    ૫૨૫.

    525.

    વચીદ્વારિકમાપત્તિં, આપજ્જિત્વા તપોધનો;

    Vacīdvārikamāpattiṃ, āpajjitvā tapodhano;

    તમેવ પન દેસેન્તો, વાચાયેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Tameva pana desento, vācāyeva visujjhati.

    ૫૨૬.

    526.

    સુત્તો આપજ્જતાપત્તિં, પટિબુદ્ધો વિસુજ્ઝતિ;

    Sutto āpajjatāpattiṃ, paṭibuddho visujjhati;

    આપન્નો પટિબુદ્ધોવ, સુત્તો સુજ્ઝતિ સો કથં?

    Āpanno paṭibuddhova, sutto sujjhati so kathaṃ?

    ૫૨૭.

    527.

    સુત્તો આપજ્જતાપત્તિં, સુત્તોયેવ વિસુજ્ઝતિ;

    Sutto āpajjatāpattiṃ, suttoyeva visujjhati;

    પટિબુદ્ધોવ આપન્નો, પટિબુદ્ધો વિસુજ્ઝતિ?

    Paṭibuddhova āpanno, paṭibuddho visujjhati?

    ૫૨૮.

    528.

    સગારસેય્યકાદિં તુ, સુત્તો આપજ્જતે નરો;

    Sagāraseyyakādiṃ tu, sutto āpajjate naro;

    દેસેન્તો પન તં ઞત્વા, પટિબુદ્ધો વિસુજ્ઝતિ.

    Desento pana taṃ ñatvā, paṭibuddho visujjhati.

    ૫૨૯.

    529.

    આપજ્જિત્વાન જગ્ગન્તો, તિણવત્થારકે પન;

    Āpajjitvāna jagganto, tiṇavatthārake pana;

    સમથે તુ સયન્તોવ, સુત્તો વુટ્ઠાતિ નામ સો.

    Samathe tu sayantova, sutto vuṭṭhāti nāma so.

    ૫૩૦.

    530.

    સગારસેય્યકાદિં તુ, સુત્તો આપજ્જતે નરો;

    Sagāraseyyakādiṃ tu, sutto āpajjate naro;

    સયન્તો તિણવત્થારે, સુત્તોયેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Sayanto tiṇavatthāre, suttoyeva visujjhati.

    ૫૩૧.

    531.

    આપજ્જિત્વા પનાપત્તિં, જગ્ગન્તો પન કેવલં;

    Āpajjitvā panāpattiṃ, jagganto pana kevalaṃ;

    દેસેન્તો પન તં પચ્છા, પટિબુદ્ધો વિસુજ્ઝતિ.

    Desento pana taṃ pacchā, paṭibuddho visujjhati.

    ૫૩૨.

    532.

    આપજ્જિત્વા અચિત્તોવ, સચિત્તોવ વિસુજ્ઝતિ;

    Āpajjitvā acittova, sacittova visujjhati;

    આપજ્જિત્વા સચિત્તોવ, અચિત્તોવ વિસુજ્ઝતિ.

    Āpajjitvā sacittova, acittova visujjhati.

    ૫૩૩.

    533.

    આપજ્જિત્વા અચિત્તોવ, અચિત્તોવ વિસુજ્ઝતિ;

    Āpajjitvā acittova, acittova visujjhati;

    આપજ્જિત્વા સચિત્તોવ, સચિત્તોવ વિસુજ્ઝતિ.

    Āpajjitvā sacittova, sacittova visujjhati.

    ૫૩૪.

    534.

    અચિત્તો, ચિત્તકાપત્તિં, આપજ્જિત્વા તપોધનો;

    Acitto, cittakāpattiṃ, āpajjitvā tapodhano;

    પચ્છા તં પન દેસેન્તો, સચિત્તોવ વિસુજ્ઝતિ.

    Pacchā taṃ pana desento, sacittova visujjhati.

    ૫૩૫.

    535.

    તથા સચિત્તકાપત્તિં, આપજ્જિત્વા સચિત્તકો;

    Tathā sacittakāpattiṃ, āpajjitvā sacittako;

    સયન્તો તિણવત્થારે, અચિત્તોવ વિસુજ્ઝતિ.

    Sayanto tiṇavatthāre, acittova visujjhati.

    ૫૩૬.

    536.

    એવમેવં અમિસ્સેત્વા, પચ્છિમં તુ પદદ્વયં;

    Evamevaṃ amissetvā, pacchimaṃ tu padadvayaṃ;

    એત્થ વુત્તાનુસારેન, વેદિતબ્બં વિભાવિના.

    Ettha vuttānusārena, veditabbaṃ vibhāvinā.

    ૫૩૭.

    537.

    આપજ્જતિ =૧૪ ચ કમ્મેન, અકમ્મેન વિસુજ્ઝતિ;

    Āpajjati =14 ca kammena, akammena visujjhati;

    આપજ્જતિ અકમ્મેન, કમ્મેનેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Āpajjati akammena, kammeneva visujjhati.

    ૫૩૮.

    538.

    કમ્મેનાપજ્જતાપત્તિં, કમ્મેનેવ વિસુજ્ઝતિ;

    Kammenāpajjatāpattiṃ, kammeneva visujjhati;

    આપજ્જતિ અકમ્મેન, અકમ્મેન વિસુજ્ઝતિ.

    Āpajjati akammena, akammena visujjhati.

    ૫૩૯.

    539.

    અચ્ચજં પાપિકં દિટ્ઠિં, આપજ્જિત્વાન કમ્મતો;

    Accajaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ, āpajjitvāna kammato;

    દેસેન્તો પન તં પચ્છા, અકમ્મેન વિસુજ્ઝતિ.

    Desento pana taṃ pacchā, akammena visujjhati.

    ૫૪૦.

    540.

    વિસટ્ઠિઆદિકાપત્તિં , આપજ્જિત્વા અકમ્મતો;

    Visaṭṭhiādikāpattiṃ , āpajjitvā akammato;

    પરિસુજ્ઝતિ કમ્મેન, પરિવાસાદિના પન.

    Parisujjhati kammena, parivāsādinā pana.

    ૫૪૧.

    541.

    સમનુભાસનં ભિક્ખુ, આપજ્જતિ ચ કમ્મતો;

    Samanubhāsanaṃ bhikkhu, āpajjati ca kammato;

    પરિવાસાદિના પચ્છા, કમ્મેનેવ વિસુજ્ઝતિ.

    Parivāsādinā pacchā, kammeneva visujjhati.

    ૫૪૨.

    542.

    અવસેસં પનાપત્તિં, આપજ્જતિ અકમ્મતો;

    Avasesaṃ panāpattiṃ, āpajjati akammato;

    દેસેન્તો પન તં પચ્છા, અકમ્મેનેવ સુજ્ઝતિ.

    Desento pana taṃ pacchā, akammeneva sujjhati.

    ૫૪૩.

    543.

    સમ્મુખાપત્તિમાપન્નો, વિસુજ્ઝતિ અસમ્મુખા;

    Sammukhāpattimāpanno, visujjhati asammukhā;

    અસમ્મુખાપિ આપન્નો, સમ્મુખાવ વિસુજ્ઝતિ.

    Asammukhāpi āpanno, sammukhāva visujjhati.

    ૫૪૪.

    544.

    સમ્મુખાપત્તિમાપન્નો, સમ્મુખાવ વિસુજ્ઝતિ;

    Sammukhāpattimāpanno, sammukhāva visujjhati;

    અસમ્મુખાવ આપન્નો, વિસુજ્ઝતિ અસમ્મુખા.

    Asammukhāva āpanno, visujjhati asammukhā.

    ૫૪૫.

    545.

    અચ્ચજં પાપકં દિટ્ઠિં, આપન્નો સઙ્ઘસમ્મુખે;

    Accajaṃ pāpakaṃ diṭṭhiṃ, āpanno saṅghasammukhe;

    વુટ્ઠાનકાલે સઙ્ઘેન, કિઞ્ચિ કમ્મં ન વિજ્જતિ.

    Vuṭṭhānakāle saṅghena, kiñci kammaṃ na vijjati.

    ૫૪૬.

    546.

    વિસટ્ઠિઆદિકાપત્તિં, આપજ્જિત્વા અસમ્મુખા;

    Visaṭṭhiādikāpattiṃ, āpajjitvā asammukhā;

    સઙ્ઘસમ્મુખતોયેવ, વિસુજ્ઝતિ ન ચઞ્ઞથા.

    Saṅghasammukhatoyeva, visujjhati na caññathā.

    ૫૪૭.

    547.

    સમનુભાસનં સઙ્ઘ-સમ્મુખાપજ્જતે, પુન;
