Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga |
૭. એળકલોમધોવાપનસિક્ખાપદં
7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadaṃ
૫૭૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સક્કેસુ વિહરતિ કપિલવત્થુસ્મિં નિગ્રોધારામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ભિક્ખુનીહિ એળકલોમાનિ ધોવાપેન્તિપિ રજાપેન્તિપિ વિજટાપેન્તિપિ. ભિક્ખુનિયો એળકલોમાનિ ધોવન્તિયો રજન્તિયો વિજટેન્તિયો રિઞ્ચન્તિ ઉદ્દેસં પરિપુચ્છં અધિસીલં અધિચિત્તં અધિપઞ્ઞં. અથ ખો મહાપજાપતિ ગોતમી યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતં ખો મહાપજાપતિં ગોતમિં ભગવા એતદવોચ – ‘‘કચ્ચિ, ગોતમિ, ભિક્ખુનિયો અપ્પમત્તા આતાપિનિયો પહિતત્તા વિહરન્તી’’તિ? ‘‘કુતો, ભન્તે, ભિક્ખુનીનં અપ્પમાદો! અય્યા છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખુનીહિ એળકલોમાનિ ધોવાપેન્તિપિ રજાપેન્તિપિ વિજટાપેન્તિપિ. ભિક્ખુનિયો એળકલોમાનિ ધોવન્તિયો રજન્તિયો વિજટેન્તિયો રિઞ્ચન્તિ ઉદ્દેસં પરિપુચ્છં અધિસીલં અધિચિત્તં અધિપઞ્ઞ’’ન્તિ.
576. Tena samayena buddho bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpentipi rajāpentipi vijaṭāpentipi. Bhikkhuniyo eḷakalomāni dhovantiyo rajantiyo vijaṭentiyo riñcanti uddesaṃ paripucchaṃ adhisīlaṃ adhicittaṃ adhipaññaṃ. Atha kho mahāpajāpati gotamī yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho mahāpajāpatiṃ gotamiṃ bhagavā etadavoca – ‘‘kacci, gotami, bhikkhuniyo appamattā ātāpiniyo pahitattā viharantī’’ti? ‘‘Kuto, bhante, bhikkhunīnaṃ appamādo! Ayyā chabbaggiyā bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpentipi rajāpentipi vijaṭāpentipi. Bhikkhuniyo eḷakalomāni dhovantiyo rajantiyo vijaṭentiyo riñcanti uddesaṃ paripucchaṃ adhisīlaṃ adhicittaṃ adhipañña’’nti.
અથ ખો ભગવા મહાપજાપતિં ગોતમિં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિ સમાદપેસિ સમુત્તેજેસિ સમ્પહંસેસિ. અથ ખો મહાપજાપતિ ગોતમી ભગવતા ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સિતા સમાદપિતા સમુત્તેજિતા સમ્પહંસિતા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા પક્કામિ. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ભિક્ખુસઙ્ઘં સન્નિપાતાપેત્વા છબ્બગ્ગિયે ભિક્ખૂ પટિપુચ્છિ – ‘‘સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનીહિ એળકલોમાનિ ધોવાપેથપિ રજાપેથપિ વિજટાપેથપી’’તિ ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. ‘‘ઞાતિકાયો તુમ્હાકં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞાતિકાયો’’તિ? ‘‘અઞ્ઞાતિકાયો, ભગવા’’તિ. ‘‘અઞ્ઞાતકા, મોઘપુરિસા, અઞ્ઞાતિકાનં ન જાનન્તિ પતિરૂપં વા અપ્પતિરૂપં વા પાસાદિકં વા અપાસાદિકં. તત્થ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, અઞ્ઞાતિકાહિ ભિક્ખુનીહિ એળકલોમાનિ ધોવાપેસ્સથપિ રજાપેસ્સથપિ વિજટાપેસ્સથપિ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –
Atha kho bhagavā mahāpajāpatiṃ gotamiṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi. Atha kho mahāpajāpati gotamī bhagavatā dhammiyā kathāya sandassitā samādapitā samuttejitā sampahaṃsitā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā chabbaggiye bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpethapi rajāpethapi vijaṭāpethapī’’ti ? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. ‘‘Ñātikāyo tumhākaṃ, bhikkhave, aññātikāyo’’ti? ‘‘Aññātikāyo, bhagavā’’ti. ‘‘Aññātakā, moghapurisā, aññātikānaṃ na jānanti patirūpaṃ vā appatirūpaṃ vā pāsādikaṃ vā apāsādikaṃ. Tattha nāma tumhe, moghapurisā, aññātikāhi bhikkhunīhi eḷakalomāni dhovāpessathapi rajāpessathapi vijaṭāpessathapi! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
૫૭૭. ‘‘યો પન ભિક્ખુ અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા એળકલોમાનિ ધોવાપેય્ય વા રજાપેય્ય વા વિજટાપેય્ય વા, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિય’’ન્તિ.
577.‘‘Yo pana bhikkhu aññātikāya bhikkhuniyā eḷakalomāni dhovāpeyya vā rajāpeyya vā vijaṭāpeyya vā, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.
૫૭૮. યો પનાતિ યો યાદિસો…પે॰… ભિક્ખૂતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતો ભિક્ખૂતિ.
578.Yopanāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.
અઞ્ઞાતિકા નામ માતિતો વા પિતિતો વા યાવ સત્તમા પિતામહયુગા અસમ્બદ્ધા.
Aññātikā nāma mātito vā pitito vā yāva sattamā pitāmahayugā asambaddhā.
ભિક્ખુની નામ ઉભતોસઙ્ઘે ઉપસમ્પન્ના.
Bhikkhunī nāma ubhatosaṅghe upasampannā.
ધોવાતિ આણાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ધોતાનિ નિસ્સગ્ગિયાનિ હોન્તિ. રજાતિ આણાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. રત્તાનિ નિસ્સગ્ગિયાનિ હોન્તિ. વિજટેહીતિ આણાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. વિજટિતાનિ નિસ્સગ્ગિયાનિ હોન્તિ. નિસ્સજ્જિતબ્બાનિ સઙ્ઘસ્સ વા ગણસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ વા. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, નિસ્સજ્જિતબ્બાનિ…પે॰… ઇમાનિ મે, ભન્તે, એળકલોમાનિ અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા ધોવાપિતાનિ નિસ્સગ્ગિયાનિ. ઇમાનાહં સઙ્ઘસ્સ નિસ્સજ્જામીતિ…પે॰… દદેય્યાતિ…પે॰… દદેય્યુન્તિ…પે॰… આયસ્મતો દમ્મીતિ.
Dhovāti āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Dhotāni nissaggiyāni honti. Rajāti āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Rattāni nissaggiyāni honti. Vijaṭehīti āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Vijaṭitāni nissaggiyāni honti. Nissajjitabbāni saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbāni…pe… imāni me, bhante, eḷakalomāni aññātikāya bhikkhuniyā dhovāpitāni nissaggiyāni. Imānāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti…pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.
૫૭૯. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ ધોવાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ ધોવાપેતિ રજાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ ધોવાપેતિ વિજટાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ ધોવાપેતિ રજાપેતિ વિજટાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં.
579. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti rajāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti vijaṭāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni dhovāpeti rajāpeti vijaṭāpeti, nissaggiyena āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ.
અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ રજાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ રજાપેતિ વિજટાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ રજાપેતિ ધોવાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ રજાપેતિ વિજટાપેતિ ધોવાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં.
Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti vijaṭāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti dhovāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni rajāpeti vijaṭāpeti dhovāpeti, nissaggiyena āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ.
અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ વિજટાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ વિજટાપેતિ ધોવાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ વિજટાપેતિ રજાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દુક્કટસ્સ . અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી એળકલોમાનિ વિજટાપેતિ ધોવાપેતિ રજાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયેન આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં.
Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti dhovāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa. Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti rajāpeti, nissaggiyena āpatti dukkaṭassa . Aññātikāya aññātikasaññī eḷakalomāni vijaṭāpeti dhovāpeti rajāpeti, nissaggiyena āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ.
૫૮૦. અઞ્ઞાતિકાય વેમતિકો…પે॰… અઞ્ઞાતિકાય ઞાતિકસઞ્ઞી…પે॰… અઞ્ઞસ્સ એળકલોમાનિ ધોવાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. એકતો ઉપસમ્પન્નાય ધોવાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઞાતિકાય વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઞાતિકાય ઞાતિકસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.
580. Aññātikāya vematiko…pe… aññātikāya ñātikasaññī…pe… aññassa eḷakalomāni dhovāpeti, āpatti dukkaṭassa. Ekato upasampannāya dhovāpeti, āpatti dukkaṭassa. Ñātikāya aññātikasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ñātikāya vematiko, āpatti dukkaṭassa. Ñātikāya ñātikasaññī, anāpatti.
૫૮૧. અનાપત્તિ ઞાતિકાય ધાવન્તિયા અઞ્ઞાતિકા દુતિયા હોતિ, અવુત્તા ધોવતિ, અપરિભુત્તં કતભણ્ડં ધોવાપેતિ, સિક્ખમાનાય સામણેરિયા ઉમ્મત્તકસ્સ આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
581. Anāpatti ñātikāya dhāvantiyā aññātikā dutiyā hoti, avuttā dhovati, aparibhuttaṃ katabhaṇḍaṃ dhovāpeti, sikkhamānāya sāmaṇeriyā ummattakassa ādikammikassāti.
એળકલોમધોવાપનસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં સત્તમં.
Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. એળકલોમધોવાપનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. એળકલોમસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. એળકલોમધોવાપનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. એળકલોમધોવાપનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Eḷakalomadhovāpanasikkhāpadavaṇṇanā