Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૬. એળકલોમસિક્ખાપદવણ્ણના
6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
૫૭૨. છટ્ઠે પાળિયં ‘‘અદ્ધાનમગ્ગપ્પટિપન્નસ્સા’’તિ ઇદં વત્થુવસેન વુત્તં. નિવાસટ્ઠાને લદ્ધાનિપિ તિયોજનતો પરં હરિતું ન વટ્ટતિ એવ. અસન્તે હારકેતિ અનુરૂપતો વુત્તં. સન્તેપિ હારકે હરતો નત્થિ દોસો. આપત્તિયેવાતિ અનાણત્તેન હટત્તા. પક્ખદ્વયસ્સપિ કારણમાહ ‘‘સઉસ્સાહત્તા’’તિ, અનુપરતગમનિચ્છત્તાતિ અત્થો. સુદ્ધચિત્તપક્ખસ્સેવ કારણમાહ ‘‘અચિત્તકત્તા’’તિ. ન સમેતીતિ ‘‘અનાપત્તિ, અઞ્ઞં હરાપેતી’’તિ એત્તકસ્સેવ પરિહરણે વુત્તત્તા. અગચ્છન્તેતિ ઠિતે. હેટ્ઠાતિ ભૂમિયા.
572. Chaṭṭhe pāḷiyaṃ ‘‘addhānamaggappaṭipannassā’’ti idaṃ vatthuvasena vuttaṃ. Nivāsaṭṭhāne laddhānipi tiyojanato paraṃ harituṃ na vaṭṭati eva. Asante hāraketi anurūpato vuttaṃ. Santepi hārake harato natthi doso. Āpattiyevāti anāṇattena haṭattā. Pakkhadvayassapi kāraṇamāha ‘‘saussāhattā’’ti, anuparatagamanicchattāti attho. Suddhacittapakkhasseva kāraṇamāha ‘‘acittakattā’’ti. Na sametīti ‘‘anāpatti, aññaṃ harāpetī’’ti ettakasseva pariharaṇe vuttattā. Agacchanteti ṭhite. Heṭṭhāti bhūmiyā.
૫૭૫. તં હરન્તસ્સાતિ પઠમં પટિલાભટ્ઠાનતો પટ્ઠાય તિયોજનતો ઉદ્ધં હરન્તસ્સાતિ અત્થો. તથા હરન્તસ્સ હિ ચોરેહિ અચ્છિન્દિત્વા પુન દિન્નટ્ઠાનતો તિયોજનં હરિતું વટ્ટતિ. કેચિ પન ‘‘માતિકાટ્ઠકથાયં અઙ્ગેસુ ‘પઠમપ્પટિલાભો’તિ વુત્તત્તા દુતિયપટિલાભટ્ઠાનતો તિયોજનાતિક્કમેપિ અનાપત્તી’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં, દુતિયપટિલાભસ્સાપિ પટિલાભટ્ઠાને પવિસનતો વાસત્થાય ગમનટ્ઠાનતો પુન ગમને વિય. કાયબન્ધનાદીનન્તિ દ્વિપટલકાયબન્ધનાદીનં અન્તરે પક્ખિત્તં પસિબ્બકે પક્ખિત્તસદિસં, ન કતભણ્ડન્તિ વુત્તં, તથા નિધાનમુખન્તિ. અકતભણ્ડતા, પઠમપ્પટિલાભો, તિયોજનાતિક્કમનં, આહરણપચ્ચાહરણં, અવાસાધિપ્પાયતાતિ ઇમાનેત્થ પઞ્ચ અઙ્ગાનિ.
575.Taṃ harantassāti paṭhamaṃ paṭilābhaṭṭhānato paṭṭhāya tiyojanato uddhaṃ harantassāti attho. Tathā harantassa hi corehi acchinditvā puna dinnaṭṭhānato tiyojanaṃ harituṃ vaṭṭati. Keci pana ‘‘mātikāṭṭhakathāyaṃ aṅgesu ‘paṭhamappaṭilābho’ti vuttattā dutiyapaṭilābhaṭṭhānato tiyojanātikkamepi anāpattī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ, dutiyapaṭilābhassāpi paṭilābhaṭṭhāne pavisanato vāsatthāya gamanaṭṭhānato puna gamane viya. Kāyabandhanādīnanti dvipaṭalakāyabandhanādīnaṃ antare pakkhittaṃ pasibbake pakkhittasadisaṃ, na katabhaṇḍanti vuttaṃ, tathā nidhānamukhanti. Akatabhaṇḍatā, paṭhamappaṭilābho, tiyojanātikkamanaṃ, āharaṇapaccāharaṇaṃ, avāsādhippāyatāti imānettha pañca aṅgāni.
એળકલોમસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. એળકલોમસિક્ખાપદં • 6. Eḷakalomasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. એળકલોમસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. એળકલોમસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. એળકલોમસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā