Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā

    ૩. એરકત્થેરગાથાવણ્ણના

    3. Erakattheragāthāvaṇṇanā

    દુક્ખા કામા એરકાતિ આયસ્મતો એરકત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો એકદિવસં સત્થારં દિસ્વા પસન્નમાનસો સત્થુ કિઞ્ચિ દાતબ્બયુત્તકં અલભન્તો ‘‘હન્દાહં કાયસારં પુઞ્ઞં કરિસ્સામી’’તિ સત્થુ ગમનમગ્ગં સોધેત્વા સમં અકાસિ. સત્થા તેન તથાકતં મગ્ગં પટિપજ્જિ . સો તત્થ ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો વન્દિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ પસન્નચિત્તો યાવ દસ્સનુપચારસમતિક્કમા બુદ્ધારમ્મણં પીતિં અવિજહન્તો અટ્ઠાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવલોકે નિબ્બત્તો અપરાપરં પુઞ્ઞાનિ કત્વા સુગતીસુયેવ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં સમ્ભાવનીયસ્સ કુટુમ્બિયસ્સ પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તિ, એરકોતિસ્સ નામં અહોસિ અભિરૂપો દસ્સનીયો પાસાદિકો ઇતિકત્તબ્બતાસુ પરમેન વેય્યત્તિયેન સમન્નાગતો. તસ્સ માતાપિતરો કુલેન રૂપેન આચારેન વયેન કોસલ્લેન ચ અનુચ્છવિકં દારિકં આનેત્વા વિવાહકમ્મં અકંસુ . સો તાય સદ્ધિં સંવાસેન ગેહે વસન્તો પચ્છિમભવિકત્તા કેનચિદેવ સંવેગવત્થુના સંસારે સંવિગ્ગમાનસો સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિ, તસ્સ સત્થા કમ્મટ્ઠાનં અદાસિ. સો કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા કતિપયદિવસાતિક્કમેન ઉક્કણ્ઠાભિભૂતો વિહાસિ. અથ સત્થા તસ્સ ચિત્તપ્પવત્તિં ઞત્વા ઓવાદવસેન ‘‘દુક્ખા કામા એરકા’’તિ ગાથં અભાસિ. સો તં સુત્વા ‘‘અયુત્તં મયા કતં, યોહં એવરૂપસ્સ સત્થુ સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા તં વિસ્સજ્જેન્તો મિચ્છાવિતક્કબહુલો વિહાસિ’’ન્તિ સંવેગજાતો વિપસ્સનાય યુત્તપ્પયુત્તો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેર ૧.૧૫.૩૨-૩૬) –

    Dukkhā kāmā erakāti āyasmato erakattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ satthāraṃ disvā pasannamānaso satthu kiñci dātabbayuttakaṃ alabhanto ‘‘handāhaṃ kāyasāraṃ puññaṃ karissāmī’’ti satthu gamanamaggaṃ sodhetvā samaṃ akāsi. Satthā tena tathākataṃ maggaṃ paṭipajji . So tattha bhagavantaṃ disvā pasannamānaso vanditvā añjaliṃ paggayha pasannacitto yāva dassanupacārasamatikkamā buddhārammaṇaṃ pītiṃ avijahanto aṭṭhāsi. So tena puññakammena devaloke nibbatto aparāparaṃ puññāni katvā sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ sambhāvanīyassa kuṭumbiyassa putto hutvā nibbatti, erakotissa nāmaṃ ahosi abhirūpo dassanīyo pāsādiko itikattabbatāsu paramena veyyattiyena samannāgato. Tassa mātāpitaro kulena rūpena ācārena vayena kosallena ca anucchavikaṃ dārikaṃ ānetvā vivāhakammaṃ akaṃsu . So tāya saddhiṃ saṃvāsena gehe vasanto pacchimabhavikattā kenacideva saṃvegavatthunā saṃsāre saṃviggamānaso satthu santikaṃ gantvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbaji, tassa satthā kammaṭṭhānaṃ adāsi. So kammaṭṭhānaṃ gahetvā katipayadivasātikkamena ukkaṇṭhābhibhūto vihāsi. Atha satthā tassa cittappavattiṃ ñatvā ovādavasena ‘‘dukkhā kāmā erakā’’ti gāthaṃ abhāsi. So taṃ sutvā ‘‘ayuttaṃ mayā kataṃ, yohaṃ evarūpassa satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā taṃ vissajjento micchāvitakkabahulo vihāsi’’nti saṃvegajāto vipassanāya yuttappayutto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.15.32-36) –

    ‘‘ઉત્તરિત્વાન નદિકં, વનં ગચ્છતિ ચક્ખુમા;

    ‘‘Uttaritvāna nadikaṃ, vanaṃ gacchati cakkhumā;

    તમદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, સિદ્ધત્થં વરલક્ખણં.

    Tamaddasāsiṃ sambuddhaṃ, siddhatthaṃ varalakkhaṇaṃ.

    ‘‘કુદાલપિટકમાદાય , સમં કત્વાન તં પથં;

    ‘‘Kudālapiṭakamādāya , samaṃ katvāna taṃ pathaṃ;

    સત્થારં અભિવાદેત્વા, સકં ચિત્તં પસાદયિં.

    Satthāraṃ abhivādetvā, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, મગ્ગદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, maggadānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘સત્તપઞ્ઞાસકપ્પમ્હિ, એકો આસિં જનાધિપો;

    ‘‘Sattapaññāsakappamhi, eko āsiṃ janādhipo;

    નામેન સુપ્પબુદ્ધોતિ, નાયકો સો નરિસ્સરો.

    Nāmena suppabuddhoti, nāyako so narissaro.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    અરહા પન હુત્વા અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તો –

    Arahā pana hutvā aññaṃ byākaronto –

    ૯૩.

    93.

    ‘‘દુક્ખા કામા એરક, ન સુખા કામા એરક;

    ‘‘Dukkhā kāmā eraka, na sukhā kāmā eraka;

    યો કામે કામયતિ, દુક્ખં સો કામયતિ એરક;

    Yo kāme kāmayati, dukkhaṃ so kāmayati eraka;

    યો કામે ન કામયતિ, દુક્ખં સો ન કામયતિ એરકા’’તિ. –

    Yo kāme na kāmayati, dukkhaṃ so na kāmayati erakā’’ti. –

    તમેવ ભગવતા વુત્તગાથં પચ્ચુદાહાસિ.

    Tameva bhagavatā vuttagāthaṃ paccudāhāsi.

    તત્થ દુક્ખા કામાતિ ઇમે વત્થુકામકિલેસકામા દુક્ખવત્થુતાય વિપરિણામદુક્ખસંસારદુક્ખસભાવતો ચ, દુક્ખા દુક્ખમા દુક્ખનિબ્બત્તિકા. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘અપ્પસ્સાદા કામા બહુદુક્ખા બહુપાયાસા, આદીનવો એત્થ ભિય્યો’’તિઆદિ (પાચિ॰ ૪૧૭; મ॰ નિ॰ ૧.૨૩૪). એરકાતિ પઠમં તાવ ભગવા તં આલપતિ, પચ્છા પન થેરો અત્તાનં નામેન કથેસિ. ન સુખા કામાતિ કામા નામેતે જાનન્તસ્સ સુખા ન હોન્તિ, અજાનન્તસ્સ પન સુખતો ઉપટ્ઠહન્તિ. યથાહ – ‘‘યો સુખં દુક્ખતો અદ્દ, દુક્ખમદ્દક્ખિ સલ્લતો’’તિઆદિ (સં॰ નિ॰ ૪.૨૫૩; ઇતિવુ॰ ૫૩; થેરગા॰ ૯૮૬). યો કામે કામયતિ, દુક્ખં સો કામયતીતિ યો સત્તો કિલેસકામેન વત્થુકામે કામયતિ, તસ્સ તં કામનં સમ્પતિ સપરિળાહતાય , આયતિં અપાયદુક્ખહેતુતાય ચ વટ્ટદુક્ખહેતુતાય ચ દુક્ખં. વત્થુકામા પન દુક્ખસ્સ વત્થુભૂતા. ઇતિ સો દુક્ખસભાવં દુક્ખનિમિત્તં દુક્ખવત્થુઞ્ચ કામયતીતિ વુત્તો. ઇતરં પટિપક્ખવસેન તમેવત્થં ઞાપેતું વુત્તં, તસ્મા તસ્સત્થો વુત્તવિપરિયાયેન વેદિતબ્બો.

    Tattha dukkhā kāmāti ime vatthukāmakilesakāmā dukkhavatthutāya vipariṇāmadukkhasaṃsāradukkhasabhāvato ca, dukkhā dukkhamā dukkhanibbattikā. Vuttañhetaṃ – ‘‘appassādā kāmā bahudukkhā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyo’’tiādi (pāci. 417; ma. ni. 1.234). Erakāti paṭhamaṃ tāva bhagavā taṃ ālapati, pacchā pana thero attānaṃ nāmena kathesi. Na sukhā kāmāti kāmā nāmete jānantassa sukhā na honti, ajānantassa pana sukhato upaṭṭhahanti. Yathāha – ‘‘yo sukhaṃ dukkhato adda, dukkhamaddakkhi sallato’’tiādi (saṃ. ni. 4.253; itivu. 53; theragā. 986). Yo kāme kāmayati, dukkhaṃ so kāmayatīti yo satto kilesakāmena vatthukāme kāmayati, tassa taṃ kāmanaṃ sampati sapariḷāhatāya , āyatiṃ apāyadukkhahetutāya ca vaṭṭadukkhahetutāya ca dukkhaṃ. Vatthukāmā pana dukkhassa vatthubhūtā. Iti so dukkhasabhāvaṃ dukkhanimittaṃ dukkhavatthuñca kāmayatīti vutto. Itaraṃ paṭipakkhavasena tamevatthaṃ ñāpetuṃ vuttaṃ, tasmā tassattho vuttavipariyāyena veditabbo.

    એરકત્થેરગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Erakattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi / ૩. એરકત્થેરગાથા • 3. Erakattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact