Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨-૪. એતંમમસુત્તાદિવણ્ણના
2-4. Etaṃmamasuttādivaṇṇanā
૨૦૭-૨૦૯. દિટ્ઠં રૂપાયતનં ચક્ખુના દટ્ઠબ્બતો. સુતં સદ્દાયતનં સોતેન સોતબ્બતો. મુતં ગન્ધાયતનાદિ તિવિધં સમ્પત્તગાહીહિ ઘાનાદીહિ પત્વા ગહેતબ્બતો. અવસેસાનિ ચક્ખાદીનિ સત્તાયતનાનિ વિઞ્ઞાતં નામ કેવલં મનોવિઞ્ઞાણેન વિજાનિતબ્બતો. પત્તન્તિ અનુપ્પત્તં, યં કિઞ્ચિ પાપુણિતબ્બં પરિયેસિત્વા ગવેસિત્વા સમ્પત્તન્તિ અનુપ્પત્તં. પરિયેસિતન્તિ પરિયિટ્ઠં. ચિત્તેન અનુસઞ્ચરિતન્તિ મનસા ચિન્તિતં. ‘‘પત્તં પરિયેસિત’’ન્તિ એતસ્મિં પદદ્વયે ચતુક્કં સમ્ભવતીતિ તં દસ્સેત્વા તસ્સ વસેન પત્તપરિયેસિતપદાનિ, તતો મનસા અનુવિચરિતઞ્ચ નીહરિત્વા દસ્સેતું ‘‘લોકસ્મિં હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ પરિયેસિત્વા પત્તં નામ પરિયેસનાય પરિગ્ગાહભાવતો. પરિયેસિતં નામ કેવલં પરિયેસિતમેવાતિ કત્વા પરિયેસિત્વા પત્તસ્સ મનુસ્સાનુવિચરિતસ્સ વુત્તત્તા. પઠમવિકપ્પે સઙ્કરો અત્થીતિ અસઙ્કરતો ચ દસ્સેતું ‘‘અથ વા’’તિઆદિ વુત્તં. સબ્બન્તિ વિઞ્ઞાતાદિ. તઞ્હિ મનોવિઞ્ઞાણેન ગહિતત્તા મનસા અનુવિચરિતં નામ ન દિટ્ઠં સુતં મુતં.
207-209.Diṭṭhaṃ rūpāyatanaṃ cakkhunā daṭṭhabbato. Sutaṃ saddāyatanaṃ sotena sotabbato. Mutaṃ gandhāyatanādi tividhaṃ sampattagāhīhi ghānādīhi patvā gahetabbato. Avasesāni cakkhādīni sattāyatanāni viññātaṃ nāma kevalaṃ manoviññāṇena vijānitabbato. Pattanti anuppattaṃ, yaṃ kiñci pāpuṇitabbaṃ pariyesitvā gavesitvā sampattanti anuppattaṃ. Pariyesitanti pariyiṭṭhaṃ. Cittena anusañcaritanti manasā cintitaṃ. ‘‘Pattaṃ pariyesita’’nti etasmiṃ padadvaye catukkaṃ sambhavatīti taṃ dassetvā tassa vasena pattapariyesitapadāni, tato manasā anuvicaritañca nīharitvā dassetuṃ ‘‘lokasmiṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha pariyesitvā pattaṃ nāma pariyesanāya pariggāhabhāvato. Pariyesitaṃ nāma kevalaṃ pariyesitamevāti katvā pariyesitvā pattassa manussānuvicaritassa vuttattā. Paṭhamavikappe saṅkaro atthīti asaṅkarato ca dassetuṃ ‘‘atha vā’’tiādi vuttaṃ. Sabbanti viññātādi. Tañhi manoviññāṇena gahitattā manasā anuvicaritaṃ nāma na diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ.
એતંમમસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Etaṃmamasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૨. એતંમમસુત્તં • 2. Etaṃmamasuttaṃ
૩. સોઅત્તાસુત્તં • 3. Soattāsuttaṃ
૪. નોચમેસિયાસુત્તં • 4. Nocamesiyāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨-૪. એતંમમસુત્તાદિવણ્ણના • 2-4. Etaṃmamasuttādivaṇṇanā