Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તં

    8. Gahaṭṭhavandanāsuttaṃ

    ૨૬૪. સાવત્થિયં. તત્ર…પે॰… એતદવોચ – ‘‘ભૂતપુબ્બં, ભિક્ખવે, સક્કો દેવાનમિન્દો માતલિં સઙ્ગાહકં આમન્તેસિ – ‘યોજેહિ, સમ્મ માતલિ, સહસ્સયુત્તં આજઞ્ઞરથં. ઉય્યાનભૂમિં ગચ્છામ સુભૂમિં દસ્સનાયા’તિ. ‘એવં ભદ્દન્તવા’તિ ખો, ભિક્ખવે, માતલિ સઙ્ગાહકો સક્કસ્સ દેવાનમિન્દસ્સ પટિસ્સુત્વા સહસ્સયુત્તં આજઞ્ઞરથં યોજેત્વા સક્કસ્સ દેવાનમિન્દસ્સ પટિવેદેસિ – ‘યુત્તો ખો તે, મારિસ, સહસ્સયુત્તો આજઞ્ઞરથો. યસ્સ દાનિ કાલં મઞ્ઞસી’’’તિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, સક્કો દેવાનમિન્દો વેજયન્તપાસાદા ઓરોહન્તો અઞ્જલિં કત્વા 1 સુદં પુથુદ્દિસા નમસ્સતિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, માતલિ સઙ્ગાહકો સક્કં દેવાનમિન્દં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    264. Sāvatthiyaṃ. Tatra…pe… etadavoca – ‘‘bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakko devānamindo mātaliṃ saṅgāhakaṃ āmantesi – ‘yojehi, samma mātali, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ. Uyyānabhūmiṃ gacchāma subhūmiṃ dassanāyā’ti. ‘Evaṃ bhaddantavā’ti kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkassa devānamindassa paṭissutvā sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ yojetvā sakkassa devānamindassa paṭivedesi – ‘yutto kho te, mārisa, sahassayutto ājaññaratho. Yassa dāni kālaṃ maññasī’’’ti. Atha kho, bhikkhave, sakko devānamindo vejayantapāsādā orohanto añjaliṃ katvā 2 sudaṃ puthuddisā namassati. Atha kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘તં નમસ્સન્તિ તેવિજ્જા, સબ્બે ભુમ્મા ચ ખત્તિયા;

    ‘‘Taṃ namassanti tevijjā, sabbe bhummā ca khattiyā;

    ચત્તારો ચ મહારાજા, તિદસા ચ યસસ્સિનો;

    Cattāro ca mahārājā, tidasā ca yasassino;

    અથ કો નામ સો યક્ખો, યં ત્વં સક્ક નમસ્સસી’’તિ.

    Atha ko nāma so yakkho, yaṃ tvaṃ sakka namassasī’’ti.

    ‘‘મં નમસ્સન્તિ તેવિજ્જા, સબ્બે ભુમ્મા ચ ખત્તિયા;

    ‘‘Maṃ namassanti tevijjā, sabbe bhummā ca khattiyā;

    ચત્તારો ચ મહારાજા, તિદસા ચ યસસ્સિનો.

    Cattāro ca mahārājā, tidasā ca yasassino.

    ‘‘અહઞ્ચ સીલસમ્પન્ને, ચિરરત્તસમાહિતે;

    ‘‘Ahañca sīlasampanne, cirarattasamāhite;

    સમ્માપબ્બજિતે વન્દે, બ્રહ્મચરિયપરાયને.

    Sammāpabbajite vande, brahmacariyaparāyane.

    ‘‘યે ગહટ્ઠા પુઞ્ઞકરા, સીલવન્તો ઉપાસકા;

    ‘‘Ye gahaṭṭhā puññakarā, sīlavanto upāsakā;

    ધમ્મેન દારં પોસેન્તિ, તે નમસ્સામિ માતલી’’તિ.

    Dhammena dāraṃ posenti, te namassāmi mātalī’’ti.

    ‘‘સેટ્ઠા હિ કિર લોકસ્મિં, યે ત્વં સક્ક નમસ્સસિ;

    ‘‘Seṭṭhā hi kira lokasmiṃ, ye tvaṃ sakka namassasi;

    અહમ્પિ તે નમસ્સામિ, યે નમસ્સસિ વાસવા’’તિ.

    Ahampi te namassāmi, ye namassasi vāsavā’’ti.

    ‘‘ઇદં વત્વાન મઘવા, દેવરાજા સુજમ્પતિ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    પુથુદ્દિસા નમસ્સિત્વા, પમુખો રથમારુહી’’તિ.

    Puthuddisā namassitvā, pamukho rathamāruhī’’ti.







    Footnotes:
    1. પઞ્જલિકો (પી॰), પઞ્જલિં કત્વા (ક॰)
    2. pañjaliko (pī.), pañjaliṃ katvā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 8. Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 8. Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact