Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૮. ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તવણ્ણના
8. Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā
૨૬૪. પુથુદ્દિસાતિ બહુદિસા. કા પન તાતિ આહ ‘‘ચતસ્સો દિસા ચતસ્સો અનુદિસા ચા’’તિ. અનુદિસાગહણેન ચેત્થ ઉદ્ધં અધોપિ ગય્હતીતિ ચ દસ્સેતિ. ભૂમિવાસિનોતિ ભૂમિપટિબદ્ધવુત્તિનો. એતેન રુક્ખપબ્બતનિવાસિનોપિ ગહિતા હોન્તિ. ચિરરત્તસમાહિતચિત્તેતિ ઉપચારપ્પનાઝાનાનિ ઉપ્પાદેત્વા અપરિહીનજ્ઝાનતાય ચિરકાલં સમાહિતચિત્તે. આપાણકોટિકન્તિ જીવિતપરિયન્તં યાવજીવં. એવમાદીતિ આદિ-સદ્દેન અવસેસપુઞ્ઞકિરિયવત્થૂનિ સઙ્ગણ્હાતિ. નિચ્ચસીલવસેન પઞ્ચહિ, નિયમસીલવસેન દસહિ. પિ-સદ્દેન તતો કતિપયેહિ ઉપોસથસીલવસેન અટ્ઠહિપીતિ દસ્સેતિ. ધમ્મિકેહીતિ ધમ્મતો અનપેતેહિ. પમુખોતિ પમોક્ખો.
264.Puthuddisāti bahudisā. Kā pana tāti āha ‘‘catasso disā catasso anudisā cā’’ti. Anudisāgahaṇena cettha uddhaṃ adhopi gayhatīti ca dasseti. Bhūmivāsinoti bhūmipaṭibaddhavuttino. Etena rukkhapabbatanivāsinopi gahitā honti. Cirarattasamāhitacitteti upacārappanājhānāni uppādetvā aparihīnajjhānatāya cirakālaṃ samāhitacitte. Āpāṇakoṭikanti jīvitapariyantaṃ yāvajīvaṃ. Evamādīti ādi-saddena avasesapuññakiriyavatthūni saṅgaṇhāti. Niccasīlavasena pañcahi, niyamasīlavasena dasahi. Pi-saddena tato katipayehi uposathasīlavasena aṭṭhahipīti dasseti. Dhammikehīti dhammato anapetehi. Pamukhoti pamokkho.
ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તં • 8. Gahaṭṭhavandanāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. ગહટ્ઠવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 8. Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā