Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૮. ગામણિજાતકવણ્ણના
8. Gāmaṇijātakavaṇṇanā
અપિ અતરમાનાનન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઓસ્સટ્ઠવીરિયં ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. ઇમસ્મિં પન જાતકે પચ્ચુપ્પન્નવત્થુ ચ અતીતવત્થુ ચ એકાદસકનિપાતે સંવરજાતકે આવિભવિસ્સતિ. વત્થુ હિ તસ્મિઞ્ચ ઇમસ્મિઞ્ચ એકસદિસમેવ, ગાથા પન નાના. ગામણિકુમારો બોધિસત્તસ્સ ઓવાદે ઠત્વા ભાતિકસતસ્સ કનિટ્ઠોપિ હુત્વા ભાતિકસતપરિવારિતો સેતચ્છત્તસ્સહેટ્ઠા વરપલ્લઙ્કે નિસિન્નો અત્તનો યસસમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા ‘‘અયં મય્હં યસસમ્પત્તિ અમ્હાકં આચરિયસ્સ સન્તકા’’તિ તુટ્ઠો ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –
Apiataramānānanti idaṃ satthā jetavane viharanto ossaṭṭhavīriyaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Imasmiṃ pana jātake paccuppannavatthu ca atītavatthu ca ekādasakanipāte saṃvarajātake āvibhavissati. Vatthu hi tasmiñca imasmiñca ekasadisameva, gāthā pana nānā. Gāmaṇikumāro bodhisattassa ovāde ṭhatvā bhātikasatassa kaniṭṭhopi hutvā bhātikasataparivārito setacchattassaheṭṭhā varapallaṅke nisinno attano yasasampattiṃ oloketvā ‘‘ayaṃ mayhaṃ yasasampatti amhākaṃ ācariyassa santakā’’ti tuṭṭho imaṃ udānaṃ udānesi –
૮.
8.
‘‘અપિ અતરમાનાનં, ફલાસાવ સમિજ્ઝતિ;
‘‘Api ataramānānaṃ, phalāsāva samijjhati;
વિપક્કબ્રહ્મચરિયોસ્મિ, એવં જાનાહિ ગામણી’’તિ.
Vipakkabrahmacariyosmi, evaṃ jānāhi gāmaṇī’’ti.
તત્થ અપીતિ નિપાતમત્તં. અતરમાનાનન્તિ પણ્ડિતાનં ઓવાદે ઠત્વા અતરિત્વા અવેગાયિત્વા ઉપાયેન કમ્મં કરોન્તાનં. ફલાસાવ સમિજ્ઝતીતિ યથાપત્થિકે ફલે આસા તસ્સ ફલસ્સ નિપ્ફત્તિયા સમિજ્ઝતિયેવ. અથ વા ફલાસાતિ આસાફલં, યથાપત્થિતં ફલં સમિજ્ઝતિયેવાતિ અત્થો. વિપક્કબ્રહ્મચરિયોસ્મીતિ એત્થ ચત્તારિ સઙ્ગહવત્થૂનિ સેટ્ઠચરિયત્તા બ્રહ્મચરિયં નામ, તઞ્ચ તમ્મૂલિકાય યસસમ્પત્તિયા પટિલદ્ધત્તા વિપક્કં નામ. યો વાસ્સ યસો નિપ્ફન્નો, સોપિ સેટ્ઠટ્ઠેન બ્રહ્મચરિયં નામ. તેનાહ ‘‘વિપક્કબ્રહ્મચરિયોસ્મી’’તિ. એવં જાનાહિ ગામણીતિ કત્થચિ ગામિકપુરિસોપિ ગામજેટ્ઠકોપિ ગામણી. ઇધ પન સબ્બજનજેટ્ઠકં અત્તાનં સન્ધાયાહ. અમ્ભો ગામણિ, ત્વં એતં કારણં એવં જાનાહિ, આચરિયં નિસ્સાય ભાતિકસતં અતિક્કમિત્વા ઇદં મહારજ્જં પત્તોસ્મીતિ ઉદાનં ઉદાનેસિ.
Tattha apīti nipātamattaṃ. Ataramānānanti paṇḍitānaṃ ovāde ṭhatvā ataritvā avegāyitvā upāyena kammaṃ karontānaṃ. Phalāsāva samijjhatīti yathāpatthike phale āsā tassa phalassa nipphattiyā samijjhatiyeva. Atha vā phalāsāti āsāphalaṃ, yathāpatthitaṃ phalaṃ samijjhatiyevāti attho. Vipakkabrahmacariyosmīti ettha cattāri saṅgahavatthūni seṭṭhacariyattā brahmacariyaṃ nāma, tañca tammūlikāya yasasampattiyā paṭiladdhattā vipakkaṃ nāma. Yo vāssa yaso nipphanno, sopi seṭṭhaṭṭhena brahmacariyaṃ nāma. Tenāha ‘‘vipakkabrahmacariyosmī’’ti. Evaṃ jānāhi gāmaṇīti katthaci gāmikapurisopi gāmajeṭṭhakopi gāmaṇī. Idha pana sabbajanajeṭṭhakaṃ attānaṃ sandhāyāha. Ambho gāmaṇi, tvaṃ etaṃ kāraṇaṃ evaṃ jānāhi, ācariyaṃ nissāya bhātikasataṃ atikkamitvā idaṃ mahārajjaṃ pattosmīti udānaṃ udānesi.
તસ્મિં પન રજ્જં પત્તે સત્તટ્ઠદિવસચ્ચયેન સબ્બેપિ ભાતરો અત્તનો અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગતા . ગામણિરાજા ધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા યથાકમ્મં ગતો, બોધિસત્તોપિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.
Tasmiṃ pana rajjaṃ patte sattaṭṭhadivasaccayena sabbepi bhātaro attano attano vasanaṭṭhānaṃ gatā . Gāmaṇirājā dhammena rajjaṃ kāretvā yathākammaṃ gato, bodhisattopi puññāni katvā yathākammaṃ gato.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા દસ્સેત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઓસ્સટ્ઠવીરિયો ભિક્ખુ અરહત્તે પતિટ્ઠિતો. સત્થા દ્વે વત્થૂનિ કથેત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ગામણિકુમારો ઓસ્સટ્ઠવીરિયો ભિક્ખુ અહોસિ, આચરિયો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā dassetvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ossaṭṭhavīriyo bhikkhu arahatte patiṭṭhito. Satthā dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā gāmaṇikumāro ossaṭṭhavīriyo bhikkhu ahosi, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.
ગામણિજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Gāmaṇijātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૮. ગામણિજાતકં • 8. Gāmaṇijātakaṃ