Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ગામસીમાદિકથાવણ્ણના
Gāmasīmādikathāvaṇṇanā
૧૪૭. સા ચાતિ સા પરિચ્છિન્દિત્વા દિન્નગામસીમા ચ ઇતરા ચ. સા કતમાતિ ચે? ‘‘પકતિગામા’’તિઆદિમાહ. બદ્ધસીમાસદિસાયેવ હોન્તીતિ સા ચ હોતિ ઇતરા ચ હોતીતિ અધિપ્પાયો, તસ્માયેવ ‘‘તિચીવરવિપ્પવાસપરિહારં લભતી’’તિ એકવચનં કતં, તં ન યુત્તં ઉભિન્નમ્પિ ગામત્તાતિ એકે. ‘‘હોન્તિ, ન લભન્તી’’તિ ચ બહુવચનમ્પિ કરોન્તીતિ. ‘‘સા ચ ઇતરા ચા’’તિ વુત્તા ‘‘મજ્ઝે ભિન્દિત્વા દિન્નગામસીમા પકતિગામાદયો અભિન્ના’’તિ ચ વદન્તિ. ‘‘ભિક્ખુવસતી’’તિ પાઠો, ‘‘વસન્તી’’તિ ચ લિખિતં. ‘‘અથસ્સ ઠિતોકાસતો’’તિ વુત્તત્તા એકવચનમેવ યુત્તં. સબ્બા, ભિક્ખવે, નદી અસીમાતિ કતરં સીમં પટિક્ખિપતિ? બદ્ધસીમં, એકાદસવિપત્તિસીમઞ્ઞતરપ્પસઙ્ગતોતિ આચરિયા. સચે પઠમં સીમાય બદ્ધાય પચ્છા નદિઆદયો હોન્તિ, પટિક્ખેપોતિ પસઙ્ગો આપજ્જતિ, તસ્મા અબદ્ધસીમમેવ પટિક્ખિપતિ. યથા સબ્બો ગામો ગામસીમા, તથા સબ્બા નદી અસીમા. કિન્તુ તસ્સ તસ્સ ભિક્ખુનો ઉદકુક્ખેપસીમાતિ સીમાનાનત્તં દસ્સેતીતિ નો તક્કોતિ આચરિયો. યં મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ સમન્તા ઉદકુક્ખેપાતિ પન એકિસ્સા નદિયા ચતુવગ્ગાદીનં સઙ્ઘાનં વિસું ચતુવગ્ગકરણીયાદિકમ્મકરણકાલે સીમાપરિચ્છેદદસ્સનત્થં વુત્તં. તિચીવરેન વિપ્પવાસાવિપ્પવાસપરિચ્છેદદસ્સનત્થમ્પિ સત્તબ્ભન્તરસીમાય પરિચ્છેદદસ્સનં વિયાતિ આચરિયા, તસ્મા ઉદકુક્ખેપપરિચ્છેદાભાવેપિ અન્તોનદિયં કમ્મં કાતું વટ્ટતીતિ સિદ્ધં.
147.Sācāti sā paricchinditvā dinnagāmasīmā ca itarā ca. Sā katamāti ce? ‘‘Pakatigāmā’’tiādimāha. Baddhasīmāsadisāyeva hontīti sā ca hoti itarā ca hotīti adhippāyo, tasmāyeva ‘‘ticīvaravippavāsaparihāraṃ labhatī’’ti ekavacanaṃ kataṃ, taṃ na yuttaṃ ubhinnampi gāmattāti eke. ‘‘Honti, na labhantī’’ti ca bahuvacanampi karontīti. ‘‘Sā ca itarā cā’’ti vuttā ‘‘majjhe bhinditvā dinnagāmasīmā pakatigāmādayo abhinnā’’ti ca vadanti. ‘‘Bhikkhuvasatī’’ti pāṭho, ‘‘vasantī’’ti ca likhitaṃ. ‘‘Athassa ṭhitokāsato’’ti vuttattā ekavacanameva yuttaṃ. Sabbā, bhikkhave, nadī asīmāti kataraṃ sīmaṃ paṭikkhipati? Baddhasīmaṃ, ekādasavipattisīmaññatarappasaṅgatoti ācariyā. Sace paṭhamaṃ sīmāya baddhāya pacchā nadiādayo honti, paṭikkhepoti pasaṅgo āpajjati, tasmā abaddhasīmameva paṭikkhipati. Yathā sabbo gāmo gāmasīmā, tathā sabbā nadī asīmā. Kintu tassa tassa bhikkhuno udakukkhepasīmāti sīmānānattaṃ dassetīti no takkoti ācariyo. Yaṃ majjhimassa purisassa samantā udakukkhepāti pana ekissā nadiyā catuvaggādīnaṃ saṅghānaṃ visuṃ catuvaggakaraṇīyādikammakaraṇakāle sīmāparicchedadassanatthaṃ vuttaṃ. Ticīvarena vippavāsāvippavāsaparicchedadassanatthampi sattabbhantarasīmāya paricchedadassanaṃ viyāti ācariyā, tasmā udakukkhepaparicchedābhāvepi antonadiyaṃ kammaṃ kātuṃ vaṭṭatīti siddhaṃ.
અયં પન વિસેસો – તત્થ નાવાગતો ચે, નાવાયં વુત્તનયેન. સત્થગતો ચે, સત્થે વુત્તનયેન. સો ચે અતિરેકચાતુમાસનિવિટ્ઠો, ગામે વુત્તનયેન તિચીવરાવિપ્પવાસો વેદિતબ્બો. તત્થાપિ અયં વિસેસો – સચે સત્થો ઉદકુક્ખેપસ્સ અન્તો હોતિ, ઉદકુક્ખેપસીમાપમાણન્તિ એકે. સત્થોવ પમાણન્તિ આચરિયા. સચે પનેત્થ બહૂ ભિક્ખૂતિઆદિમ્હિ કેચિ અધિટ્ઠાનુપોસથં, કેચિ ગણુપોસથં, કેચિ સઙ્ઘુપોસથન્તિ વત્તુકામતાય ‘‘બહૂ સઙ્ઘા’’તિ અવત્વા ‘‘ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તં. ઊનકં પન ન વટ્ટતીતિ એત્થ સીમાસમ્ભેદસમ્ભવતોતિ ઉપતિસ્સત્થેરો. ઠપેન્તે હિ ઊનકં ન ઠપેતબ્બં. ‘‘અઠપેતુમ્પિ વટ્ટતિ એવા’’તિ વુત્તં. ગચ્છન્તિયા પનાતિ એત્થ ‘‘ઉદકુક્ખેપમનતિક્કમિત્વા પરિવત્તમાનાય કાતું વટ્ટતી’’તિ લિખિતં. અઞ્ઞિસ્સા સીમાય ઞત્તીતિઆદિ કિં સીમતો કમ્મવિપત્તિભયા વુત્તં , ઉદાહુ પરિસતોતિ? એકકમ્મસ્સ નાનાસીમાય અસમ્ભવતો સીમતોતિ. એકકમ્મસ્સ નાનાસીમટ્ઠસઙ્ઘેન અસમ્ભવતો પરિસતોતિપિ એકે. ‘‘સવનં હાપેતી’’તિ વુત્તદોસપ્પસઙ્ગતોતિ નો તક્કો. એકિસ્સા હિ સીમાય એકં કમ્મં અનિટ્ઠપેન્તો હાપેતીતિ આચરિયો.
Ayaṃ pana viseso – tattha nāvāgato ce, nāvāyaṃ vuttanayena. Satthagato ce, satthe vuttanayena. So ce atirekacātumāsaniviṭṭho, gāme vuttanayena ticīvarāvippavāso veditabbo. Tatthāpi ayaṃ viseso – sace sattho udakukkhepassa anto hoti, udakukkhepasīmāpamāṇanti eke. Satthova pamāṇanti ācariyā. Sace panettha bahū bhikkhūtiādimhi keci adhiṭṭhānuposathaṃ, keci gaṇuposathaṃ, keci saṅghuposathanti vattukāmatāya ‘‘bahū saṅghā’’ti avatvā ‘‘bhikkhū’’ti vuttaṃ. Ūnakaṃ pana na vaṭṭatīti ettha sīmāsambhedasambhavatoti upatissatthero. Ṭhapente hi ūnakaṃ na ṭhapetabbaṃ. ‘‘Aṭhapetumpi vaṭṭati evā’’ti vuttaṃ. Gacchantiyā panāti ettha ‘‘udakukkhepamanatikkamitvā parivattamānāya kātuṃ vaṭṭatī’’ti likhitaṃ. Aññissā sīmāya ñattītiādi kiṃ sīmato kammavipattibhayā vuttaṃ , udāhu parisatoti? Ekakammassa nānāsīmāya asambhavato sīmatoti. Ekakammassa nānāsīmaṭṭhasaṅghena asambhavato parisatotipi eke. ‘‘Savanaṃ hāpetī’’ti vuttadosappasaṅgatoti no takko. Ekissā hi sīmāya ekaṃ kammaṃ aniṭṭhapento hāpetīti ācariyo.
બહિનદિતીરે જાતરુક્ખસ્સ અન્તોનદિયં પવિટ્ઠસાખાય વાતિ એત્થ ચ નદિતીરે ખાણુકં કોટ્ટેત્વાતિ એત્થ ચ સચે પન સેતુ વા સેતુપાદા વા બહિતીરે પતિટ્ઠિતાતિ એત્થ ચ સીમાસોધનં નામ ગામસીમટ્ઠે હત્થપાસાનયનં. ખણ્ડસીમાય ઉટ્ઠિતરુક્ખતો વિયોજેત્વા કાતું વટ્ટતિ. કસ્મા? તીરટ્ઠે રુક્ખે બદ્ધનાવાય ગામો આધારોતિ. ‘‘ઉભતોભાગેન ગામસીમં ફુસિત્વા ઠિતસેતુ ખણ્ડસીમામહાસીમાયો ફુસિત્વા ઠિતરુક્ખેન ઉપમેતબ્બો’’તિ ચ લિખિતં. તત્થ પુરિમનયે તાવ ઇદં વિચારેતબ્બં – તાદિસે ઠાને કતકમ્મં કિં નદિયં કતસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, ઉદાહુ ગામસીમાયં, અથ ઉભયત્થાતિ? કિઞ્ચેત્થ તં ચે નદિયં કતસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, ઉદકુક્ખેપસીમાવ સોધેતબ્બા, ન ઇતરા. અથ ગામસીમાયં કતસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, ઉદકુક્ખેપસીમા ન સોધેતબ્બા. યદિ ઉભયત્થ કતસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, દ્વીસુ સીમાસુ એકકમ્મં કાતું વટ્ટતીતિ અનિટ્ઠપ્પસઙ્ગો આપજ્જતિ. તતો ‘‘અઞ્ઞિસ્સા સીમાય ઞત્તિ, અઞ્ઞિસ્સા અનુસ્સાવના હોતી’’તિ ઇદઞ્ચ ‘‘ખણ્ડસીમામહાસીમટ્ઠાનં કાયસામગ્ગિયા કમ્મં કાતું વટ્ટતી’’તિ ઇદઞ્ચાનિટ્ઠં આપજ્જતીતિ? એત્થ વુચ્ચતે – યથાવુત્તં કમ્મં ઉભયત્થ કતસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, ન ચ યથાવુત્તં અનિટ્ઠં આપજ્જતિ. કસ્મા? ‘‘ઞત્તિઅનુસ્સાવનાનં એકેકસીમાયં પવત્તત્તા, કારકભિક્ખૂનં વા એકેકસીમાયં ઠિતત્તા’’તિ વદન્તિ. ઉભયત્થાપિ ઠાતું સક્કુણેય્યતાય પન તં અકારણં. એકીભાવં ઉપગતસીમટ્ઠાને કતત્તાતિ ઇદં અચલકારણં. એકીભાવં ઉપગતાસુ હિ દ્વીસુ નદીગામસીમાસુ કમ્મં કાતું વટ્ટતીતિ ચ. સત્તબ્ભન્તરસીમાયં ચે નદી હોતિ, સમુદ્દો વા, જાતસ્સરો વા. તેસુ ઠિતભિક્ખુ સત્તબ્ભન્તરસીમાયં ઠિતસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ. તત્થ ચે નદિઆદિલક્ખણં અપ્પત્તો દીપકો, પાસાણો, રુક્ખો વા હોતિ, સત્તબ્ભન્તરસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. મનુસ્સેહિ વળઞ્જનટ્ઠાનં ચે તં હોતિ, ગામખેત્તસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. કતરગામખેત્તં? યતો મનુસ્સા સઞ્ચરન્તિ, સબ્બે ચે સઞ્ચરન્તિ, વિસું ગામખેત્તસઙ્ખ્યં ગચ્છતીતિ ચ આચરિયા.
Bahinaditīre jātarukkhassa antonadiyaṃ paviṭṭhasākhāya vāti ettha ca naditīre khāṇukaṃ koṭṭetvāti ettha ca sace pana setu vā setupādā vā bahitīre patiṭṭhitāti ettha ca sīmāsodhanaṃ nāma gāmasīmaṭṭhe hatthapāsānayanaṃ. Khaṇḍasīmāya uṭṭhitarukkhato viyojetvā kātuṃ vaṭṭati. Kasmā? Tīraṭṭhe rukkhe baddhanāvāya gāmo ādhāroti. ‘‘Ubhatobhāgena gāmasīmaṃ phusitvā ṭhitasetu khaṇḍasīmāmahāsīmāyo phusitvā ṭhitarukkhena upametabbo’’ti ca likhitaṃ. Tattha purimanaye tāva idaṃ vicāretabbaṃ – tādise ṭhāne katakammaṃ kiṃ nadiyaṃ katasaṅkhyaṃ gacchati, udāhu gāmasīmāyaṃ, atha ubhayatthāti? Kiñcettha taṃ ce nadiyaṃ katasaṅkhyaṃ gacchati, udakukkhepasīmāva sodhetabbā, na itarā. Atha gāmasīmāyaṃ katasaṅkhyaṃ gacchati, udakukkhepasīmā na sodhetabbā. Yadi ubhayattha katasaṅkhyaṃ gacchati, dvīsu sīmāsu ekakammaṃ kātuṃ vaṭṭatīti aniṭṭhappasaṅgo āpajjati. Tato ‘‘aññissā sīmāya ñatti, aññissā anussāvanā hotī’’ti idañca ‘‘khaṇḍasīmāmahāsīmaṭṭhānaṃ kāyasāmaggiyā kammaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti idañcāniṭṭhaṃ āpajjatīti? Ettha vuccate – yathāvuttaṃ kammaṃ ubhayattha katasaṅkhyaṃ gacchati, na ca yathāvuttaṃ aniṭṭhaṃ āpajjati. Kasmā? ‘‘Ñattianussāvanānaṃ ekekasīmāyaṃ pavattattā, kārakabhikkhūnaṃ vā ekekasīmāyaṃ ṭhitattā’’ti vadanti. Ubhayatthāpi ṭhātuṃ sakkuṇeyyatāya pana taṃ akāraṇaṃ. Ekībhāvaṃ upagatasīmaṭṭhāne katattāti idaṃ acalakāraṇaṃ. Ekībhāvaṃ upagatāsu hi dvīsu nadīgāmasīmāsu kammaṃ kātuṃ vaṭṭatīti ca. Sattabbhantarasīmāyaṃ ce nadī hoti, samuddo vā, jātassaro vā. Tesu ṭhitabhikkhu sattabbhantarasīmāyaṃ ṭhitasaṅkhyaṃ na gacchati. Tattha ce nadiādilakkhaṇaṃ appatto dīpako, pāsāṇo, rukkho vā hoti, sattabbhantarasaṅkhyaṃ gacchati. Manussehi vaḷañjanaṭṭhānaṃ ce taṃ hoti, gāmakhettasaṅkhyaṃ gacchati. Kataragāmakhettaṃ? Yato manussā sañcaranti, sabbe ce sañcaranti, visuṃ gāmakhettasaṅkhyaṃ gacchatīti ca ācariyā.
પચ્છિમનયે સચે સેતુ નદીલક્ખણટ્ઠાનં અફુસિત્વા ઠિતો, ગામસીમાસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. તત્થ એકો ચે ગામો, તં સોધેત્વા, દ્વીસુ તીરેસુ સચે દ્વે, દ્વેપિ ગામે સોધેત્વા કમ્મં કાતબ્બં. એવઞ્હિ કતં ઉભયત્ર કતં હોતિ. ઇમિના નયેન દ્વીસુ નદીસુ, જાતસ્સરેસુ ચ એકકમ્મપસિદ્ધિ વેદિતબ્બા. અયં પન નયો ખણ્ડસીમામહાસીમાનમ્પિ લબ્ભતેવ. સચે સેતુ નદીલક્ખણટ્ઠાનં ફુસિત્વા ઠિતો, ઉદકુક્ખેપસીમાપિ સોધેતબ્બા.
Pacchimanaye sace setu nadīlakkhaṇaṭṭhānaṃ aphusitvā ṭhito, gāmasīmāsaṅkhyaṃ gacchati. Tattha eko ce gāmo, taṃ sodhetvā, dvīsu tīresu sace dve, dvepi gāme sodhetvā kammaṃ kātabbaṃ. Evañhi kataṃ ubhayatra kataṃ hoti. Iminā nayena dvīsu nadīsu, jātassaresu ca ekakammapasiddhi veditabbā. Ayaṃ pana nayo khaṇḍasīmāmahāsīmānampi labbhateva. Sace setu nadīlakkhaṇaṭṭhānaṃ phusitvā ṭhito, udakukkhepasīmāpi sodhetabbā.
સીમાનમેવ ચેકત્તં, વેહાસટ્ઠં વિના ગતો;
Sīmānameva cekattaṃ, vehāsaṭṭhaṃ vinā gato;
વિદિત્વા એકકમ્મસ્સ, સીમતો ઇદમાદિસે.
Viditvā ekakammassa, sīmato idamādise.
એકસીમં દ્વિસીમં વા, તિસીમં ચતુસીમકં;
Ekasīmaṃ dvisīmaṃ vā, tisīmaṃ catusīmakaṃ;
એકકમ્મં સિયા તસ્સ, કોપો પરિસતો સિયાતિ.
Ekakammaṃ siyā tassa, kopo parisato siyāti.
અયં પનેત્થ વિસેસો – નદિયં કરોન્તાનં ઉદકુક્ખેપતો બહિ રુક્ખાદિસમ્બન્ધો અપ્પમાણં. ગામે કરોન્તાનં નદિયં સમ્બન્ધરુક્ખસ્સ ઉદકુક્ખેપતો બહિ ઠિતભિક્ખુ અપ્પમાણં, તતો ઓરં પમાણં. બદ્ધસીમાય સમ્બન્ધરુક્ખસ્સ બદ્ધસીમાય ઠિતભિક્ખુ પમાણન્તિ વેદિતબ્બં, તેનેવ વુત્તં ‘‘સીમં સોધેત્વા કમ્મં કાતબ્બ’’ન્તિ. ‘‘સચે પન સેતુ વા સેતુપાદા વા બહિતીરે પતિટ્ઠિતા કમ્મં કાતું ન વટ્ટતી’’તિ વચનમ્પિ પારોહાદીસુ વિય સકલસીમાસોધનમેવ કાતબ્બન્તિ સાધેતિ, વીમંસિતબ્બં. અતિવુટ્ઠિકાલે પનાતિ એત્થ અતિવુટ્ઠિ નામ યથા ચાતુમાસિકાયાતિ વેદિતબ્બા, તસ્મા ચતુમાસં અતિવુટ્ઠિયેવ સચે હોતિ, સબ્બોપિ ઓઘેન ઓત્થટોકાસો નદી એવ. અથ એકિસ્સાપિ અતિવુટ્ઠિયા ઓઘો ચતુમાસં તિટ્ઠતિ, સન્દતિ વા, બહિતીરે પતિટ્ઠિતઓઘેન ઓત્થટોકાસો સબ્બોપિ નદી એવ. નદિં ઓત્થરિત્વા સન્દનટ્ઠાનતો પટ્ઠાયાતિ તમેવ વા નદિં અઞ્ઞં વા અપુબ્બં વા પદેસં અત્તનો પવત્તવસેન નદિલક્ખણપ્પત્તં ઓત્થરિત્વા સન્દનટ્ઠાનતો પટ્ઠાય વટ્ટતિ. ગામનિગમસીમં ઓત્થરિત્વાતિ ચતુમાસપ્પવત્તિં સન્ધાય વુત્તં. ‘‘અગમનપથેતિ તદહુ ગતપચ્ચાગતં કાતું અસક્કુણેય્યકે’’તિ લિખિતં. યં પન અન્ધકટ્ઠકથાયં વુત્તં, તં ન ગહેતબ્બં. કસ્મા? નદિયમ્પિ તંદોસપ્પસઙ્ગતો. તિપુસકાદીતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન કમલુપ્પલાદીનિપિ સઙ્ગહં ગચ્છન્તિ . સબ્બોપિ અજાતસ્સરો હોતિ, ગામસીમાસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતીતિ યેહિ કતં, તેસં ગામસીમાસઙ્ખ્યં વા, સમન્તતો તીરટ્ઠગામેહિ ચે કતં, સબ્બગામસઙ્ખ્યં વા, અઞ્ઞેહિ ગામખેત્તેહિ અસમ્બન્ધટ્ઠાનં ચે, વિસુંગામસીમાસઙ્ખ્યં વા ગચ્છતીતિ અત્થો.
Ayaṃ panettha viseso – nadiyaṃ karontānaṃ udakukkhepato bahi rukkhādisambandho appamāṇaṃ. Gāme karontānaṃ nadiyaṃ sambandharukkhassa udakukkhepato bahi ṭhitabhikkhu appamāṇaṃ, tato oraṃ pamāṇaṃ. Baddhasīmāya sambandharukkhassa baddhasīmāya ṭhitabhikkhu pamāṇanti veditabbaṃ, teneva vuttaṃ ‘‘sīmaṃ sodhetvā kammaṃ kātabba’’nti. ‘‘Sace pana setu vā setupādā vā bahitīre patiṭṭhitā kammaṃ kātuṃ na vaṭṭatī’’ti vacanampi pārohādīsu viya sakalasīmāsodhanameva kātabbanti sādheti, vīmaṃsitabbaṃ. Ativuṭṭhikāle panāti ettha ativuṭṭhi nāma yathā cātumāsikāyāti veditabbā, tasmā catumāsaṃ ativuṭṭhiyeva sace hoti, sabbopi oghena otthaṭokāso nadī eva. Atha ekissāpi ativuṭṭhiyā ogho catumāsaṃ tiṭṭhati, sandati vā, bahitīre patiṭṭhitaoghena otthaṭokāso sabbopi nadī eva. Nadiṃ ottharitvā sandanaṭṭhānato paṭṭhāyāti tameva vā nadiṃ aññaṃ vā apubbaṃ vā padesaṃ attano pavattavasena nadilakkhaṇappattaṃ ottharitvā sandanaṭṭhānato paṭṭhāya vaṭṭati. Gāmanigamasīmaṃ ottharitvāti catumāsappavattiṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Agamanapatheti tadahu gatapaccāgataṃ kātuṃ asakkuṇeyyake’’ti likhitaṃ. Yaṃ pana andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, taṃ na gahetabbaṃ. Kasmā? Nadiyampi taṃdosappasaṅgato. Tipusakādīti ettha ādi-saddena kamaluppalādīnipi saṅgahaṃ gacchanti . Sabbopi ajātassaro hoti, gāmasīmāsaṅkhyameva gacchatīti yehi kataṃ, tesaṃ gāmasīmāsaṅkhyaṃ vā, samantato tīraṭṭhagāmehi ce kataṃ, sabbagāmasaṅkhyaṃ vā, aññehi gāmakhettehi asambandhaṭṭhānaṃ ce, visuṃgāmasīmāsaṅkhyaṃ vā gacchatīti attho.
૧૪૮. સંસટ્ઠવિટપાતિ ઇમિના આસન્નત્તં દીપેતિ, તેન પદેસસમ્ભિન્દના ઇધ સમ્ભેદોતિ દીપેતિ. સો પન વડ્ઢન્તો સીમાસઙ્કરં કરોતીતિ બદ્ધસીમટ્ઠાનપ્પવેસનવસેન ‘‘એકદેસબદ્ધસીમા’’તિ વત્તબ્બતો સઙ્કરદોસો હોતિ. ન, ભિક્ખવે, સીમાય સીમા સમ્ભિન્દિતબ્બાતિ એત્થ ‘‘પઠમં બદ્ધસીમાય પચ્છા અત્તના બન્ધિતબ્બસીમા ન સમ્ભિન્દિતબ્બા’’તિ એકે અધિપ્પાયં સંવણ્ણયન્તિ. પઠમં સમ્મતસીમાયં સમ્ભેદાભાવતો સ્વાધિપ્પાયો અજ્ઝોત્થરણેન યુજ્જતિ, તસ્મા પચ્છા બન્ધિતબ્બસીમાય પઠમં બદ્ધસીમા ન સમ્ભિન્દિતબ્બા. સકલં વા એકદેસતો વા નિમિત્તાનં અન્તોકરણેન પઠમં બદ્ધસીમાય સીમન્તરિકે અકિત્તેત્વા સમ્મન્નનતો હિ સમ્ભિન્દતિ નામ, પરેસં બદ્ધસીમં સકલં વા એકદેસતો વા નિમિત્તાનં અન્તોકરણેન અજ્ઝોત્થરતિ નામ, તેનેવાહ ‘‘સીમં સમ્મન્નન્તેન સીમન્તરિકં ઠપેત્વા’’તિઆદિ. તસ્સત્થો – પઠમં બદ્ધસીમાય સીમન્તરિકં પચ્છા બન્ધિતબ્બસીમાય નિમિત્તભૂતં ઠપેત્વા પચ્છા સીમં સમ્મન્નિતુન્તિ. ઇમા દ્વેપિ વિપત્તિયો ભિક્ખુભિક્ખુનીસીમાનં અઞ્ઞમઞ્ઞં ન સમ્ભવન્તિ. સો પન વડ્ઢન્તો સીમાસઙ્કરં કરોતીતિ એત્થ કેવલં સીમાસઙ્કરમેવ કરોતિ. તસ્મિં કતકમ્માનિ ન કુપ્પન્તીતિ કેચિ, તં નયુત્તં સાખાપારોહછેદનસીમાસોધનાનં વુત્તત્તા. ઇદં સબ્બં સુટ્ઠુ વિચારેત્વા ગરુકુલે પયિરુપાસિત્વા ગહેતબ્બયુત્તકં ગહેતબ્બં, ઇતરં છડ્ડેતબ્બં.
148.Saṃsaṭṭhaviṭapāti iminā āsannattaṃ dīpeti, tena padesasambhindanā idha sambhedoti dīpeti. So pana vaḍḍhanto sīmāsaṅkaraṃ karotīti baddhasīmaṭṭhānappavesanavasena ‘‘ekadesabaddhasīmā’’ti vattabbato saṅkaradoso hoti. Na, bhikkhave, sīmāya sīmā sambhinditabbāti ettha ‘‘paṭhamaṃ baddhasīmāya pacchā attanā bandhitabbasīmā na sambhinditabbā’’ti eke adhippāyaṃ saṃvaṇṇayanti. Paṭhamaṃ sammatasīmāyaṃ sambhedābhāvato svādhippāyo ajjhottharaṇena yujjati, tasmā pacchā bandhitabbasīmāya paṭhamaṃ baddhasīmā na sambhinditabbā. Sakalaṃ vā ekadesato vā nimittānaṃ antokaraṇena paṭhamaṃ baddhasīmāya sīmantarike akittetvā sammannanato hi sambhindati nāma, paresaṃ baddhasīmaṃ sakalaṃ vā ekadesato vā nimittānaṃ antokaraṇena ajjhottharati nāma, tenevāha ‘‘sīmaṃ sammannantena sīmantarikaṃ ṭhapetvā’’tiādi. Tassattho – paṭhamaṃ baddhasīmāya sīmantarikaṃ pacchā bandhitabbasīmāya nimittabhūtaṃ ṭhapetvā pacchā sīmaṃ sammannitunti. Imā dvepi vipattiyo bhikkhubhikkhunīsīmānaṃ aññamaññaṃ na sambhavanti. So pana vaḍḍhanto sīmāsaṅkaraṃ karotīti ettha kevalaṃ sīmāsaṅkarameva karoti. Tasmiṃ katakammāni na kuppantīti keci, taṃ nayuttaṃ sākhāpārohachedanasīmāsodhanānaṃ vuttattā. Idaṃ sabbaṃ suṭṭhu vicāretvā garukule payirupāsitvā gahetabbayuttakaṃ gahetabbaṃ, itaraṃ chaḍḍetabbaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૭૬. ગામસીમાદિ • 76. Gāmasīmādi
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ગામસીમાદિકથા • Gāmasīmādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ગામસીમાદિકથાવણ્ણના • Gāmasīmādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગામસીમાદિકથાવણ્ણના • Gāmasīmādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭૬. ગામસીમાદિકથા • 76. Gāmasīmādikathā