Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ગમિકાદિનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના

    Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā

    ૧૨૧. ‘‘અદ્ધાનમગ્ગપ્પટિપન્નેન ભિક્ખુના નિસ્સયં અલભમાનેન અનિસ્સિતેન વત્થુન્તિ અવસ્સકાલેયેવ વસ્સકાલે અદ્ધાનગમનસ્સ પાળિયંયેવ પટિક્ખિત્તત્તા’’તિ વુત્તં, તં અપ્પમાણં સત્તાહં વસ્સચ્છેદાદિવસેન અદ્ધાનગમનસમ્ભવતો, ગચ્છન્તસ્સેવ વસ્સકાલગમનસમ્ભવતો ચ. અન્તરામગ્ગે…પે॰… અનાપત્તીતિ નિસ્સયદાયકાભાવેયેવ. ‘‘તસ્સ નિસ્સાયા’’તિ પાઠાનુરૂપં વુત્તં, તં નિસ્સાયાતિ અત્થો. ‘‘યદા પતિરૂપો નિસ્સયદાયકો આગચ્છિસ્સતી’’તિ વચનેન અયં વિધિ અવસ્સકાલે એવાતિ સિદ્ધં. ‘‘અન્તોવસ્સે પન કસ્સચિ આગમનાભાવા’’તિ વુત્તં. સચે સો જલપટ્ટને વા થલપટ્ટને વા વસન્તો વસ્સૂપનાયિકાય આસન્નાય ગન્તુકામો સુણાતિ ‘‘અસુકો મહાથેરો આગમિસ્સતી’’તિ, તં ચે આગમેતિ, વટ્ટતિ. આગમેન્તસ્સેવ ચે વસ્સૂપનાયિકદિવસો હોતિ, હોતુ, ગન્તબ્બં તત્થ, યત્થ નિસ્સયદાયકં લભતીતિ. પાતિમોક્ખુદ્દેસકાભાવેન ચે ગન્તું વટ્ટતિ, પગેવ નિસ્સયદાયકાભાવેન. સચે સો ગચ્છન્તો જીવિતન્તરાયં, બ્રહ્મચરિયન્તરાયં વા પસ્સતિ, તત્થેવ વસિતબ્બન્તિ એકે.

    121.‘‘Addhānamaggappaṭipannena bhikkhunā nissayaṃ alabhamānena anissitena vatthunti avassakāleyeva vassakāle addhānagamanassa pāḷiyaṃyeva paṭikkhittattā’’ti vuttaṃ, taṃ appamāṇaṃ sattāhaṃ vassacchedādivasena addhānagamanasambhavato, gacchantasseva vassakālagamanasambhavato ca. Antarāmagge…pe… anāpattīti nissayadāyakābhāveyeva. ‘‘Tassa nissāyā’’ti pāṭhānurūpaṃ vuttaṃ, taṃ nissāyāti attho. ‘‘Yadā patirūpo nissayadāyako āgacchissatī’’ti vacanena ayaṃ vidhi avassakāle evāti siddhaṃ. ‘‘Antovasse pana kassaci āgamanābhāvā’’ti vuttaṃ. Sace so jalapaṭṭane vā thalapaṭṭane vā vasanto vassūpanāyikāya āsannāya gantukāmo suṇāti ‘‘asuko mahāthero āgamissatī’’ti, taṃ ce āgameti, vaṭṭati. Āgamentasseva ce vassūpanāyikadivaso hoti, hotu, gantabbaṃ tattha, yattha nissayadāyakaṃ labhatīti. Pātimokkhuddesakābhāvena ce gantuṃ vaṭṭati, pageva nissayadāyakābhāvena. Sace so gacchanto jīvitantarāyaṃ, brahmacariyantarāyaṃ vā passati, tattheva vasitabbanti eke.

    ૧૨૨. ‘‘નાહં ઉસ્સહામિ થેરસ્સ નામં ગહેતુ’’ન્તિ ઇત્થન્નામો ઇત્થન્નામસ્સ આયસ્મતોતિ લક્ખણતો આહ. ‘‘ગોત્તેનાપી’તિ વચનતો યેન વોહારેન વોહરિયન્તિ, તેન વટ્ટતીતિ સિદ્ધં, તસ્મા ‘કો નામો તે ઉપજ્ઝાયો’તિ પુટ્ઠેનાપિ ગોત્તમેવ નામં કત્વા વત્તબ્બન્તિ સિદ્ધં હોતિ, તસ્મા ચતુબ્બિધેસુ નામેસુ યેન કેનચિ નામેન અનુસ્સાવના કાતબ્બા’’તિ વદન્તિ. એકસ્સ બહૂનિ નામાનિ હોન્તિ, તત્થ એકં નામં ઞત્તિયા, એકં અનુસ્સાવનાય કાતું ન વટ્ટતિ, અત્થતો, બ્યઞ્જનતો ચ અભિન્નાહિ અનુસ્સાવનાહિ ભવિતબ્બન્તિ. કત્થચિ ‘‘આયસ્મતો બુદ્ધરક્ખિતત્થેરસ્સા’’તિ વત્વા કત્થચિ કેવલં ‘‘બુદ્ધરક્ખિતસ્સા’’તિ સાવેતિ, ‘‘સાવનં હાપેતી’’તિ ન વુચ્ચતિ નામસ્સ અહાપિતત્તાતિ એકે. સચે કત્થચિ ‘‘આયસ્મતો બુદ્ધરક્ખિતસ્સા’’તિ વત્વા કત્થચિ ‘‘બુદ્ધરક્ખિતસ્સાયસ્મતો’’તિ સાવેતિ, પાઠાનુરૂપત્તા ખેત્તમેવ ઓતિણ્ણન્તિપિ એકે. બ્યઞ્જનભેદપ્પસઙ્ગતો અનુસ્સાવને તં ન વટ્ટતીતિ એકે. સચે પન સબ્બટ્ઠાનેપિ તથેવ વદતિ, વટ્ટતિ ભગવતા દિન્નલક્ખણાનુરૂપત્તા. લક્ખણવિરોધતો અઞ્ઞથા ન વટ્ટતીતિ ચે? ન, પયોગાનુરૂપત્તા. તત્થ તથા, ઇધ અઞ્ઞથા પયોગોતિ ચે? ન, વિપત્તિલક્ખણાનં વિરોધતો. ન સબ્બેન સબ્બં, સાવનાહાપના એવ હિ પાળિયં તદત્થવિભાવને આગતાતિ અઞ્ઞપદેસુ સાવનેસુ પરિહારો ન સમ્ભવતિ આચિણ્ણકપ્પવિરોધતો. સોપિ કિંપમાણન્તિ ચે? પમાણં આચરિયુગ્ગહસ્સ પમાણત્તા.

    122. ‘‘Nāhaṃ ussahāmi therassa nāmaṃ gahetu’’nti itthannāmo itthannāmassa āyasmatoti lakkhaṇato āha. ‘‘Gottenāpī’ti vacanato yena vohārena vohariyanti, tena vaṭṭatīti siddhaṃ, tasmā ‘ko nāmo te upajjhāyo’ti puṭṭhenāpi gottameva nāmaṃ katvā vattabbanti siddhaṃ hoti, tasmā catubbidhesu nāmesu yena kenaci nāmena anussāvanā kātabbā’’ti vadanti. Ekassa bahūni nāmāni honti, tattha ekaṃ nāmaṃ ñattiyā, ekaṃ anussāvanāya kātuṃ na vaṭṭati, atthato, byañjanato ca abhinnāhi anussāvanāhi bhavitabbanti. Katthaci ‘‘āyasmato buddharakkhitattherassā’’ti vatvā katthaci kevalaṃ ‘‘buddharakkhitassā’’ti sāveti, ‘‘sāvanaṃ hāpetī’’ti na vuccati nāmassa ahāpitattāti eke. Sace katthaci ‘‘āyasmato buddharakkhitassā’’ti vatvā katthaci ‘‘buddharakkhitassāyasmato’’ti sāveti, pāṭhānurūpattā khettameva otiṇṇantipi eke. Byañjanabhedappasaṅgato anussāvane taṃ na vaṭṭatīti eke. Sace pana sabbaṭṭhānepi tatheva vadati, vaṭṭati bhagavatā dinnalakkhaṇānurūpattā. Lakkhaṇavirodhato aññathā na vaṭṭatīti ce? Na, payogānurūpattā. Tattha tathā, idha aññathā payogoti ce? Na, vipattilakkhaṇānaṃ virodhato. Na sabbena sabbaṃ, sāvanāhāpanā eva hi pāḷiyaṃ tadatthavibhāvane āgatāti aññapadesu sāvanesu parihāro na sambhavati āciṇṇakappavirodhato. Sopi kiṃpamāṇanti ce? Pamāṇaṃ ācariyuggahassa pamāṇattā.

    ૧૨૩. દ્વે એકાનુસ્સાવનેતિ એત્થ ગણ્ઠિપદે તાવ એવં લિખિતં ‘‘એકતો પવત્તઅનુસ્સાવને’’. ઇદં સન્ધાયાતિ નાનુપજ્ઝાયં એકાચરિયં અનુસ્સાવનકિરિયં સન્ધાય, તઞ્ચ અનુસ્સાવનકિરિયં એકેનુપજ્ઝાયેન નાનાચરિયેહિ અનુજાનામીતિ અત્થો. નાનુપજ્ઝાયેહિ એકેનાચરિયેન ન ત્વેવ અનુજાનામીતિ અત્થોતિ. પોરાણગણ્ઠિપદેપિ તથેવ વત્વા ‘‘તિણ્ણં ઉદ્ધં ન કેનચિ આકારેન એકતો વટ્ટતી’’તિ વુત્તં, તં યુત્તં, ન હિ સઙ્ઘો સઙ્ઘસ્સ કમ્મં કરોતીતિ આચરિયો. ઇદં પનેત્થ ચિન્તેતબ્બં. કથં? ચત્તારો વા અતિરેકા વા ઉપસમ્પદાપેક્ખા સઙ્ઘવોહારં ન લભન્તિ ભિક્ખુભાવં અપ્પત્તત્તા. કેવલં ભગવતા પરિચ્છિન્દિત્વા ‘‘તયો’’તિ વુત્તત્તા તતો ઉદ્ધં ન વટ્ટતીતિ નો તક્કોતિ આચરિયો. અનુગણ્ઠિપદેપિ અયમેવત્થો બહુધા વિચારેત્વા વુત્તો. તથા અન્ધકટ્ઠકથાયમ્પિ. ન સબ્બત્થ ઇમસ્મિં અત્થવિકપ્પે મતિભેદો અત્થિ. યા પનેસા ઉભો પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સા, ઉભિન્નમેકુપજ્ઝાયો, એકાચરિયો, એકા કમ્મવાચા, એકો ઉપસમ્પન્નો, એકો અનુપસમ્પન્નોતિ પરિવારકથા, તં દસ્સેત્વા એકો ચે આચરિયો દ્વિન્નં, તિણ્ણં વા ઉપસમ્પદાપેક્ખાનં એકં કમ્મવાચં એકેનુપજ્ઝાયેન સાવેતિ, વટ્ટતીતિ એકે. તં અયુત્તં, ન હિ સક્કા સિથિલધનિતાદિબ્યઞ્જનલક્ખણસમ્પન્નં તસ્મિં ખણે કમ્મવાચં દસ્સેતું વિમુત્તદોસાદીસુ પતનતો . વિસું વિસું કરણં સન્ધાય ઇદં વુત્તન્તિ દીપનત્થં ‘‘તયો પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સા , તિણ્ણમેકુપજ્ઝાયો, એકાચરિયો, એકા કમ્મવાચા, દ્વે ઉપસમ્પન્ના, એકો અનુપસમ્પન્નો’’તિ ન વુત્તો. એવઞ્હિ વુત્તે સક્કા તીસુ આકાસટ્ઠમપનેત્વા સીમટ્ઠાનં દ્વિન્નમનુરૂપં કમ્મવાચં દસ્સેતું, તમનિટ્ઠપ્પસઙ્ગં નિવારેતું ‘‘ઉભો’’તિ વુત્તં. ‘‘તત્થ પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સવચનેન વત્થુસમ્પત્તિ, પરિસાય પધાનત્તા, આચરિયુપજ્ઝાયવચનેન પરિસસમ્પત્તિ, કમ્મવાચાય અનુસ્સાવનસમ્પત્તિ દસ્સિતા, સીમસમ્પત્તિ એવેકા ન દસ્સિતા. તતો વિપત્તિ જાતા કમ્મવાચાનં નાનાક્ખણિકત્તા. એકક્ખણભાવે સતિ ઉભિન્નં સમ્પત્તિ વા સિયા વિપત્તિ વા, ન એકસ્સેવ સમ્પત્તિ એકસ્સ વિપત્તીતિ સમ્ભવતિ વિમુત્તાદિબ્યઞ્જનદોસપ્પસઙ્ગતો’’તિ વુત્તં, તં વચનં ઉભોપિ ચેતે સીમગતાવ હોન્તિ, ઉભિન્નં એકતો કમ્મસમ્પત્તિદીપનતો દ્વિન્નં એકતો અનુસ્સાવનં એકેન ઉપજ્ઝાયેન એકેનાચરિયેન વટ્ટતીતિ સાધેતિ. દ્વિન્નં, તિણ્ણઞ્ચ એકતો સસમનુભાસના ચ પાળિયંયેવ દસ્સિતા, તઞ્ચ અનુલોમેતિ. અટ્ઠકથાચરિયેહિ નાનુઞ્ઞાતં, ન પટિક્ખિત્તં, વિચારેત્વા ગહેતબ્બન્તિ આચરિયો, તં ધમ્મતાય વિરુજ્ઝતિ.

    123.Dve ekānussāvaneti ettha gaṇṭhipade tāva evaṃ likhitaṃ ‘‘ekato pavattaanussāvane’’. Idaṃ sandhāyāti nānupajjhāyaṃ ekācariyaṃ anussāvanakiriyaṃ sandhāya, tañca anussāvanakiriyaṃ ekenupajjhāyena nānācariyehi anujānāmīti attho. Nānupajjhāyehi ekenācariyena na tveva anujānāmīti atthoti. Porāṇagaṇṭhipadepi tatheva vatvā ‘‘tiṇṇaṃ uddhaṃ na kenaci ākārena ekato vaṭṭatī’’ti vuttaṃ, taṃ yuttaṃ, na hi saṅgho saṅghassa kammaṃ karotīti ācariyo. Idaṃ panettha cintetabbaṃ. Kathaṃ? Cattāro vā atirekā vā upasampadāpekkhā saṅghavohāraṃ na labhanti bhikkhubhāvaṃ appattattā. Kevalaṃ bhagavatā paricchinditvā ‘‘tayo’’ti vuttattā tato uddhaṃ na vaṭṭatīti no takkoti ācariyo. Anugaṇṭhipadepi ayamevattho bahudhā vicāretvā vutto. Tathā andhakaṭṭhakathāyampi. Na sabbattha imasmiṃ atthavikappe matibhedo atthi. Yā panesā ubho paripuṇṇavīsativassā, ubhinnamekupajjhāyo, ekācariyo, ekā kammavācā, eko upasampanno, eko anupasampannoti parivārakathā, taṃ dassetvā eko ce ācariyo dvinnaṃ, tiṇṇaṃ vā upasampadāpekkhānaṃ ekaṃ kammavācaṃ ekenupajjhāyena sāveti, vaṭṭatīti eke. Taṃ ayuttaṃ, na hi sakkā sithiladhanitādibyañjanalakkhaṇasampannaṃ tasmiṃ khaṇe kammavācaṃ dassetuṃ vimuttadosādīsu patanato . Visuṃ visuṃ karaṇaṃ sandhāya idaṃ vuttanti dīpanatthaṃ ‘‘tayo paripuṇṇavīsativassā , tiṇṇamekupajjhāyo, ekācariyo, ekā kammavācā, dve upasampannā, eko anupasampanno’’ti na vutto. Evañhi vutte sakkā tīsu ākāsaṭṭhamapanetvā sīmaṭṭhānaṃ dvinnamanurūpaṃ kammavācaṃ dassetuṃ, tamaniṭṭhappasaṅgaṃ nivāretuṃ ‘‘ubho’’ti vuttaṃ. ‘‘Tattha paripuṇṇavīsativassavacanena vatthusampatti, parisāya padhānattā, ācariyupajjhāyavacanena parisasampatti, kammavācāya anussāvanasampatti dassitā, sīmasampatti evekā na dassitā. Tato vipatti jātā kammavācānaṃ nānākkhaṇikattā. Ekakkhaṇabhāve sati ubhinnaṃ sampatti vā siyā vipatti vā, na ekasseva sampatti ekassa vipattīti sambhavati vimuttādibyañjanadosappasaṅgato’’ti vuttaṃ, taṃ vacanaṃ ubhopi cete sīmagatāva honti, ubhinnaṃ ekato kammasampattidīpanato dvinnaṃ ekato anussāvanaṃ ekena upajjhāyena ekenācariyena vaṭṭatīti sādheti. Dvinnaṃ, tiṇṇañca ekato sasamanubhāsanā ca pāḷiyaṃyeva dassitā, tañca anulometi. Aṭṭhakathācariyehi nānuññātaṃ, na paṭikkhittaṃ, vicāretvā gahetabbanti ācariyo, taṃ dhammatāya virujjhati.

    અયઞ્હિ બુદ્ધાનં ધમ્મતા – યદિદં યત્થ યત્થ વચનનાનત્તમત્થિ, તત્થ તત્થ ગરુકેસુ ઠાનેસુ વત્તબ્બયુત્તં વદન્તિ. દૂતેન ઉપસમ્પદાદયો ચેત્થ નિદસ્સનં. યસ્મા ચેત્થ પુબ્બે અનુઞ્ઞાતકમ્મવાચાય નાનત્તં નત્થિ, તસ્મા ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દ્વે તયો એકાનુસ્સાવને કાતુ’’ન્તિ વત્વા ‘‘એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, કાતબ્બો’’તિ ન વુત્તં. નાનત્તે સતિપિ તત્થ તત્થ દ્વિન્નં, બહૂનં વા વસેન વુત્તકમ્મવાચાનુસારેન ગહેતબ્બતો અવુત્તન્તિ ચે? ન હિ લહુકેસુ ઠાનેસુ વત્વા ગરુકેસુ અવચનં ધમ્મતાતિ આચરિયો. અઞ્ઞતરસ્મિં પન ગણ્ઠિપદે એવં પપઞ્ચિતં દ્વે એકાનુસ્સાવનેતિ દ્વે એકતો અનુસ્સાવને. ‘‘એકેન’’ ઇતિ પાઠો, એકેન આચરિયેનાતિ અત્થો. પુરિમનયેનેવાતિ ‘‘એકેન વા દ્વીહિ વા આચરિયેહી’’તિ વુત્તનયેન એવ, તસ્મા એકેનાચરિયેન દ્વે વા તયો વા અનુસ્સાવેતબ્બા. ‘‘દ્વીહિ વા તીહિ વા’’તિ પાઠો. નાનાચરિયા નાનુપજ્ઝાયાતિ એત્થ ‘‘તઞ્ચ ખો એકેન ઉપજ્ઝાયેન, ન ત્વેવ નાનુપજ્ઝાયેના’’તિ વુત્તત્તા ન વટ્ટતીતિ ચે? વટ્ટતિ. કથં? એકેન અનુસ્સાવને એકાનુસ્સાવનેતિ વિગ્ગહસ્સ પાકટત્તા લીનમેવ દસ્સેતું ‘‘એકતો અનુસ્સાવને’’તિ વિગ્ગહોવ વુત્તો, તસ્મા ઉજુકત્તમેવ સન્ધાય તઞ્ચ ખો એકેન અનુસ્સાવનં એકાનુસ્સાવનં, એકેન ઉપજ્ઝાયેન અનુજાનામિ, ન ત્વેવ નાનુપજ્ઝાયેનાતિ અત્થો. ઇદં સન્ધાય હિ દ્વિધા વિગ્ગહો, તસ્મા ‘‘નાનાચરિયેહિ નાનુપજ્ઝાયા ન વટ્ટન્તીતિ સિદ્ધમેવા’’તિ અઞ્ઞથાપિ વદન્તિ. તઞ્ચ ખો એકેન ઉપજ્ઝાયેન એકસ્સ ઉપજ્ઝાયસ્સ વા વત્તબ્બં અનુસ્સાવનં, ન ત્વેવ નાનુપજ્ઝાયેન અનુજાનામીતિ અત્થો. કિં વુત્તં હોતિ? ‘‘એકો આચરિયો, દ્વે વા તયો વા ઉપસમ્પદાપેક્ખા દ્વિન્નં તિણ્ણં વા ઉપજ્ઝાયાનં ન ત્વેવ અનુજાનામી’’તિ કિર વુત્તન્તિ. અપરસ્મિં પન ગણ્ઠિપદે ‘‘એકેન અનુસ્સાવનેતિ વિગ્ગહસ્સ પાકટત્તા તં પકાસેતું ‘એકેના’તિ વુત્તં. એવં વુત્તે અવસ્સં પણ્ડિતા જાનન્તિ. તંપાકટત્તા ચે જાનન્તિ, એકેનાતિ ઇમિના કિન્તિ ચે? કિઞ્ચાપિ જાનન્તિ, વિવાદો પન હોતિ અલદ્ધલેસત્તા, જાનિતુઞ્ચ ન સક્કા, ‘એકેના’તિ વુત્તે પન તં સબ્બં ન હોતીતિ વુત્ત’’ન્તિ લિખિતં. એવં એત્થ અનેકે આચરિયા ચ તક્કિકા ચ અનેકધા પપઞ્ચેન્તિ, તં સબ્બં સુટ્ઠુ ઉપપરિક્ખિત્વા ગરુકુલં પયિરુપાસિત્વા વંસાનુગતોવ અત્થો ગહેતબ્બો. ‘‘ન સબ્બત્થ ઇમસ્મિં અત્થવિકપ્પે મતિભેદો અત્થી’’તિ વુત્તમેવ.

    Ayañhi buddhānaṃ dhammatā – yadidaṃ yattha yattha vacananānattamatthi, tattha tattha garukesu ṭhānesu vattabbayuttaṃ vadanti. Dūtena upasampadādayo cettha nidassanaṃ. Yasmā cettha pubbe anuññātakammavācāya nānattaṃ natthi, tasmā ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dve tayo ekānussāvane kātu’’nti vatvā ‘‘evañca pana, bhikkhave, kātabbo’’ti na vuttaṃ. Nānatte satipi tattha tattha dvinnaṃ, bahūnaṃ vā vasena vuttakammavācānusārena gahetabbato avuttanti ce? Na hi lahukesu ṭhānesu vatvā garukesu avacanaṃ dhammatāti ācariyo. Aññatarasmiṃ pana gaṇṭhipade evaṃ papañcitaṃ dve ekānussāvaneti dve ekato anussāvane. ‘‘Ekena’’ iti pāṭho, ekena ācariyenāti attho. Purimanayenevāti ‘‘ekena vā dvīhi vā ācariyehī’’ti vuttanayena eva, tasmā ekenācariyena dve vā tayo vā anussāvetabbā. ‘‘Dvīhi vā tīhi vā’’ti pāṭho. Nānācariyā nānupajjhāyāti ettha ‘‘tañca kho ekena upajjhāyena, na tveva nānupajjhāyenā’’ti vuttattā na vaṭṭatīti ce? Vaṭṭati. Kathaṃ? Ekena anussāvane ekānussāvaneti viggahassa pākaṭattā līnameva dassetuṃ ‘‘ekato anussāvane’’ti viggahova vutto, tasmā ujukattameva sandhāya tañca kho ekena anussāvanaṃ ekānussāvanaṃ, ekena upajjhāyena anujānāmi, na tveva nānupajjhāyenāti attho. Idaṃ sandhāya hi dvidhā viggaho, tasmā ‘‘nānācariyehi nānupajjhāyā na vaṭṭantīti siddhamevā’’ti aññathāpi vadanti. Tañca kho ekena upajjhāyena ekassa upajjhāyassa vā vattabbaṃ anussāvanaṃ, na tveva nānupajjhāyena anujānāmīti attho. Kiṃ vuttaṃ hoti? ‘‘Eko ācariyo, dve vā tayo vā upasampadāpekkhā dvinnaṃ tiṇṇaṃ vā upajjhāyānaṃ na tveva anujānāmī’’ti kira vuttanti. Aparasmiṃ pana gaṇṭhipade ‘‘ekena anussāvaneti viggahassa pākaṭattā taṃ pakāsetuṃ ‘ekenā’ti vuttaṃ. Evaṃ vutte avassaṃ paṇḍitā jānanti. Taṃpākaṭattā ce jānanti, ekenāti iminā kinti ce? Kiñcāpi jānanti, vivādo pana hoti aladdhalesattā, jānituñca na sakkā, ‘ekenā’ti vutte pana taṃ sabbaṃ na hotīti vutta’’nti likhitaṃ. Evaṃ ettha aneke ācariyā ca takkikā ca anekadhā papañcenti, taṃ sabbaṃ suṭṭhu upaparikkhitvā garukulaṃ payirupāsitvā vaṃsānugatova attho gahetabbo. ‘‘Na sabbattha imasmiṃ atthavikappe matibhedo atthī’’ti vuttameva.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ગમિકાદિનિસ્સયવત્થુકથા • Gamikādinissayavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫૯. ગમિકાદિનિસ્સયવત્થુકથા • 59. Gamikādinissayavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact