Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya |
7. க³ணகமொக்³க³ல்லானஸுத்தங்
7. Gaṇakamoggallānasuttaṃ
74. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி புப்³பா³ராமே மிகா³ரமாதுபாஸாதே³. அத² கோ² க³ணகமொக்³க³ல்லானோ 1 ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² க³ணகமொக்³க³ல்லானோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –
74. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati pubbārāme migāramātupāsāde. Atha kho gaṇakamoggallāno 2 brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho gaṇakamoggallāno brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘ஸெய்யதா²பி, போ⁴ கோ³தம, இமஸ்ஸ மிகா³ரமாதுபாஸாத³ஸ்ஸ தி³ஸ்ஸதி அனுபுப்³ப³ஸிக்கா² அனுபுப்³ப³கிரியா அனுபுப்³ப³படிபதா³ யதி³த³ங் – யாவ பச்சி²மஸோபானகளேவராஃ இமேஸம்பி ஹி, போ⁴ கோ³தம, ப்³ராஹ்மணானங் தி³ஸ்ஸதி அனுபுப்³ப³ஸிக்கா² அனுபுப்³ப³கிரியா அனுபுப்³ப³படிபதா³ யதி³த³ங் – அஜ்ஜே²னேஃ இமேஸம்பி ஹி, போ⁴ கோ³தம, இஸ்ஸாஸானங் தி³ஸ்ஸதி அனுபுப்³ப³ஸிக்கா² அனுபுப்³ப³கிரியா அனுபுப்³ப³படிபதா³ யதி³த³ங் – இஸ்ஸத்தே² 3. அம்ஹாகம்பி ஹி, போ⁴ கோ³தம, க³ணகானங் க³ணனாஜீவானங் தி³ஸ்ஸதி அனுபுப்³ப³ஸிக்கா² அனுபுப்³ப³கிரியா அனுபுப்³ப³படிபதா³ யதி³த³ங் – ஸங்கா²னே. மயஞ்ஹி, போ⁴ கோ³தம, அந்தேவாஸிங் லபி⁴த்வா பட²மங் ஏவங் க³ணாபேம – ‘ஏகங் ஏககங், த்³வே து³கா, தீணி திகா, சத்தாரி சதுக்கா, பஞ்ச பஞ்சகா, ச² ச²க்கா, ஸத்த ஸத்தகா, அட்ட² அட்ட²கா, நவ நவகா, த³ஸ த³ஸகா’தி; ஸதம்பி மயங், போ⁴ கோ³தம, க³ணாபேம, பி⁴ய்யோபி க³ணாபேம. ஸக்கா நு கோ², போ⁴ கோ³தம, இமஸ்மிம்பி த⁴ம்மவினயே ஏவமேவ அனுபுப்³ப³ஸிக்கா² அனுபுப்³ப³கிரியா அனுபுப்³ப³படிபதா³ பஞ்ஞபேது’’ந்தி?
‘‘Seyyathāpi, bho gotama, imassa migāramātupāsādassa dissati anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā yadidaṃ – yāva pacchimasopānakaḷevarāः imesampi hi, bho gotama, brāhmaṇānaṃ dissati anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā yadidaṃ – ajjheneः imesampi hi, bho gotama, issāsānaṃ dissati anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā yadidaṃ – issatthe 4. Amhākampi hi, bho gotama, gaṇakānaṃ gaṇanājīvānaṃ dissati anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā yadidaṃ – saṅkhāne. Mayañhi, bho gotama, antevāsiṃ labhitvā paṭhamaṃ evaṃ gaṇāpema – ‘ekaṃ ekakaṃ, dve dukā, tīṇi tikā, cattāri catukkā, pañca pañcakā, cha chakkā, satta sattakā, aṭṭha aṭṭhakā, nava navakā, dasa dasakā’ti; satampi mayaṃ, bho gotama, gaṇāpema, bhiyyopi gaṇāpema. Sakkā nu kho, bho gotama, imasmimpi dhammavinaye evameva anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā paññapetu’’nti?
75. ‘‘ஸக்கா , ப்³ராஹ்மண, இமஸ்மிம்பி த⁴ம்மவினயே அனுபுப்³ப³ஸிக்கா² அனுபுப்³ப³கிரியா அனுபுப்³ப³படிபதா³ பஞ்ஞபேதுங். ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, த³க்கோ² அஸ்ஸத³ம்மகோ ப⁴த்³த³ங் அஸ்ஸாஜானீயங் லபி⁴த்வா பட²மேனேவ முகா²தா⁴னே காரணங் காரேதி, அத² உத்தரிங் காரணங் காரேதி; ஏவமேவ கோ², ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ புரிஸத³ம்மங் லபி⁴த்வா பட²மங் ஏவங் வினேதி – ‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², ஸீலவா ஹோஹி, பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹராஹி ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ, ஸமாதா³ய ஸிக்க²ஸ்ஸு ஸிக்கா²பதே³ஸூ’’’தி.
75. ‘‘Sakkā , brāhmaṇa, imasmimpi dhammavinaye anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā paññapetuṃ. Seyyathāpi, brāhmaṇa, dakkho assadammako bhaddaṃ assājānīyaṃ labhitvā paṭhameneva mukhādhāne kāraṇaṃ kāreti, atha uttariṃ kāraṇaṃ kāreti; evameva kho, brāhmaṇa, tathāgato purisadammaṃ labhitvā paṭhamaṃ evaṃ vineti – ‘ehi tvaṃ, bhikkhu, sīlavā hohi, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharāhi ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhassu sikkhāpadesū’’’ti.
‘‘யதோ கோ², ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்கு² ஸீலவா ஹோதி, பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதி ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ, ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு, தமேனங் ததா²க³தோ உத்தரிங் வினேதி – ‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ ஹோஹி, சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா மா நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோஹி மானுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ. யத்வாதி⁴கரணமேனங் சக்கு²ந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங் தஸ்ஸ ஸங்வராய படிபஜ்ஜாஹி; ரக்கா²ஹி சக்கு²ந்த்³ரியங், சக்கு²ந்த்³ரியே ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜாஹி. ஸோதேன ஸத்³த³ங் ஸுத்வா…பே॰… கா⁴னேன க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா…பே॰… ஜிவ்ஹாய ரஸங் ஸாயித்வா…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸித்வா…பே॰… மனஸா த⁴ம்மங் விஞ்ஞாய மா நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோஹி மானுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ. யத்வாதி⁴கரணமேனங் மனிந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங் தஸ்ஸ ஸங்வராய படிபஜ்ஜாஹி; ரக்கா²ஹி மனிந்த்³ரியங், மனிந்த்³ரியே ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜாஹீ’’’தி.
‘‘Yato kho, brāhmaṇa, bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu, tamenaṃ tathāgato uttariṃ vineti – ‘ehi tvaṃ, bhikkhu, indriyesu guttadvāro hohi, cakkhunā rūpaṃ disvā mā nimittaggāhī hohi mānubyañjanaggāhī. Yatvādhikaraṇamenaṃ cakkhundriyaṃ asaṃvutaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā anvāssaveyyuṃ tassa saṃvarāya paṭipajjāhi; rakkhāhi cakkhundriyaṃ, cakkhundriye saṃvaraṃ āpajjāhi. Sotena saddaṃ sutvā…pe… ghānena gandhaṃ ghāyitvā…pe… jivhāya rasaṃ sāyitvā…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusitvā…pe… manasā dhammaṃ viññāya mā nimittaggāhī hohi mānubyañjanaggāhī. Yatvādhikaraṇamenaṃ manindriyaṃ asaṃvutaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā anvāssaveyyuṃ tassa saṃvarāya paṭipajjāhi; rakkhāhi manindriyaṃ, manindriye saṃvaraṃ āpajjāhī’’’ti.
‘‘யதோ கோ², ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்கு² இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ ஹோதி, தமேனங் ததா²க³தோ உத்தரிங் வினேதி – ‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ ஹோஹி. படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரெய்யாஸி – நேவ த³வாய ந மதா³ய ந மண்ட³னாய ந விபூ⁴ஸனாய, யாவதே³வ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ டி²தியா யாபனாய விஹிங்ஸூபரதியா ப்³ரஹ்மசரியானுக்³க³ஹாய – இதி புராணஞ்ச வேத³னங் படிஹங்கா²மி, நவஞ்ச வேத³னங் ந உப்பாதெ³ஸ்ஸாமி, யாத்ரா ச மே ப⁴விஸ்ஸதி அனவஜ்ஜதா ச பா²ஸுவிஹாரோ சா’’’தி.
‘‘Yato kho, brāhmaṇa, bhikkhu indriyesu guttadvāro hoti, tamenaṃ tathāgato uttariṃ vineti – ‘ehi tvaṃ, bhikkhu, bhojane mattaññū hohi. Paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreyyāsi – neva davāya na madāya na maṇḍanāya na vibhūsanāya, yāvadeva imassa kāyassa ṭhitiyā yāpanāya vihiṃsūparatiyā brahmacariyānuggahāya – iti purāṇañca vedanaṃ paṭihaṅkhāmi, navañca vedanaṃ na uppādessāmi, yātrā ca me bhavissati anavajjatā ca phāsuvihāro cā’’’ti.
‘‘யதோ கோ², ப்³ராஹ்மண , பி⁴க்கு² போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ ஹோதி, தமேனங் ததா²க³தோ உத்தரிங் வினேதி – ‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², ஜாக³ரியங் அனுயுத்தோ விஹராஹி, தி³வஸங் சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴ஹி, ரத்தியா பட²மங் யாமங் சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴ஹி, ரத்தியா மஜ்ஜி²மங் யாமங் த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பெய்யாஸி பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய ஸதோ ஸம்பஜானோ உட்டா²னஸஞ்ஞங் மனஸிகரித்வா, ரத்தியா பச்சி²மங் யாமங் பச்சுட்டா²ய சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴ஹீ’’’தி.
‘‘Yato kho, brāhmaṇa , bhikkhu bhojane mattaññū hoti, tamenaṃ tathāgato uttariṃ vineti – ‘ehi tvaṃ, bhikkhu, jāgariyaṃ anuyutto viharāhi, divasaṃ caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodhehi, rattiyā paṭhamaṃ yāmaṃ caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodhehi, rattiyā majjhimaṃ yāmaṃ dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappeyyāsi pāde pādaṃ accādhāya sato sampajāno uṭṭhānasaññaṃ manasikaritvā, rattiyā pacchimaṃ yāmaṃ paccuṭṭhāya caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodhehī’’’ti.
‘‘யதோ கோ², ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்கு² ஜாக³ரியங் அனுயுத்தோ ஹோதி, தமேனங் ததா²க³தோ உத்தரிங் வினேதி – ‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தோ ஹோஹி, அபி⁴க்கந்தே படிக்கந்தே ஸம்பஜானகாரீ , ஆலோகிதே விலோகிதே ஸம்பஜானகாரீ, ஸமிஞ்ஜிதே பஸாரிதே ஸம்பஜானகாரீ, ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரதா⁴ரணே ஸம்பஜானகாரீ, அஸிதே பீதே கா²யிதே ஸாயிதே ஸம்பஜானகாரீ , உச்சாரபஸ்ஸாவகம்மே ஸம்பஜானகாரீ, க³தே டி²தே நிஸின்னே ஸுத்தே ஜாக³ரிதே பா⁴ஸிதே துண்ஹீபா⁴வே ஸம்பஜானகாரீ’’’தி.
‘‘Yato kho, brāhmaṇa, bhikkhu jāgariyaṃ anuyutto hoti, tamenaṃ tathāgato uttariṃ vineti – ‘ehi tvaṃ, bhikkhu, satisampajaññena samannāgato hohi, abhikkante paṭikkante sampajānakārī , ālokite vilokite sampajānakārī, samiñjite pasārite sampajānakārī, saṅghāṭipattacīvaradhāraṇe sampajānakārī, asite pīte khāyite sāyite sampajānakārī , uccārapassāvakamme sampajānakārī, gate ṭhite nisinne sutte jāgarite bhāsite tuṇhībhāve sampajānakārī’’’ti.
‘‘யதோ கோ², ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்கு² ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, தமேனங் ததா²க³தோ உத்தரிங் வினேதி – ‘ஏஹி த்வங், பி⁴க்கு², விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜாஹி அரஞ்ஞங் ருக்க²மூலங் பப்³ப³தங் கந்த³ரங் கி³ரிகு³ஹங் ஸுஸானங் வனபத்த²ங் அப்³போ⁴காஸங் பலாலபுஞ்ஜ’ந்தி. ஸோ விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதி அரஞ்ஞங் ருக்க²மூலங் பப்³ப³தங் கந்த³ரங் கி³ரிகு³ஹங் ஸுஸானங் வனப்பத்த²ங் அப்³போ⁴காஸங் பலாலபுஞ்ஜங். ஸோ பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ நிஸீத³தி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா, உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய, பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. ஸோ அபி⁴ஜ்ஜ²ங் லோகே பஹாய விக³தாபி⁴ஜ்ஜே²ன சேதஸா விஹரதி, அபி⁴ஜ்ஜா²ய சித்தங் பரிஸோதே⁴தி; ப்³யாபாத³பதோ³ஸங் பஹாய அப்³யாபன்னசித்தோ விஹரதி ஸப்³ப³பாணபூ⁴தஹிதானுகம்பீ, ப்³யாபாத³பதோ³ஸா சித்தங் பரிஸோதே⁴தி; தி²னமித்³த⁴ங் 5 பஹாய விக³ததி²னமித்³தோ⁴ விஹரதி ஆலோகஸஞ்ஞீ ஸதோ ஸம்பஜானோ, தி²னமித்³தா⁴ சித்தங் பரிஸோதே⁴தி; உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹாய அனுத்³த⁴தோ விஹரதி அஜ்ஜ²த்தங் வூபஸந்தசித்தோ, உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சா சித்தங் பரிஸோதே⁴தி; விசிகிச்ச²ங் பஹாய திண்ணவிசிகிச்சோ² விஹரதி அகத²ங்கதீ² குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு, விசிகிச்சா²ய சித்தங் பரிஸோதே⁴தி.
‘‘Yato kho, brāhmaṇa, bhikkhu satisampajaññena samannāgato hoti, tamenaṃ tathāgato uttariṃ vineti – ‘ehi tvaṃ, bhikkhu, vivittaṃ senāsanaṃ bhajāhi araññaṃ rukkhamūlaṃ pabbataṃ kandaraṃ giriguhaṃ susānaṃ vanapatthaṃ abbhokāsaṃ palālapuñja’nti. So vivittaṃ senāsanaṃ bhajati araññaṃ rukkhamūlaṃ pabbataṃ kandaraṃ giriguhaṃ susānaṃ vanappatthaṃ abbhokāsaṃ palālapuñjaṃ. So pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto nisīdati pallaṅkaṃ ābhujitvā, ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya, parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. So abhijjhaṃ loke pahāya vigatābhijjhena cetasā viharati, abhijjhāya cittaṃ parisodheti; byāpādapadosaṃ pahāya abyāpannacitto viharati sabbapāṇabhūtahitānukampī, byāpādapadosā cittaṃ parisodheti; thinamiddhaṃ 6 pahāya vigatathinamiddho viharati ālokasaññī sato sampajāno, thinamiddhā cittaṃ parisodheti; uddhaccakukkuccaṃ pahāya anuddhato viharati ajjhattaṃ vūpasantacitto, uddhaccakukkuccā cittaṃ parisodheti; vicikicchaṃ pahāya tiṇṇavicikiccho viharati akathaṃkathī kusalesu dhammesu, vicikicchāya cittaṃ parisodheti.
76. ‘‘ஸோ இமே பஞ்ச நீவரணே பஹாய சேதஸோ உபக்கிலேஸே பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணே விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா அஜ்ஜ²த்தங் ஸம்பஸாத³னங்…பே॰… து³தியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. பீதியா ச விராகா³… ததியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி.
76. ‘‘So ime pañca nīvaraṇe pahāya cetaso upakkilese paññāya dubbalīkaraṇe vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Vitakkavicārānaṃ vūpasamā ajjhattaṃ sampasādanaṃ…pe… dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Pītiyā ca virāgā… tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Sukhassa ca pahānā… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati.
‘‘யே கோ² தே, ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்கூ² ஸெக்கா² 7 அபத்தமானஸா அனுத்தரங் யோக³க்கே²மங் பத்த²யமானா விஹரந்தி தேஸு மே அயங் ஏவரூபீ அனுஸாஸனீ ஹோதி. யே பன தே பி⁴க்கூ² அரஹந்தோ கீ²ணாஸவா வுஸிதவந்தோ கதகரணீயா ஓஹிதபா⁴ரா அனுப்பத்தஸத³த்தா² பரிக்கீ²ணப⁴வஸங்யோஜனா ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தா தேஸங் இமே த⁴ம்மா தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாராய சேவ ஸங்வத்தந்தி, ஸதிஸம்பஜஞ்ஞாய சா’’தி.
‘‘Ye kho te, brāhmaṇa, bhikkhū sekkhā 8 apattamānasā anuttaraṃ yogakkhemaṃ patthayamānā viharanti tesu me ayaṃ evarūpī anusāsanī hoti. Ye pana te bhikkhū arahanto khīṇāsavā vusitavanto katakaraṇīyā ohitabhārā anuppattasadatthā parikkhīṇabhavasaṃyojanā sammadaññā vimuttā tesaṃ ime dhammā diṭṭhadhammasukhavihārāya ceva saṃvattanti, satisampajaññāya cā’’ti.
ஏவங் வுத்தே, க³ணகமொக்³க³ல்லானோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ² போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா போ⁴தா கோ³தமேன ஏவங் ஓவதீ³யமானா ஏவங் அனுஸாஸீயமானா ஸப்³பே³ அச்சந்தங் நிட்ட²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதெ⁴ந்த்ந்த்தி உதா³ஹு ஏகச்சே நாராதெ⁴ந்தீ’’தி? ‘‘அப்பேகச்சே கோ², ப்³ராஹ்மண, மம ஸாவகா மயா ஏவங் ஓவதீ³யமானா ஏவங் அனுஸாஸீயமானா அச்சந்தங் நிட்ட²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதெ⁴ந்தி, ஏகச்சே நாராதெ⁴ந்தீ’’தி.
Evaṃ vutte, gaṇakamoggallāno brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho bhoto gotamassa sāvakā bhotā gotamena evaṃ ovadīyamānā evaṃ anusāsīyamānā sabbe accantaṃ niṭṭhaṃ nibbānaṃ ārādhentntti udāhu ekacce nārādhentī’’ti? ‘‘Appekacce kho, brāhmaṇa, mama sāvakā mayā evaṃ ovadīyamānā evaṃ anusāsīyamānā accantaṃ niṭṭhaṃ nibbānaṃ ārādhenti, ekacce nārādhentī’’ti.
‘‘கோ நு கோ², போ⁴ கோ³தம, ஹேது கோ பச்சயோ யங் திட்ட²தேவ நிப்³பா³னங், திட்ட²தி நிப்³பா³னகா³மீ மக்³கோ³, திட்ட²தி ப⁴வங் கோ³தமோ ஸமாத³பேதா; அத² ச பன போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா போ⁴தா கோ³தமேன ஏவங் ஓவதீ³யமானா ஏவங் அனுஸாஸீயமானா அப்பேகச்சே அச்சந்தங் நிட்ட²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதெ⁴ந்தி, ஏகச்சே நாராதெ⁴ந்தீ’’தி?
‘‘Ko nu kho, bho gotama, hetu ko paccayo yaṃ tiṭṭhateva nibbānaṃ, tiṭṭhati nibbānagāmī maggo, tiṭṭhati bhavaṃ gotamo samādapetā; atha ca pana bhoto gotamassa sāvakā bhotā gotamena evaṃ ovadīyamānā evaṃ anusāsīyamānā appekacce accantaṃ niṭṭhaṃ nibbānaṃ ārādhenti, ekacce nārādhentī’’ti?
77. ‘‘தேன ஹி, ப்³ராஹ்மண, தங்யேவெத்த² படிபுச்சி²ஸ்ஸாமி. யதா² தே க²மெய்ய ததா² நங் ப்³யாகரெய்யாஸி. தங் கிங் மஞ்ஞஸி , ப்³ராஹ்மண, குஸலோ த்வங் ராஜக³ஹகா³மிஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸா’’தி? ‘‘ஏவங், போ⁴, குஸலோ அஹங் ராஜக³ஹகா³மிஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸா’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ப்³ராஹ்மண, இத⁴ புரிஸோ ஆக³ச்செ²ய்ய ராஜக³ஹங் க³ந்துகாமோ. ஸோ தங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘இச்சா²மஹங், ப⁴ந்தே, ராஜக³ஹங் க³ந்துங்; தஸ்ஸ மே ராஜக³ஹஸ்ஸ மக்³க³ங் உபதி³ஸா’தி. தமேனங் த்வங் ஏவங் வதெ³ய்யாஸி – ‘ஏஹம்போ⁴ 9 புரிஸ, அயங் மக்³கோ³ ராஜக³ஹங் க³ச்ச²தி. தேன முஹுத்தங் க³ச்ச², தேன முஹுத்தங் க³ந்த்வா த³க்கி²ஸ்ஸஸி அமுகங் நாம கா³மங், தேன முஹுத்தங் க³ச்ச², தேன முஹுத்தங் க³ந்த்வா த³க்கி²ஸ்ஸஸி அமுகங் நாம நிக³மங்; தேன முஹுத்தங் க³ச்ச², தேன முஹுத்தங் க³ந்த்வா த³க்கி²ஸ்ஸஸி ராஜக³ஹஸ்ஸ ஆராமராமணெய்யகங் வனராமணெய்யகங் பூ⁴மிராமணெய்யகங் பொக்க²ரணீராமணெய்யக’ந்தி. ஸோ தயா ஏவங் ஓவதீ³யமானோ ஏவங் அனுஸாஸீயமானோ உம்மக்³க³ங் க³ஹெத்வா பச்சா²முகோ² க³ச்செ²ய்ய. அத² து³தியோ புரிஸோ ஆக³ச்செ²ய்ய ராஜக³ஹங் க³ந்துகாமோ. ஸோ தங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘இச்சா²மஹங், ப⁴ந்தே, ராஜக³ஹங் க³ந்துங்; தஸ்ஸ மே ராஜக³ஹஸ்ஸ மக்³க³ங் உபதி³ஸா’தி. தமேனங் த்வங் ஏவங் வதெ³ய்யாஸி – ‘ஏஹம்போ⁴ புரிஸ, அயங் மக்³கோ³ ராஜக³ஹங் க³ச்ச²தி. தேன முஹுத்தங் க³ச்ச², தேன முஹுத்தங் க³ந்த்வா த³க்கி²ஸ்ஸஸி அமுகங் நாம கா³மங்; தேன முஹுத்தங் க³ச்ச², தேன முஹுத்தங் க³ந்த்வா த³க்கி²ஸ்ஸஸி அமுகங் நாம நிக³மங்; தேன முஹுத்தங் க³ச்ச², தேன முஹுத்தங் க³ந்த்வா த³க்கி²ஸ்ஸஸி ராஜக³ஹஸ்ஸ ஆராமராமணெய்யகங் வனராமணெய்யகங் பூ⁴மிராமணெய்யகங் பொக்க²ரணீராமணெய்யக’ந்தி. ஸோ தயா ஏவங் ஓவதீ³யமானோ ஏவங் அனுஸாஸீயமானோ ஸொத்தி²னா ராஜக³ஹங் க³ச்செ²ய்ய. கோ நு கோ², ப்³ராஹ்மண, ஹேது கோ பச்சயோ யங் திட்ட²தேவ ராஜக³ஹங் , திட்ட²தி ராஜக³ஹகா³மீ மக்³கோ³, திட்ட²ஸி த்வங் ஸமாத³பேதா; அத² ச பன தயா ஏவங் ஓவதீ³யமானோ ஏவங் அனுஸாஸீயமானோ ஏகோ புரிஸோ உம்மக்³க³ங் க³ஹெத்வா பச்சா²முகோ² க³ச்செ²ய்ய, ஏகோ ஸொத்தி²னா ராஜக³ஹங் க³ச்செ²ய்யா’’தி? ‘‘எத்த² க்யாஹங், போ⁴ கோ³தம, கரோமி? மக்³க³க்கா²யீஹங், போ⁴ கோ³தமா’’தி.
77. ‘‘Tena hi, brāhmaṇa, taṃyevettha paṭipucchissāmi. Yathā te khameyya tathā naṃ byākareyyāsi. Taṃ kiṃ maññasi , brāhmaṇa, kusalo tvaṃ rājagahagāmissa maggassā’’ti? ‘‘Evaṃ, bho, kusalo ahaṃ rājagahagāmissa maggassā’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, brāhmaṇa, idha puriso āgaccheyya rājagahaṃ gantukāmo. So taṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadeyya – ‘icchāmahaṃ, bhante, rājagahaṃ gantuṃ; tassa me rājagahassa maggaṃ upadisā’ti. Tamenaṃ tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘ehambho 10 purisa, ayaṃ maggo rājagahaṃ gacchati. Tena muhuttaṃ gaccha, tena muhuttaṃ gantvā dakkhissasi amukaṃ nāma gāmaṃ, tena muhuttaṃ gaccha, tena muhuttaṃ gantvā dakkhissasi amukaṃ nāma nigamaṃ; tena muhuttaṃ gaccha, tena muhuttaṃ gantvā dakkhissasi rājagahassa ārāmarāmaṇeyyakaṃ vanarāmaṇeyyakaṃ bhūmirāmaṇeyyakaṃ pokkharaṇīrāmaṇeyyaka’nti. So tayā evaṃ ovadīyamāno evaṃ anusāsīyamāno ummaggaṃ gahetvā pacchāmukho gaccheyya. Atha dutiyo puriso āgaccheyya rājagahaṃ gantukāmo. So taṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadeyya – ‘icchāmahaṃ, bhante, rājagahaṃ gantuṃ; tassa me rājagahassa maggaṃ upadisā’ti. Tamenaṃ tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘ehambho purisa, ayaṃ maggo rājagahaṃ gacchati. Tena muhuttaṃ gaccha, tena muhuttaṃ gantvā dakkhissasi amukaṃ nāma gāmaṃ; tena muhuttaṃ gaccha, tena muhuttaṃ gantvā dakkhissasi amukaṃ nāma nigamaṃ; tena muhuttaṃ gaccha, tena muhuttaṃ gantvā dakkhissasi rājagahassa ārāmarāmaṇeyyakaṃ vanarāmaṇeyyakaṃ bhūmirāmaṇeyyakaṃ pokkharaṇīrāmaṇeyyaka’nti. So tayā evaṃ ovadīyamāno evaṃ anusāsīyamāno sotthinā rājagahaṃ gaccheyya. Ko nu kho, brāhmaṇa, hetu ko paccayo yaṃ tiṭṭhateva rājagahaṃ , tiṭṭhati rājagahagāmī maggo, tiṭṭhasi tvaṃ samādapetā; atha ca pana tayā evaṃ ovadīyamāno evaṃ anusāsīyamāno eko puriso ummaggaṃ gahetvā pacchāmukho gaccheyya, eko sotthinā rājagahaṃ gaccheyyā’’ti? ‘‘Ettha kyāhaṃ, bho gotama, karomi? Maggakkhāyīhaṃ, bho gotamā’’ti.
‘‘ஏவமேவ கோ², ப்³ராஹ்மண, திட்ட²தேவ நிப்³பா³னங், திட்ட²தி நிப்³பா³னகா³மீ மக்³கோ³, திட்டா²மஹங் ஸமாத³பேதா; அத² ச பன மம ஸாவகா மயா ஏவங் ஓவதீ³யமானா ஏவங் அனுஸாஸீயமானா அப்பேகச்சே அச்சந்தங் நிட்ட²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதெ⁴ந்தி, ஏகச்சே நாராதெ⁴ந்தி. எத்த² க்யாஹங், ப்³ராஹ்மண, கரோமி? மக்³க³க்கா²யீஹங், ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ’’தி.
‘‘Evameva kho, brāhmaṇa, tiṭṭhateva nibbānaṃ, tiṭṭhati nibbānagāmī maggo, tiṭṭhāmahaṃ samādapetā; atha ca pana mama sāvakā mayā evaṃ ovadīyamānā evaṃ anusāsīyamānā appekacce accantaṃ niṭṭhaṃ nibbānaṃ ārādhenti, ekacce nārādhenti. Ettha kyāhaṃ, brāhmaṇa, karomi? Maggakkhāyīhaṃ, brāhmaṇa, tathāgato’’ti.
78. ஏவங் வுத்தே, க³ணகமொக்³க³ல்லானோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘யேமே, போ⁴ கோ³தம, புக்³க³லா அஸ்ஸத்³தா⁴ ஜீவிகத்தா² ந ஸத்³தா⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதா ஸடா² மாயாவினோ கேதபி³னோ 11 உத்³த⁴தா உன்னளா சபலா முக²ரா விகிண்ணவாசா இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரா போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுனோ ஜாக³ரியங் அனநுயுத்தா ஸாமஞ்ஞே அனபெக்க²வந்தோ ஸிக்கா²ய ந திப்³ப³கா³ரவா பா³ஹுலிகா 12 ஸாத²லிகா ஓக்கமனே புப்³ப³ங்க³மா பவிவேகே நிக்கி²த்தது⁴ரா குஸீதா ஹீனவீரியா முட்ட²ஸ்ஸதினோ அஸம்பஜானா அஸமாஹிதா விப்³ப⁴ந்தசித்தா து³ப்பஞ்ஞா ஏளமூகா³, ந தேஹி ப⁴வங் கோ³தமோ ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸதி’’.
78. Evaṃ vutte, gaṇakamoggallāno brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘yeme, bho gotama, puggalā assaddhā jīvikatthā na saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitā saṭhā māyāvino ketabino 13 uddhatā unnaḷā capalā mukharā vikiṇṇavācā indriyesu aguttadvārā bhojane amattaññuno jāgariyaṃ ananuyuttā sāmaññe anapekkhavanto sikkhāya na tibbagāravā bāhulikā 14 sāthalikā okkamane pubbaṅgamā paviveke nikkhittadhurā kusītā hīnavīriyā muṭṭhassatino asampajānā asamāhitā vibbhantacittā duppaññā eḷamūgā, na tehi bhavaṃ gotamo saddhiṃ saṃvasati’’.
‘‘யே பன தே குலபுத்தா ஸத்³தா⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதா அஸடா² அமாயாவினோ அகேதபி³னோ அனுத்³த⁴தா அனுன்னளா அசபலா அமுக²ரா அவிகிண்ணவாசா இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரா போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுனோ ஜாக³ரியங் அனுயுத்தா ஸாமஞ்ஞே அபெக்க²வந்தோ ஸிக்கா²ய திப்³ப³கா³ரவா நபா³ஹுலிகா நஸாத²லிகா ஓக்கமனே நிக்கி²த்தது⁴ரா பவிவேகே புப்³ப³ங்க³மா ஆரத்³த⁴வீரியா பஹிதத்தா உபட்டி²தஸ்ஸதினோ ஸம்பஜானா ஸமாஹிதா ஏகக்³க³சித்தா பஞ்ஞவந்தோ அனேளமூகா³, தேஹி ப⁴வங் கோ³தமோ ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸதி.
‘‘Ye pana te kulaputtā saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitā asaṭhā amāyāvino aketabino anuddhatā anunnaḷā acapalā amukharā avikiṇṇavācā indriyesu guttadvārā bhojane mattaññuno jāgariyaṃ anuyuttā sāmaññe apekkhavanto sikkhāya tibbagāravā nabāhulikā nasāthalikā okkamane nikkhittadhurā paviveke pubbaṅgamā āraddhavīriyā pahitattā upaṭṭhitassatino sampajānā samāhitā ekaggacittā paññavanto aneḷamūgā, tehi bhavaṃ gotamo saddhiṃ saṃvasati.
‘‘ஸெய்யதா²பி , போ⁴ கோ³தம, யே கேசி மூலக³ந்தா⁴, காலானுஸாரி தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதி; யே கேசி ஸாரக³ந்தா⁴, லோஹிதசந்த³னங் தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதி; யே கேசி புப்ப²க³ந்தா⁴, வஸ்ஸிகங் தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதி; ஏவமேவ போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ஓவாதோ³ பரமஜ்ஜத⁴ம்மேஸு.
‘‘Seyyathāpi , bho gotama, ye keci mūlagandhā, kālānusāri tesaṃ aggamakkhāyati; ye keci sāragandhā, lohitacandanaṃ tesaṃ aggamakkhāyati; ye keci pupphagandhā, vassikaṃ tesaṃ aggamakkhāyati; evameva bhoto gotamassa ovādo paramajjadhammesu.
‘‘அபி⁴க்கந்தங் , போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம! ஸெய்யதா²பி, போ⁴ கோ³தம, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – ‘சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீ’தி; ஏவமேவங் போ⁴தா கோ³தமேன அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏஸாஹங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.
‘‘Abhikkantaṃ , bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama! Seyyathāpi, bho gotama, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – ‘cakkhumanto rūpāni dakkhantī’ti; evamevaṃ bhotā gotamena anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ bhavantaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca. Upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.
க³ணகமொக்³க³ல்லானஸுத்தங் நிட்டி²தங் ஸத்தமங்.
Gaṇakamoggallānasuttaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 7. க³ணகமொக்³க³ல்லானஸுத்தவண்ணனா • 7. Gaṇakamoggallānasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 7. க³ணகமொக்³க³ல்லானஸுத்தவண்ணனா • 7. Gaṇakamoggallānasuttavaṇṇanā