Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૫. ગન્ધમાલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
5. Gandhamāliyattheraapadānavaṇṇanā
સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો ગન્ધમાલિયત્થેરસ્સ અપદાન. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો મહદ્ધનો મહાભોગો અહોસિ. સો સત્થરિ પસીદિત્વા ચન્દનાગરુકપ્પૂરકસ્સતુરાદીનિ અનેકાનિ સુગન્ધાનિ વડ્ઢેત્વા સત્થુ ગન્ધથૂપં કારેસિ. તસ્સુપરિ સુમનપુપ્ફેહિ છાદેસિ, બુદ્ધઞ્ચ અટ્ઠઙ્ગનમક્કારં અકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Siddhatthassabhagavatotiādikaṃ āyasmato gandhamāliyattherassa apadāna. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbatto mahaddhano mahābhogo ahosi. So satthari pasīditvā candanāgarukappūrakassaturādīni anekāni sugandhāni vaḍḍhetvā satthu gandhathūpaṃ kāresi. Tassupari sumanapupphehi chādesi, buddhañca aṭṭhaṅganamakkāraṃ akāsi. So tena puññakammena devamanussesu sampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya satthari pasīditvā pabbajito nacirasseva arahā ahosi.
૨૪. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતોતિઆદિમાહ. તં સબ્બં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
24. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento siddhatthassa bhagavatotiādimāha. Taṃ sabbaṃ uttānatthamevāti.
ગન્ધમાલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Gandhamāliyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૫. ગન્ધમાલિયત્થેરઅપદાનં • 5. Gandhamāliyattheraapadānaṃ