Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    520. க³ந்த⁴திந்து³கஜாதகங் (10)

    520. Gandhatindukajātakaṃ (10)

    332.

    332.

    அப்பமாதோ³ அமதங் பத³ங் 1, பமாதோ³ மச்சுனோ பத³ங்;

    Appamādo amataṃ padaṃ 2, pamādo maccuno padaṃ;

    அப்பமத்தா ந மீயந்தி, யே பமத்தா யதா² மதா.

    Appamattā na mīyanti, ye pamattā yathā matā.

    333.

    333.

    மதா³ பமாதோ³ ஜாயேத², பமாதா³ ஜாயதே க²யோ;

    Madā pamādo jāyetha, pamādā jāyate khayo;

    க²யா பதோ³ஸா 3 ஜாயந்தி, மா பமாதோ³ 4 ப⁴ரதூஸப⁴ 5.

    Khayā padosā 6 jāyanti, mā pamādo 7 bharatūsabha 8.

    334.

    334.

    ப³ஹூ ஹி க²த்தியா ஜீனா, அத்த²ங் ரட்ட²ங் பமாதி³னோ;

    Bahū hi khattiyā jīnā, atthaṃ raṭṭhaṃ pamādino;

    அதோ²பி கா³மினோ கா³மா, அனகா³ரா அகா³ரினோ.

    Athopi gāmino gāmā, anagārā agārino.

    335.

    335.

    க²த்தியஸ்ஸ பமத்தஸ்ஸ, ரட்ட²ஸ்மிங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    Khattiyassa pamattassa, raṭṭhasmiṃ raṭṭhavaḍḍhana;

    ஸப்³பே³ போ⁴கா³ வினஸ்ஸந்தி, ரஞ்ஞோ தங் வுச்சதே அக⁴ங்.

    Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.

    336.

    336.

    நேஸ த⁴ம்மோ மஹாராஜ, அதிவேலங் பமஜ்ஜஸி;

    Nesa dhammo mahārāja, ativelaṃ pamajjasi;

    இத்³த⁴ங் பீ²தங் ஜனபத³ங், சோரா வித்³த⁴ங்ஸயந்தி நங்.

    Iddhaṃ phītaṃ janapadaṃ, corā viddhaṃsayanti naṃ.

    337.

    337.

    ந தே புத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ந ஹிரஞ்ஞங் ந தா⁴னியங் 9;

    Na te puttā bhavissanti, na hiraññaṃ na dhāniyaṃ 10;

    ரட்டே² விலுப்பமானம்ஹி, ஸப்³ப³போ⁴கே³ஹி ஜிய்யஸி.

    Raṭṭhe viluppamānamhi, sabbabhogehi jiyyasi.

    338.

    338.

    ஸப்³ப³போ⁴கா³ பரிஜிண்ணங், ராஜானங் வாபி க²த்தியங் 11;

    Sabbabhogā parijiṇṇaṃ, rājānaṃ vāpi khattiyaṃ 12;

    ஞாதிமித்தா ஸுஹஜ்ஜா ச, ந தங் மஞ்ஞந்தி மானியங் 13.

    Ñātimittā suhajjā ca, na taṃ maññanti māniyaṃ 14.

    339.

    339.

    ஹத்தா²ரோஹா அனீகட்டா², ரதி²கா பத்திகாரகா;

    Hatthārohā anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;

    தமேவமுபஜீவந்தா, ந தங் மஞ்ஞந்தி மானியங்.

    Tamevamupajīvantā, na taṃ maññanti māniyaṃ.

    340.

    340.

    அஸங்விஹிதகம்மந்தங், பா³லங் து³ம்மந்திமந்தினங்;

    Asaṃvihitakammantaṃ, bālaṃ dummantimantinaṃ;

    ஸிரீ ஜஹதி து³ம்மேத⁴ங், ஜிண்ணங்வ உரகோ³ தசங்.

    Sirī jahati dummedhaṃ, jiṇṇaṃva urago tacaṃ.

    341.

    341.

    ஸுஸங்விஹிதகம்மந்தங் , காலுட்டா²யிங் அதந்தி³தங்;

    Susaṃvihitakammantaṃ , kāluṭṭhāyiṃ atanditaṃ;

    ஸப்³பே³ போ⁴கா³பி⁴வட்³ட⁴ந்தி, கா³வோ ஸஉஸபா⁴மிவ.

    Sabbe bhogābhivaḍḍhanti, gāvo sausabhāmiva.

    342.

    342.

    உபஸ்ஸுதிங் மஹாராஜ, ரட்டே² ஜனபதே³ சர;

    Upassutiṃ mahārāja, raṭṭhe janapade cara;

    தத்த² தி³ஸ்வா ச ஸுத்வா ச, ததோ தங் 15 படிபஜ்ஜஸி.

    Tattha disvā ca sutvā ca, tato taṃ 16 paṭipajjasi.

    343.

    343.

    ஏவங் வேதே³து பஞ்சாலோ, ஸங்கா³மே ஸரமப்பிதோ 17;

    Evaṃ vedetu pañcālo, saṅgāme saramappito 18;

    யதா²ஹமஜ்ஜ வேதே³மி, கண்டகேன ஸமப்பிதோ.

    Yathāhamajja vedemi, kaṇṭakena samappito.

    344.

    344.

    ஜிண்ணோ து³ப்³ப³லசக்கூ²ஸி, ந ரூபங் ஸாது⁴ பஸ்ஸஸி;

    Jiṇṇo dubbalacakkhūsi, na rūpaṃ sādhu passasi;

    கிங் தத்த² ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ, யங் தங் மக்³கெ³ய்ய 19 கண்டகோ 20.

    Kiṃ tattha brahmadattassa, yaṃ taṃ maggeyya 21 kaṇṭako 22.

    345.

    345.

    ப³ஹ்வெத்த² ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ, ஸோஹங் 23 மக்³க³ஸ்மி 24 ப்³ராஹ்மண;

    Bahvettha brahmadattassa, sohaṃ 25 maggasmi 26 brāhmaṇa;

    அரக்கி²தா ஜானபதா³, அத⁴ம்மப³லினா ஹதா.

    Arakkhitā jānapadā, adhammabalinā hatā.

    346.

    346.

    ரத்திஞ்ஹி 27 சோரா கா²த³ந்தி, தி³வா கா²த³ந்தி துண்டி³யா;

    Rattiñhi 28 corā khādanti, divā khādanti tuṇḍiyā;

    ரட்ட²ஸ்மிங் கூடராஜஸ்ஸ, ப³ஹு அத⁴ம்மிகோ ஜனோ.

    Raṭṭhasmiṃ kūṭarājassa, bahu adhammiko jano.

    347.

    347.

    ஏதாதி³ஸே ப⁴யே ஜாதே 29, ப⁴யட்டா தாத 30 மாணவா;

    Etādise bhaye jāte 31, bhayaṭṭā tāta 32 māṇavā;

    நில்லேனகானி குப்³ப³ந்தி, வனே ஆஹத்வ கண்டகங்.

    Nillenakāni kubbanti, vane āhatva kaṇṭakaṃ.

    348.

    348.

    கதா³ஸ்ஸு நாமயங் ராஜா, ப்³ரஹ்மத³த்தோ மரிஸ்ஸதி;

    Kadāssu nāmayaṃ rājā, brahmadatto marissati;

    யஸ்ஸ ரட்ட²ம்ஹி ஜிய்யந்தி, அப்பதிகா குமாரிகா.

    Yassa raṭṭhamhi jiyyanti, appatikā kumārikā.

    349.

    349.

    து³ப்³பா⁴ஸிதஞ்ஹி தே ஜம்மி, அனத்த²பத³கோவிதே³;

    Dubbhāsitañhi te jammi, anatthapadakovide;

    குஹிங் ராஜா குமாரீனங், ப⁴த்தாரங் பரியேஸதி.

    Kuhiṃ rājā kumārīnaṃ, bhattāraṃ pariyesati.

    350.

    350.

    ந மே து³ப்³பா⁴ஸிதங் ப்³ரஹ்மே, கோவித³த்த²பதா³ அஹங்;

    Na me dubbhāsitaṃ brahme, kovidatthapadā ahaṃ;

    அரக்கி²தா ஜானபதா³, அத⁴ம்மப³லினா ஹதா.

    Arakkhitā jānapadā, adhammabalinā hatā.

    351.

    351.

    ரத்திஞ்ஹி சோரா கா²த³ந்தி, தி³வா கா²த³ந்தி துண்டி³யா;

    Rattiñhi corā khādanti, divā khādanti tuṇḍiyā;

    ரட்ட²ஸ்மிங் கூடராஜஸ்ஸ, ப³ஹு அத⁴ம்மிகோ ஜனோ;

    Raṭṭhasmiṃ kūṭarājassa, bahu adhammiko jano;

    து³ஜ்ஜீவே து³ப்³ப⁴ரே தா³ரே, குதோ ப⁴த்தா குமாரியோ.

    Dujjīve dubbhare dāre, kuto bhattā kumāriyo.

    352.

    352.

    ஏவங் ஸயது பஞ்சாலோ, ஸங்கா³மே ஸத்தியா ஹதோ;

    Evaṃ sayatu pañcālo, saṅgāme sattiyā hato;

    யதா²யங் கபணோ ஸேதி, ஹதோ பா²லேன ஸாலியோ.

    Yathāyaṃ kapaṇo seti, hato phālena sāliyo.

    353.

    353.

    அத⁴ம்மேன துவங் ஜம்ம, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ குஜ்ஜ²ஸி;

    Adhammena tuvaṃ jamma, brahmadattassa kujjhasi;

    யோ த்வங் ஸபஸி ராஜானங், அபரஜ்ஜி²த்வான அத்தனோ 33.

    Yo tvaṃ sapasi rājānaṃ, aparajjhitvāna attano 34.

    354.

    354.

    த⁴ம்மேன ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ, அஹங் குஜ்ஜா²மி ப்³ராஹ்மண;

    Dhammena brahmadattassa, ahaṃ kujjhāmi brāhmaṇa;

    அரக்கி²தா ஜானபதா³, அத⁴ம்மப³லினா ஹதா.

    Arakkhitā jānapadā, adhammabalinā hatā.

    355.

    355.

    ரத்திஞ்ஹி சோரா கா²த³ந்தி, தி³வா கா²த³ந்தி துண்டி³யா;

    Rattiñhi corā khādanti, divā khādanti tuṇḍiyā;

    ரட்ட²ஸ்மிங் கூடராஜஸ்ஸ, ப³ஹு அத⁴ம்மிகோ ஜனோ.

    Raṭṭhasmiṃ kūṭarājassa, bahu adhammiko jano.

    356.

    356.

    ஸா நூன புன ரே பக்கா, விகாலே ப⁴த்தமாஹரி;

    Sā nūna puna re pakkā, vikāle bhattamāhari;

    ப⁴த்தஹாரிங் அபெக்க²ந்தோ, ஹதோ பா²லேன ஸாலியோ.

    Bhattahāriṃ apekkhanto, hato phālena sāliyo.

    357.

    357.

    ஏவங் ஹஞ்ஞது பஞ்சாலோ, ஸங்கா³மே அஸினா ஹதோ 35;

    Evaṃ haññatu pañcālo, saṅgāme asinā hato 36;

    யதா²ஹமஜ்ஜ பஹதோ, கீ²ரஞ்ச மே பவட்டிதங்.

    Yathāhamajja pahato, khīrañca me pavaṭṭitaṃ.

    358.

    358.

    யங் பஸு கீ²ரங் ச²ட்³டே³தி, பஸுபாலங் விஹிங்ஸதி 37;

    Yaṃ pasu khīraṃ chaḍḍeti, pasupālaṃ vihiṃsati 38;

    கிங் தத்த² ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ, யங் நோ க³ரஹதே 39 ப⁴வங்.

    Kiṃ tattha brahmadattassa, yaṃ no garahate 40 bhavaṃ.

    359.

    359.

    கா³ரய்ஹோ ப்³ரஹ்மே பஞ்சாலோ, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ராஜினோ;

    Gārayho brahme pañcālo, brahmadattassa rājino;

    அரக்கி²தா ஜானபதா³, அத⁴ம்மப³லினா ஹதா.

    Arakkhitā jānapadā, adhammabalinā hatā.

    360.

    360.

    ரத்திஞ்ஹி சோரா கா²த³ந்தி, தி³வா கா²த³ந்தி துண்டி³யா;

    Rattiñhi corā khādanti, divā khādanti tuṇḍiyā;

    ரட்ட²ஸ்மிங் கூடராஜஸ்ஸ, ப³ஹு அத⁴ம்மிகோ ஜனோ.

    Raṭṭhasmiṃ kūṭarājassa, bahu adhammiko jano.

    361.

    361.

    சண்டா³ அடனகா 41 கா³வீ, யங் புரே ந து³ஹாமஸே;

    Caṇḍā aṭanakā 42 gāvī, yaṃ pure na duhāmase;

    தங் தா³னி அஜ்ஜ தோ³ஹாம, கீ²ரகாமேஹுபத்³து³தா.

    Taṃ dāni ajja dohāma, khīrakāmehupaddutā.

    362.

    362.

    ஏவங் கந்த³து பஞ்சாலோ, விபுத்தோ விப்பஸுக்க²து;

    Evaṃ kandatu pañcālo, viputto vippasukkhatu;

    யதா²யங் கபணா கா³வீ, விபுத்தா பரிதா⁴வதி.

    Yathāyaṃ kapaṇā gāvī, viputtā paridhāvati.

    363.

    363.

    யங் பஸு பஸுபாலஸ்ஸ, ஸம்ப⁴மெய்ய 43 ரவெய்ய வா;

    Yaṃ pasu pasupālassa, sambhameyya 44 raveyya vā;

    கோ நீத⁴ அபராத⁴த்தி², ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ராஜினோ.

    Ko nīdha aparādhatthi, brahmadattassa rājino.

    364.

    364.

    அபராதோ⁴ மஹாப்³ரஹ்மே, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ராஜினோ;

    Aparādho mahābrahme, brahmadattassa rājino;

    அரக்கி²தா ஜானபதா³, அத⁴ம்மப³லினா ஹதா.

    Arakkhitā jānapadā, adhammabalinā hatā.

    365.

    365.

    ரத்திஞ்ஹி சோரா கா²த³ந்தி, தி³வா கா²த³ந்தி துண்டி³யா;

    Rattiñhi corā khādanti, divā khādanti tuṇḍiyā;

    ரட்ட²ஸ்மிங் கூடராஜஸ்ஸ, ப³ஹு அத⁴ம்மிகோ ஜனோ;

    Raṭṭhasmiṃ kūṭarājassa, bahu adhammiko jano;

    கத²ங் நோ அஸிகோஸத்தா², கீ²ரபா ஹஞ்ஞதே பஜா.

    Kathaṃ no asikosatthā, khīrapā haññate pajā.

    366.

    366.

    ஏவங் க²ஜ்ஜது பஞ்சாலோ, ஹதோ யுத்³தே⁴ ஸபுத்தகோ;

    Evaṃ khajjatu pañcālo, hato yuddhe saputtako;

    யதா²ஹமஜ்ஜ க²ஜ்ஜாமி, கா³மிகேஹி 45 அரஞ்ஞஜோ.

    Yathāhamajja khajjāmi, gāmikehi 46 araññajo.

    367.

    367.

    ந ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு விதெ⁴ந்தி 47 ரக்க²ங், ராஜானோ மண்டூ³க மனுஸ்ஸலோகே;

    Na sabbabhūtesu vidhenti 48 rakkhaṃ, rājāno maṇḍūka manussaloke;

    நெத்தாவதா ராஜா அத⁴ம்மசாரீ, யங் தாதி³ஸங் ஜீவமதெ³ய்யு த⁴ங்கா.

    Nettāvatā rājā adhammacārī, yaṃ tādisaṃ jīvamadeyyu dhaṅkā.

    368.

    368.

    அத⁴ம்மரூபோ வத ப்³ரஹ்மசாரீ, அனுப்பியங் பா⁴ஸஸி க²த்தியஸ்ஸ;

    Adhammarūpo vata brahmacārī, anuppiyaṃ bhāsasi khattiyassa;

    விலுப்பமானாய புது²ப்பஜாய, பூஜேஸி ராஜங் பரமப்பமாத³ங் 49.

    Viluppamānāya puthuppajāya, pūjesi rājaṃ paramappamādaṃ 50.

    369.

    369.

    ஸசே இமங் ப்³ரஹ்மே ஸுரஜ்ஜகங் ஸியா, பீ²தங் ரட்ட²ங் முதி³தங் 51 விப்பஸன்னங்;

    Sace imaṃ brahme surajjakaṃ siyā, phītaṃ raṭṭhaṃ muditaṃ 52 vippasannaṃ;

    பு⁴த்வா ப³லிங் அக்³க³பிண்ட³ஞ்ச காகா, ந மாதி³ஸங் ஜீவமதெ³ய்யு த⁴ங்காதி.

    Bhutvā baliṃ aggapiṇḍañca kākā, na mādisaṃ jīvamadeyyu dhaṅkāti.

    க³ந்த⁴திந்து³கஜாதகங் த³ஸமங்.

    Gandhatindukajātakaṃ dasamaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    கிங்ச²ந்த³ கும்ப⁴ ஜயத்³தி³ஸ ச²த்³த³ந்த, அத² பண்டி³தஸம்ப⁴வ ஸிரகபி;

    Kiṃchanda kumbha jayaddisa chaddanta, atha paṇḍitasambhava sirakapi;

    த³கரக்க²ஸ பண்ட³ரனாக³வரோ, அத² ஸம்பு³ல திந்து³கதே³வஸுதோதி.

    Dakarakkhasa paṇḍaranāgavaro, atha sambula tindukadevasutoti.

    திங்ஸனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Tiṃsanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    ஜாதகபாளியா பட²மோ பா⁴கோ³ நிட்டி²தோ.

    Jātakapāḷiyā paṭhamo bhāgo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. அமதபத³ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. amatapadaṃ (sī. pī.)
    3. க²யா ச தோ³ஸா (ஸீ॰)
    4. மா மதோ³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    5. பா⁴ரதூ⁴ஸப⁴ (க॰)
    6. khayā ca dosā (sī.)
    7. mā mado (sī. syā. pī.)
    8. bhāradhūsabha (ka.)
    9. ந ஹிரஞ்ஞனிதா⁴னியா (க॰)
    10. na hiraññanidhāniyā (ka.)
    11. க²த்திய (க॰)
    12. khattiya (ka.)
    13. மந்தியங் (ஸ்யா॰)
    14. mantiyaṃ (syā.)
    15. த்வங் (க॰)
    16. tvaṃ (ka.)
    17. ஸமப்பிதோ (ஸீ॰ பீ॰)
    18. samappito (sī. pī.)
    19. மக்³கெ⁴ய்ய (பீ॰)
    20. கண்ட³கோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    21. maggheyya (pī.)
    22. kaṇḍako (sī. syā. pī.)
    23. யோஹங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. மக்³கொ³ஸ்மி (பீ॰)
    25. yohaṃ (sī. syā. pī.)
    26. maggosmi (pī.)
    27. ரத்திஞ்ச (ஸீ॰)
    28. rattiñca (sī.)
    29. தாத (ஸீ॰ பீ॰)
    30. தாவ (ஸீ॰ பீ॰)
    31. tāta (sī. pī.)
    32. tāva (sī. pī.)
    33. அத்தனா (பீ॰)
    34. attanā (pī.)
    35. த³ள்ஹங் (பீ॰)
    36. daḷhaṃ (pī.)
    37. பஸுபாலஞ்ச ஹிங்ஸதி (ஸீ॰), பஸு பா²லஞ்ச ஹிங்ஸதி (பீ॰)
    38. pasupālañca hiṃsati (sī.), pasu phālañca hiṃsati (pī.)
    39. க³ரஹதோ (பீ॰)
    40. garahato (pī.)
    41. அடனக (பீ॰), அகடனா (க॰)
    42. aṭanaka (pī.), akaṭanā (ka.)
    43. பப்³ப⁴மெய்ய (ஸீ॰ பீ॰)
    44. pabbhameyya (sī. pī.)
    45. கா³மகேஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    46. gāmakehi (sī. pī.)
    47. வித⁴ந்தி (க॰)
    48. vidhanti (ka.)
    49. ராஜங் பரமப்பவாத³ங் (ஸீ॰), ராஜா பரமப்பவாதி³ங் (ஸ்யா॰)
    50. rājaṃ paramappavādaṃ (sī.), rājā paramappavādiṃ (syā.)
    51. பூரிதங் (க॰)
    52. pūritaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [520] 10. க³ந்த⁴திந்து³கஜாதகவண்ணனா • [520] 10. Gandhatindukajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact